Close

COOK8: Αρχιτεκτονική και Εστίαση

Το φαγητό μέσα από την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες.

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, με αφορμή τον Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού COOK8, διοργανώνει την Ημερίδα «Ο νέος τόπος Εστίασης: προσεγγίσεις», στο Αμφιθέατρο

του Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς), με ελεύθερη είσοδο. Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της εστίασης και των εικαστικών τεχνών, θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται μέσω της παρασκευής και κατανάλωσης της τροφής.

Ομιλίες:

 

«Το Ιαπωνικό Δωμάτιο Τελετής του Τσαγιού»
Θανάσης Ζαγορίσιος, εντεταλμένος διδάσκων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών «Foodart – Food in Art»
Μαριλένα Κασιμάτη, ιστορικός τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης

«Εστία και Εστίαση: Η Συνωμοσία του Φρικασέ»
Ηλίας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Τελετουργίες: ο Μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της vs το δωμάτιο του τσαγιού»
Μπούκη Μπαμπάλου, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Το φαγητό που δε ξέρω»
Ηλίας Παπαηλιάκης, εικαστικός

«Souzy Tros και άλλες ιστορίες»
Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Πες μου τι τρως να σου πω που κατοικείς»
Βασιλική Πετρίδου, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών
Επίσης, θα μιλήσει ο Νίκος Βελισσαρόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Στόχος της Ημερίδας είναι να λειτουργήσει ως μία δεξαμενή ιδεών για τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό και το ευρύτερο κοινό. Η Ημερίδα αποτελεί μέρος του προγράμματος CΟΟΚ8, το οποίο στοχεύει στην διατύπωση νέων ιδεών σχετικά με την αρχιτεκτονική και την εστίαση και αποτελείται από τρεις ακόμη ενέργειες:
1. Διεθνής Διαγωνισμός Σχεδιασμού: Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο καλούνται να σχεδιάσουν ένα χώρο εστίασης για οκτώ (8) άτομα, 24 – 30μ 2 . Η υποβολή συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχει ήδη ξεκινήσει και διαρκεί έως τις 8 Φεβρουαρίου 2018.
2. Έκθεση: Τα τρία (3) καλύτερα έργα θα κατασκευαστούν σε πραγματικές διαστάσεις δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα σε αυτά. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μία σειρά εκδηλώσεων σχετικά με την αρχιτεκτονική και το φαγητό. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 1100 μ 2 και θα διαρκέσει 2 μήνες (Ιούνιος & Ιούλιος 2018).
3. Ειδική Έκδοση: Θα συμπεριλάβει επιλογή των συμμετοχών του Διαγωνισμού, καθώς και κείμενα της κριτικής επιτροπής (Ιούνιος 2018).

 

Ημερίδα: «Ο νέος τόπος Εστίασης: προσεγγίσεις»

ΠΟΤΕ: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 17.30 – 20.30

ΠΟΥ: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς

ΠΟΣΟ: Είσοδος Ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες: cook8.gr

Διοργάνωση:
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητα της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού σχετικά με την σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική και στην προβολή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής ανά τον κόσμο.
Το COOK8 αποτελεί τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ και το 2 ο μέρος του τριμερούς προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1. Το 1 ο μέρος του προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1 ήταν το ROOM18 (Απρίλιος – Νοέμβριος 2016), το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 262 συμμετοχές, από 580 συντελεστές, από 17 χώρες, ενώ την αντίστοιχη έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα.

Διαγωνισμός:

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη διοργάνωση ενός Διεθνούς Διαγωνισμού Σχεδιασμού (21.11.2017 – 08.02.2018), με αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30 τμ . Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν τρόπους δημιουργικής επανερμηνείας και υπέρβασης των συνήθων προσεγγίσεων. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, θα δοθούν τρία χρηματικά βραβεία (από 2.000€) και έξι εύφημες μνείες.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου, διακοσμητές, σκηνογράφοι, συνθέτες εικαστικών εγκαταστάσεων και δημιουργοί κάθε κλάδου.
Η υποβολή συμμετοχών ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Έκθεση:

Μετά το τέλος του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση COOK8: O Νέος Τόπος Εστίασης, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη (Ιούνιος – Ιούλιος 2018). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι τρεις βραβευμένες συμμετοχές, υλοποιημένες σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1/1), δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα σε αυτές. Επίσης θα παρουσιαστούν και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις, με σχεδιαστικό και εικονογραφικό υλικό.