Close

Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής στην Πλάκα

Έκθεση με τίτλο “The City and the World” πραγματοποιείται στο EUROPEAN CENTRE, με έργα βραβευμένων αρχιτεκτονικών γραφείων, με φωτογραφικό υλικό και videos. Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση έχουν λάβει μέρος στο διεθνούς κύρους αρχιτεκτονικό διαγωνισμό European Prize for Architecture.

Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση στον τομέα της Αρχιτεκτονικής που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε μεγάλες προσωπικότητες της Αρχιτεκτονικής κοινότητας όπως: o Sergei Tchoban για το 2018, η Manuelle Gautrand για το 2017, οι Lava – Laboratory for Visionary Architecture για το 2016, ο Santiago Calatrava για το 2015, o Alessandro Mendini για το 2014, ο Μarco Casagrande για το 2013 και πολλοί άλλοι.

Το βραβείο European Prize for Architecture για το 2019 απονεμήθηκε στην αρχιτεκτονική εταιρία Henning Larsen Architects.

Πληροφορίες σχετικά με την το τιμητικό βραβείο αρχιτεκτονικής μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του οργανισμού www.europeanarch.eu

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν σειρά από διακεκριμένα αρχιτεκτονικά έργα από πολλές χώρες και διαφορετικών εθνικοτήτων αρχιτέκτονές και μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία.

Διοργανωτές του διαγωνισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο είναι το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design με έδρα την Γκαλένα στο Ιλινόις της Αμερικής και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με έδρα το Δουβλίνο και την Αθήνα.

Από μια λίστα 350 έργων, τα 127 που βραβεύτηκαν αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων και λοιπών κτιστών υποδομών.

Η επιλογή των νικητών έγινε στο The Department of Architecture, Vilnius Gediminas Technical University, Vilnius, Lithuania από ομάδα Λιθουανών αρχιτεκτόνων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με εξέχουσα επαγγελματική παρουσία στον χώρο.

Την επιτροπή αποτέλεσαν οι:

  • Arnoldas Gabrėnas, Architect and Associate Professor,Vilnius Gediminas, Technical University
  • Audrius Novickas, Artist, Vilnius Gediminas Technical University
  • Rūta Leitanaitė Architecture Curator and Critic, President,
  • Architecture Association of Lithuania
  • Kęstutis Lupeikis, Architect and Painter
  • Liutauras Nekrošius, Dean, School of Architecture,
  • Vilnius Gediminas Technical University
  • Almantas Samalavičius, Professor at the School of Architecture,Vilnius Gediminas Technical University, Editor-in-Chief of The Journal of Architecture and Urbanism,(Routledge) and Lituanus (Chicago).

Μερικά από τα πολυβραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία που έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση είναι των: Jürgen Mayer H’s new Museum Garage in Miami, Florida, David Chipperfield’s Royal Academy of Arts Masterplan in London, Evgeny Gerasimov’s Russky Dom (Russian House) Residential Complex in St. Petersburg, Schweger Architekten and Sergei Tchoban’s Federation Tower in Moscow, WEISS/MANFREDi’s TATA Innovation Center at Cornell Tech in New York, C.F. Møller Architects’ The Heart In Ikast in Vestergade, Denmark, Henning Larsen’s Eystur Town Hall in The Faroe Islands, Kohn Pedersen Fox Associates’ Huamu Lot 10 Tower in Shanghai, COX Architecture Pty Ltd.’s The Sir John Monash Centre Monument in Villers-Bretonneux, France, and ZGF Architects’ Google Spruce Goose, Playa Vista, California.

Δείτε τα έργα τους αναλυτικά στο www.internationalarchitectureawards.com

«Τα έργα που συμμετέχουν στον φετινό κατάλογο των υποψηφίων επιλέχθηκαν βάσει του σχεδιαστικού τους οράματος, της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας, της καταλληλόλητας των κτηρίων για τον σκοπό και το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών.

Είμαι ευχαριστημένος με τις φετινές επιλογές της επιτροπής διότι αναδεικνύονται αρχιτεκτονικά έργα με μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Chicago Athenaeum κ. Christian Narkiewicz-Laine.

 

Η Έκθεση

The City and the World
EUROPEAN CENTRE, Μητροπόλεως 74, Πλάκα
Διάρκεια Έκθεσης: έως τις 6/10/2019 (σε επαφή του bathroomplus με τους διοργανωτές της έκθεσης μας ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της παράτασης της έκθεσης)

Είσοδος ελεύθερη.

 Όλα τα βραβευμένα έργα περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο New International Architecture – Global Design + Urbanism XIXI που επιμελείται ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Christian Narkiewicz-Laine (εκδόσεις Metropolitan Arts Press Ltd.).

Το βιβλίο διατίθεται και διαδικτυακά στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου: www.metropolitanartspress.com.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε με την κ. Κωνσταντίνα Γελαδάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στο mail, konstadina@europeanarch.eu ή καλώντας στο 210 3428511.

ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

HANAMARUKI MISO-MAKING EXPERIENCE | Ina, Nagano, Japan | 2017

Architects: Takenaka Corporation
Client: Hanamaruki Foods Inc.
General Contractor: Takenaka Corporation
Photographer: Noboru Inoue

 

RING HOUSE | Agia Galini, Crete, Greece | 2016

Architects & Construction Management: decaARCHITECTURE
Client: Withheld
Site Management: George Loulakis, Charalambos Papamatheakis
Structural & MEP Engineers: GNOMON
Planting Consultant: Poppi Grammatikopoulou
Photographers: George Messaritakis, decaArchitecture

 

ASTANA ARTS CENTER | Astana, Kazakhstan | 2016

Architects: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Client: Levent Kutulu, SEMBOL
Photographers: Courtesy of the Architects

 

BEX & ARTS PAVILION | Bex, Switzerland | 2017

Architects: Montalba Architects, Inc.
Client: Bex & Arts sculpture Triennial
Contractor: Hubert SA, Guido SA
Photographer: Delphin Burtin Photographie

 

DIYAR AL SALAM | Jeddah, Saudi Arabia | 2018

Architects: 3C Architecture & Engineering Consultants
Client: Lifestyle Developers
General Contractor: IHCC

του Σπύρου Ζούγρη