Close

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Η Τουαλέτες έχουν την δική τους Παγκόσμια Ημέρα και είναι κάθε χρόνο η 19 Νοεμβρίου. Αν σας ακούγεται παράλογο, γελοίο, απίστευτο ή ότι άλλο σχετικό είναι σίγουρο ότι μόλις διαβάσετε τα ακόλουθα στοιχεία θα κατανοήσετε τους λόγους που ο ΟΗΕ “υιοθέτησε” την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας πριν περίπου 10 χρόνια.

 

Η ιδέα καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους. Το 2013 η ιδέα υιοθετήθηκε και από σχετικό τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Το θέμα έλλειψης τουαλετών για εκατομμύρια ανθρώπους στις υποανάπτυκτες χώρες συνδυάζεται με μια σειρά συνεπειών που δεν είναι πάντα εμφανείς όπως το θέμα  της υγείας και υγιεινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πάνω από 500 εκατομμύρια γυναικών η διαδικασία του να πάνε στην τουαλέτα ούτε απλή είναι ούτε ακίνδυνη. Αναγκάζονται να πάνε στην ύπαιθρο, κρυφά μετά το πέσιμο της νύχτας ώστε να αποφύγουν τις αυξημένες πιθανότητες ενός βιασμού.

WTD Zyrihi

Δρώμενο / εικαστική παρέμβαση με “εικαστικά” περιττώματα στη Ζυρίχη κατά την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας (2015)

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι πάνω από 4.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται της αυτονόητης πολυτέλειας για την  πλειοψηφία του δυτικού κόσμου μια τουαλέτας στο σπίτι τους και αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα προβλήματα και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους. Περίπου 900 εκατομμύρια (1 στους 7 πολίτες στη γη) χρησιμοποιεί ακόμα την φύση για να κάνει τις ανάγκες του. Η έλλειψη τουαλέτας σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις ταυτόχρονη έλλειψη καθαρού νερού, καθαριότητας, χαρτιού τουαλέτας και άλλων. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι σε πολλές χώρες κυρίως σε Ασία και Αφρική αποτελεί την νούμερο ένα αιτία μόλυνσης των κατοίκων.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφέρει 2 από τα συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν έμμεσα ή άμεσα το θέμα.

  • 1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της κακής υγιεινής
  • 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη υγιεινής

WTD london

Δρώμενο στο Λονδίνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας (2015)

Μερικά ενδιαφέροντα Στατιστικά Στοιχεία

  • 6-8 φορές την ημέρα επισκεπτόμαστε την τουαλέτα. Συνολικά 2.500 φορές το χρόνο.
  • 3 χρόνια της ζωής ενός μέσου ανθρώπου καταναλώνονται στην τουαλέτα!
  • Οι βρόμικες τουαλέτες αποτελούν συχνά αιτία αναβολής και αποφυγής της χρήσης τους. Η αποφυγή διούρησης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
  • Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
  • Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
  • Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
  • Η τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.

WTD Amsterdam

Δρώμενο στο Άμστερνταμ κατά την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας (2015)

 

Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι η διαχείριση αποβλήτων. Που πάνε τα απόβλητα; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η αφίσα της ΠΗΤ 2017.

WTD2017_poster-2

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την UNISEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

* Περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού – 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – δεν έχουν καμία τουαλέτα στο σπίτι, και κανείς δεν διαχειρίζεται με ασφάλεια τα περιττώματα.
* 862 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να ασκούν ανοικτή αφόδευση.
* 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν μια άγνωστη πηγή πόσιμου νερού χωρίς προστασία από τη μόλυνση από τα κόπρανα.
* Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% των αποβλήτων που παράγονται από την κοινωνία επιστρέφει στο οικοσύστημα χωρίς να υποστεί επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση.
* Μόνο το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού (2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι) χρησιμοποιεί μια υπηρεσία υγιεινής με ασφαλή διαχείριση, δηλαδή τα περιττώματα να συλλέγονται με ασφάλεια σε επιτόπιο περιβάλλον ή να διοχετεύονται με ασφάλεια και να επεξεργάζονται σε άλλο χώρου μέσω αποχετευτικού συστήματος.
* Σε συνδυασμό με το ασφαλές νερό και την καλή υγιεινή, η βελτιωμένη αποχέτευση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 842.000 θανάτους κάθε χρόνο.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Το επίσημο site για την Παγκόσμια Ημέρα της Τουαλέτας ΕΔΩ

Η σελίδα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας ΕΔΩ