Close

Μπάνιο: Τι σχεδιάζουν οι μεγάλες εταιρείες

Το “πράσινο” πιστοποιημένο μπάνιο, τα νέα υλικά, οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα νέα σχέδια και λύσεις για μικρά μπάνια που θέλουν να κρατήσουν όλη την λειτουργικότητα τους, αποτελούν τους βασικούς άξονες σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων προϊόντων, από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στο χώρο του μπάνιου. Βρύσες, είδη υγιεινής, τουαλέτες, ντους, νιπτήρες, έπιπλα μπάνιου … ολόκληρος ο κόσμος του μπάνιου φαίνεται να αναζητά το νέο του πρόσωπο προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Στην έκθεση Cersaie 2017, αν και το μπάνιο δεν αποτελούσε το “σκληρό πυρήνα” της, μας δόθηκε η ευκαιρία να διακρίνουμε τις νέες τάσεις και προβληματισμούς της αγοράς και να σας τις μεταφέρουμε.

Cersaie2017_0059 Cersaie2017_0081

Νέες τάσεις που καλύπτουν την τεχνολογική καινοτομία και την στυλιστική ευελιξία στο μπάνιο.

Το μπάνιο συγκεντρώνει πολλούς διαφορετικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η επίπλωση, οι βρύσες και τα είδη υγιεινής, καθένας από τους οποίους έχει να προτείνει νέα προϊόντα με υλικά τελευταίας γενιάς και πολυτελή φινιρίσματα.

Οι τελευταίες τάσεις στο μπάνιο συνδυάζουν την τεχνολογική καινοτομία με τη δημιουργικότητα του σχεδιασμού και περιλαμβάνουν έρευνα σε εξελιγμένα υλικά, συλλογές με μεγάλο βαθμό ποικιλομορφίας και ευελιξίας, καθώς και επιλογή από ουδέτερα και οπτικά εντυπωσιακά χρώματα.
Η σημερινή τάση προς ολοένα και μικρότερα διαμερίσματα στη πόλη σημαίνει ότι υπάρχει μικρός χώρος και στο μπάνιο.

Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την εξεύρεση λύσεων ικανών να καλύψουν αποτελεσματικά και λειτουργικά τις νέες ανάγκες.

Μια πρακτική πρόταση, που απορρέει από την καινοτομία στον τομέα των υλικών, είναι η μείωση του πάχους στις τουαλέτες, στα μπιντέ και τους νιπτήρες. Έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η άνεση της χρήσης, ενώ παράλληλα να μειωθούν οι συνολικές διαστάσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ποσότητες υλικού που απαιτείται για την παραγωγή τους. Κεραμικά σώματα χαμηλού πάχους και επιφάνειες τελευταίας τεχνολογίας επεξεργασμένες με αντιβακτηριακά φινιρίσματα, για την αναστολή της ανάπτυξης μικροβίων, αντιπροσωπεύουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα.
Από την άποψη του εσωτερικού σχεδιασμού, αυτά τα νέα λουτρά αντανακλούν την αυξανόμενη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών και την ανάγκη δημιουργίας χώρων που είναι τόσο λειτουργικοί όσο και άνετοι. Αυτό έχει ανοίξει το δρόμο για πολυλειτουργικά στοιχεία ικανά να καλύψουν ανάγκες αποθήκευσης χωρίς να θυσιάζουν την αισθητική και για ευέλικτες και αρθρωτές συλλογές επίπλων που προσαρμόζονται όχι μόνο στο
διαμόρφωση του μπάνιου, αλλά και σε συγκεκριμένες ανάγκες. Για παράδειγμα, έχουμε δει πολλές νέες ιδέες που στοχεύουν να δώσουν μια νέα ταυτότητα στο δωμάτιο πλυντηρίων, το οποίο στο παρελθόν έτεινε να είναι κρυμμένο, μακριά, σε μια αχρησιμοποίητη γωνιά του σπιτιού.

Cersaie2017_0053

Οι προτάσεις επίπλωσης, σχεδιάζονται επίσης για να διευκολύνουν τον καθαρισμό, όπως συρταριέρες που υψώνονται πάνω από το πάτωμα ή αντιβακτηριακές επιστρώσεις ή επιφάνειες ανθεκτικές σε γρατζουνιές και καθαριστικά.

