Close

Οι Έλληνες που γύρισαν τις πυραμίδες ανάποδα στην Αίγυπτο.

Δύο Έλληνες αρχιτέκτονες γυρνούν τις πυραμίδες ανάποδα στην Αίγυπτο και αποσπούν μια διεθνή διάκριση για μια πρόταση τους που αξίζει πολλών συγχαρητηρίων.   Από 143 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο, 8 προτάσεις κατάφεραν να διακριθούν. Μία από αυτές οι ανεστραμμένες πυραμίδες του Τσαμπίκου Πετρά και του Γιώργου Χούσου το 1ο τιμητικό έπαινο και την 5η θέση στην τελική κατάταξη ανάμεσα σε διεθνείς γίγαντες όπως τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Zaha Hadid Architects και Weston Williamson + Partners . Ο διεθνής διαγωνισμός που διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων αφορούσε σε ένα εμβληματικό έργο. Το πρότυπο Κέντρο Επιστημών, στην πόλη 6th of Ocktober City του Καΐρου.

Kentro_epistimon_Kairo2

Η κάθε αρχιτεκτονική πρόταση θα έπρεπε να περιλαμβάνει έναν τεράστιο εκθεσιακό χώρο, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν διαδραστικά εκθέματα, ένα κτίριο αρκετά ψηλότερο από όλα τα υπόλοιπα για την παρατήρηση των αστεριών και άλλων αστρονομικών συμβάντων, ένα πλανητάριο και ένα ερευνητικό κέντρο, ικανό να προσελκύσει επιστήμονες από όλη την υφήλιο.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πρότασης και συνέντευξης των αρχιτεκτόνων στο Athens Voice  την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ διαβάζουμε: «Φανταστήκαμε κτίρια σε σχήμα πυραμίδας», λέει ο Τσαμπίκος Πετράς, «σαφώς λόγω της τοποθεσίας (σ. σ. η πόλη βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30χλμ από το Κάιρο και τις πυραμίδες της Γκίζας). Ο λόγος όμως που αντιστρέψαμε τις πυραμίδες ήταν διττός: με την κορυφή των πυραμίδων να λειτουργεί σαν βάση, έχουμε περισσότερη ελεύθερη επιφάνεια για περιήγηση στο επίπεδο του ισογείου. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται και άπλετη σκιά, που είναι απαραίτητη για το κλίμα της περιοχής».

Η σκέψη των δύο Ελλήνων αρχιτεκτόνων όμως γίνεται ακόμα πιο σύνθετη (άρα και εντυπωσιακή) στη συνέχεια. Τόσο σύνθετη, σχεδόν όσο και ο διπλός έλικας του…DNA. Ο ευφυής σχεδιασμός παραδειγματίζεται από τις κυτταρικές δομές που εμφανίζονται στη φύση. Όπως ακριβώς τα κύτταρα, έτσι και οι ανεστραμμένες πυραμίδες λειτουργούν ως επαναλαμβανόμενες μονάδες μέσα στο χώρο συνθέτοντας εν τέλει έναν οργανισμό ή –στην περίπτωσή μας- μια πόλη. Επιπλέον, τα κτίρια αλληλεξαρτώνται καθώς το ένα στηρίζεται πάνω στο άλλο, δημιουργώντας ένα κυτταρικό στέγαστρο κάτω από το οποίο αναπτύσσονται όλες οι λειτουργίες της νέας πόλης. «Σαν ένα οργανισμό που αναπτύσσεται», όπως εύστοχα σημειώνει ο αρχιτέκτονας.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, και από το bathroomplus στους Έλληνες αρχιτέκτονες.

Kentro_epistimon_Kairo3

Ομάδα Μελέτης:

Petrās Architecture – Τσαμπίκος Πετράς, XCON – Γιώργος Χούσος

Συνεργάτες:
Αναστασία Γκολιομύτη, Θεοδόσης Δρίβας, Κωνσταντίνος Λάμπρου, Εμμανουήλ Συμιακάκης, Γεωργία Χούσου

Μουσειολογική Μελέτη: Πηνελόπη Καλλίτση

 

Διαβάστε ΕΔΩ μια αναλυτική παρουσίαση του έργου στο archisearch.gr από την Ανθή Ρόζη.

Το Πρώτο βραβείο

Το πρώτο βραβείο κέρδισε  το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Weston Williamson + Partners.

Kentro_epistimon_Kairo_proto_brabeio1

Δείτε εδώ αναλυτικά τα έργα / προτάσεις που βραβεύτηκαν στο διεθνή διαγωνισμό.