Close

Έκθεση του Αρχιτέκτονα–Ζωγράφου Ν. Μουρίκη

Ο Νίκος Μουρίκης γεννήθηκε στο Αίγιο και σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ιταλία από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Ως ζωγράφος έχει παρουσιάσει το έργο του σε ομαδικές και προσωπικές εκθέσεις, σε διεθνείς συναντήσεις αποσπώντας επαινετικές κριτικές και διακρίσεις. Από τις 3 έως τις 19 Νοεμβρίου, στο εμβληματικό αρχοντικό κτίριο Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο, θα φιλοξενηθεί έκθεση του Αιγιώτη αρχιτέκτονα – ζωγράφου.

architect-art-nikos_mourikis-2

Η έκθεση με τίτλο «Από την Αθωότητα στην Αποπλάνηση» αποτυπώνει το σύμπαν του ζωγράφου, σε μια αφήγηση της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχής, με επαναστατική τρυφερότητα και τολμηρούς συμβολισμούς. Ένας υπαινιγμός που μας αγγίζει  όλους. Βρίσκει  κανείς στοιχεία στο  έργο του που  ξεπερνούν μια  γοητευτική  συσκότιση του νοήματος, αποκαλύπτοντας μια παντοδύναμη φόρτιση του εννοιολογικού και του συγκινησιακού.

Για την διπλή του ιδιότητα αναφέρει σε συνέντευξή στον Βασίλη Μαθιουδάκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών: “…Σπούδασα στη Γένοβα και στο Μιλάνο αρχιτεκτονική γιατί μ’ ενδιέφερε ως επιστήμη· από την άλλη, με αυτόν τον τρόπο η ζωγραφική έμεινε αυθεντικά δική μου, χωρίς να χρειάζεται να υποκύψω στους εμπορικούς κανόνες που διέπουν την αγορά έργων τέχνης. … Η αρχιτεκτονική με έμαθε να πειθαρχώ στην ακρίβεια του σχεδίου και ταξίδεψα πολλά χρόνια πάνω στην αυστηρότητα της γεωμετρίας και της φόρμας της φυσικής της στατικής επιστήμης και της έννοιας της ισορροπίας. … Αυτό που συνδέει την αρχιτεκτονική με τη ζωγραφική είναι η αισθητική, η αρμονία και η συγκίνηση. Τίποτα από αυτά δεν προσμετράται με μέτρο κοινό – και για τα τρία.”

Την έκθεση οργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας.    Τα κείμενα του καταλόγου έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Ντίνα Μποδιώτη και τον ζωγράφο θα προλογίσει την ημέρα των εγκαινίων ο Γιάννης Παππάς, φιλόλογος – συγγραφέας.

architect-art-nikos_mourikis-7

Λίγα λόγια για τον Αρχιτέκτονα – ζωγράφο Νίκο Μουρίκη

Ο Νίκος Μουρίκης γεννήθηκε στο Αίγιο και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Γένοβας από το 1974. Το 1976 συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Κατά την περίοδο των σπουδών του συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής με τον υπερρεαλιστή ζωγράφο Φραντσέσκο Ντε Πάνις στην γκαλερί Μινόττι.
Εργάστηκε στο εργαστήριο τέχνης “Μέδουσα” με τον γλύπτη Κουίντο Τεστόρε και συμμετείχε στην αναπαλαίωση των γλυπτών του γλύπτη Tzo Pomodoro πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Achile Lauro. Σχεδίασε και υλοποίησε κατασκευές υψηλού καλλιτεχνικού περιεχομένου. Στη συνέχεια, δίδαξε και έκανε έρευνα στην έδρα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού των Πόλεων.
Το 1983 επιστρέφει στο Αίγιο και ιδρύει το Studio Informa, ασκώντας το επάγγελμα του αρχιτέκτονα με προσωπική αντίληψη και ύφος. Παράλληλα ζωγραφίζει και μελετά την ιστορία της τέχνης.
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Σταδιακά παραδίδει διαλέξεις σε πολιτιστικούς φορείς.
Έχει παρουσιάσει έργο σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και διεθνείς συναντήσεις, αποσπώντας επαινετικές κριτικές. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Κίνα.

Η έκθεση «Από την Αθωότητα στην Αποπλάνηση»

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 03 Νοεμβρίου στις 20:30 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00

ΠΟΥ: Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο

 

architect-art-nikos_mourikis-1 architect-art-nikos_mourikis-4 architect-art-nikos_mourikis-5 architect-art-nikos_mourikis-6 architect-art-nikos_mourikis-3

Περισσότερα έργα του Ν. Μουρίκη μπορείτε να δείτε στην σελίδα του στο facebook.

Πηγές: Σελίδα του αρχιτέκτονα και ζωγράφου στο Facebook, Άρθρο στο ειδησεογραφικό site filodimos.gr, Άρθρο στο site της εφημερίδας των Συντακτών