Close

Μ. Λέζου: Διεθνές Αρχιτεκτονικό βραβείο για ένα φανταστικό ξενοδοχείο

Το έργο της 25χρονης τελειόφοιτης Αρχιτεκτόνισσας Μαρίλια Λέζου, το οποίο πατάει με το ένα πόδι στην αρχιτεκτονική και το άλλο στην σκηνογραφία, βραβεύτηκε με το Βραβείο Αριστείας του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects).
Το Επίτιμο Βραβείο Αριστείας (Serjeant Award of Excellence) αφορά στο έργο/σχέδιο της Μαρίλιας Λέζου «Ξενοδοχείο Μολίνο: Ανεβάζοντας επί σκηνής Καθημερινούς Χώρους ως Ετεροτοπίες Αναπαράστασης στη Σκηνογραφία και την Αρχιτεκτονική.
Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε Δεκέμβριο, από το Βασιλικό́ Ίδρυμα των Βρετανών Αρχιτεκτόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω βραβείο είναι ένα εκ των παλαιότερων βραβείων του Βασιλικού ιδρύματος των Βρετανών Αρχιτεκτόνων, που χρονολογούνται από το 1836.

Η Μαρίλια Λέζου παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ben Derbyshire (πρόεδρος RIBA) και την Nicky Watson (αντιπρόεδρος για την Εκπαίδευση, RIBA)

Εντυπωσιακή ήταν η φετινή συμμετοχή υποψηφιοτήτων που προσέλκυσαν τον υψηλότερο αριθμό συμμετοχών στην ιστορία τους: Συγκεκριμένα κατατέθηκαν ως υποψήφια για τον διαγωνισμό από 101 πανεπιστήμια αρχιτεκτονικής σε 37 χώρες, 328 σχέδια μελέτης και διατριβές. Βραβεύθηκαν οι καλύτερες δημιουργίες φοιτητών του 2018 από 125 συμμετοχές, οι οποίες είχαν περιληφθεί́ στην κατηγορία του Ασημένιου Μεταλλίου.

Ένα κινηματογραφικό σκηνικό ξενοδοχείου

Η Ελληνίδα απόφοιτος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιου Greenwich έλαβε το Βραβείο Σάρτζεντ του 2018 για Εξαιρετική́ Διάκριση στο Σχέδιο.
Το έργο παρουσιάζει ένα φανταστικό σκηνικό ξενοδοχείου που ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας.
Βασισμένο στην ιδέα ότι ο σκηνοθέτης Wes Anderson (σκηνοθέτης μεταξύ άλλων της ταινίας Grand Budapest Hotel) ζητεί από τον θρυλικό Ιταλό Αρχιτέκτονα Carlo Mollino (1905-1973) να του σχεδιάσει ένα ξενοδοχείο για τις ανάγκες μιας ταινίας του, το έργο καταφέρνει να προσαρμόσει την τεχνοτροπία του σκηνοθέτη σε αυτήν του αρχιτέκτονα, προβάλλοντας έτσι έναν νέο τρόπο διερεύνησης του αρχιτεκτονικού σχεδίου.


Τα τελικά αρχιτεκτονικά μοντέλα λειτουργούν αυτόνομα ως θέαμα, και προβάλλονται ως μεμονωμένες λήψεις από αποσπάσματα της ταινίας.
Το «Ξενοδοχείο Μoλίνο»…βραβεύθηκε για την καινοτομία στη σύλληψη και τον σχεδιασμό́, καθώς προτείνει νέα οπτική́ που συνδέει την αρχιτεκτονική́, τον κινηματογράφο και τη σκηνογραφία οδηγώντας τον θεατή́ να εξερευνήσει το έργο μέσα από́ τα μάτια του σκηνοθέτη αλλά και του αρχιτέκτονα.


Tο Βασιλικό́ Ίδρυμα των Βρετανών Αρχιτεκτόνων ιδρύθηκε το 1834 από σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής, το 1837 πήρε την Βασιλική αιγίδα και είναι οργανισμός με 44.000 μέλη. Τα μέλη έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται chattered architects και να προσθέτουν τα αρχικά RIBA μετά το όνομά τους.
Η συμμετοχή́ της Μαρίλιας Λέζου, που βραβεύτηκε επίσης και σαν η καλύτερη εργασία και από το Πανεπιστήμιό της (University of Greenwich, London) θα περιοδεύσει σε χώρες όπως: Αργεντινή́, Αυστραλία, Βουλγαρία, Χιλή́, Κίνα, Κολομβία, Αίγυπτο, Φιλανδία, Χογκ Κογκ, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Το έργο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών στην οποία μετείχαν η Eva Franch i Gilabert, επικεφαλής της Ένωσης Αρχιτεκτόνων (προηγουμένως της Σχολής Αρχιτεκτονικής της Cooper Union και του Πανεπιστημίου Κολούμπια), η Carol Patterson, διευθύντρια και country manager της ΟΜΑ, ο David Gloster, διοικητής τού Βασιλικού Ιδρύματος, η Γεωργία Μανωλοπούλου συνιδρυτής των AY Architects και καθηγήτρια της Bartlett, UCL και η Nicky Watson Architect Director, JDDK Architects.

Το έργο της Μαρίλιας Λέζου


«Hotel Mollino: Δημιουργώντας χώρους καθημερινή ζωής ως θεατρικές ετεροτοπίες στη σκηνογραφία και στην αρχιτεκτονική» (Hotel Mollino: Staging Spaces of the Everyday as Heterotopias of Performance in Scenography and Architecture). Αυτός είναι ο τίτλος της εργασίας της Μαρίλιας Λέζου.
Πρόκειται για μια σειρά από μακέτες υπό κλίμακα, κινηματογραφικά στιγμιότυπα και αρχιτεκτονικά σχέδια αναπαριστούν χώρους ξενοδοχείων, πραγματικούς ή και φανταστικούς. Παρουσιάστηκαν στην περίφημη Casa Mollino, το σπίτι του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα, σχεδιαστή και φωτογράφου Carlo Mollino στο Τορίνο, ένα χώρο που θυμίζει σκηνικό θεάτρου ώστε να υπογραμμιστεί η σύζευξη θεατρικής σκηνής (ετεροτοπίας) και καθημερινότητας.

  • Προτάθηκε για το Φοιτητικό́ Βραβείο AJ του 2018 και μνημονεύτηκε για τη συμμετοχή́ του στον Διαγωνισμό́ Μικρομανιφέστο, στους κριτές του οποίου περιλαμβάνονται οι Sir Peter Cook και Neil Spiller.
  • Μετείχε στον τελικό́ κατάλογο 2018 για την Έκθεση Σχεδιασμού́ Πρωτοτύπων για το Μέλλον, την οποία διοργάνωσε το περιοδικό́ Blueprint.
  • Έλαβε και το Βραβείο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστήμιου Greenwich.