Cersaie2017_0162

Μπαταρίες μπάνιου και ντους

Καινούργια προϊόντα εμφανίστηκαν επίσης στο τομέα της βρύσης, όχι μόνο όσον αφορά τις εξωτερική εμφάνιση, τα σχέδια και τις γεωμετρίες αλλά και συστήματα για τη μείωση της κατανάλωσης νερού,καθώς και νέα και πρωτότυπα φινιρίσματα. Ορείχαλκος, χαλκός, νικέλιο και χαλκός εναλλάσσονται με οπτικά εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως οπτικά εφέ και χρώματα.

Οι νέες λύσεις για το ντους δεν είναι λιγότερο σημαντικές και περιλαμβάνουν όχι μόνο μεγάλες βρύσες υψηλής τεχνολογίας, κεφαλές ντους με ροή νερού “καταρράκτη”, τύπου “πτερυγίου” και  στήλες ρύθμισης του ύψους, αλλά και εξελίξεις στους μηχανισμούς θαλάμου. Και εδώ, τα σχέδια και οι τεχνολογικές λύσεις δημιουργούν καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων συστημάτων συρόμενων θυρών και των τυποποιημένων ή προσαρμοσμένων περιβλημάτων / καμπίνων.
Έτσι, ενώ οι διαθέσιμες λύσεις καλύπτουν πολλά διαφορετικά στυλ και τμήματα της αγοράς, οι βασικές σειρές, με εξαιρετικά εξελιγμένη αισθητική, στοχεύουν όλο και περισσότερο, σε ένα μεγάλο αριθμό χρηστών,
με όσο το δυνατόν ποιό χαμηλό αντίκτυπο στην παραγωγική διαδικασία. Συστήματα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η χρήση ανακυκλωμένων και πλήρως ανακυκλώσιμων υλικών, οι μελέτες του κύκλου ζωής του προϊόντος και η προσαρμογή σε μια φιλοσοφία φιλική με το περιβάλλον, τόσο για το προϊόν όσο και για τη διαδικασία παραγωγής, αποτελούν όλο και πιο σημαντικές παραμέτρους και συχνά αντικείμενο πιστοποιήσεων.

europeanwaterlabel

Ευρωπαϊκό σήμα για το “πράσινο μπάνιο”.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μπάνιου προωθεί τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού σήματος για το χώρο του μπάνιου. Η σήμανση για το νερό  “Water Label” θα ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με την κατανάλωση νερού και ενέργειας στο χώρο του μπάνιου. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μπάνιου στοχεύει στην υποστήριξη και την αναγνώριση της σήμανσης στην ΕΕ.
Στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μπάνιου, συμμετέχουν 57 Ευρωπαίοι κατασκευαστές και 9 εμπορικοί φορείς και ενώσεις από τη βιομηχανία του μπάνιου.
Στόχος αυτής της σήμανσης πρέπει να είναι αφενός η διασφάλιση ότι οι τελικοί χρήστες έχουν αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με την “επίδοση” των προϊόντων μπάνιου σε θέματα όπως η κατανάλωση νερού και ενέργειας.
Αυτή η πρωτοβουλία της βιομηχανίας μπάνιου έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη συμβολή στους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας που σχετίζονται με την
την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η συνειδητή χρήση που αφορά στη κατανάλωση νερού στο χώρο του μπάνιου είναι περίπου το 20% της πραγματικής χρήσης του. Αυτή η σήμανση νερού
θα επιτρέψει τη βελτίωση αυτής της γνώσης, προσφέροντας σαφείς πληροφορίες που έχουν συμφωνηθεί από όλους τους κατασκευαστές του τομέα.

* Η πρώτη φωτογραφία του άρθρου “Σκάκι Μπάνιου” αποτελεί αφίσα για την έκθεση Cersaie 2018, που υπογράφουν οι Enrica Caiello, Maria Cristina Ziviani, Naima Annoni, Riccardo Piovesan.