Close

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΠΑΝΙΟΥ: ΕΝΤΟΙΧΙΣΜΕΝΟ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΤΟΥΣ

Εντοιχισμένο ή εξωτερικό ντους; Ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές τους, τις οποίες θα πρέπει να συνυπολογίσετε; Επηρεάζουν, αυτές οι διαφορές, και σε ποιο βαθμό το κόστος; Πως επιδρούν οι μεν και οι δε στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα του μπάνιου;
Κατά την διάρκεια σχεδιασμού ενός νέου μπάνιουείτε πρόκειται για ανακαίνιση είτε για την δημιουργία ενός καινούργιου μπάνιου, θα βρεθείτε μπροστά σε μια σειρά από διλήμματα για τα οποία θα πρέπει να πάρετε θέση. Η επιλογή μεταξύ του εντοιχισμένου και του εξωτερικού ντους είναι μια από αυτές.

Όπως σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει καλή και κακή επιλογή. Το ζήτημα είναι το ποιά λύση είναι αυτή που προσεγγίζει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες τις οποίες έχουμε θέσει σε προτεραιότητα. Κάποιες από αυτές είναι πέρα από υποκειμενικά κριτήρια, όπως το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου, και άλλες έχουν την ευελιξία να προσαρμοζονται στα «γούστα» μας, όπως η αισθητική του σχεδιασμού και του στυλ που επιδιώκουμε. Σε κάθε περίπτωση, πριν λάβετε τις τελικές αποφάσεις καλό είναι να μιλήσετε με τον αρχιτέκτονα, τον μηχανικό ή τον σχεδιαστή που υποστηρίζει το έργο. Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να κάνετε μια βόλτα από το showroom του bathroomplus. Εδώ θα μπορέσετε να δείτε από κοντά τις σχετικές λύσεις αλλά και να συζητήσετε με τους έμπειρους συνεργάτες μας για όλους τους προβληματισμούς σας.

Σε αυτό το δημοσίευμα δεν αποσκοπούμε σε μια σε βάθος ανάλυση. Αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι μια πρακτική καταγραφή μερικών βασικών χαρακτηριστικών των εντοιχιζόμενων ντους και των ντους εξωτερικής τοποθέτησης. Ελπίζουμε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα των αισθητικών και τεχνικών παραμέτρων της επιλογής.

Εντοιχισμένα VS εξωτερικά ντους στο μπάνιο. Απαιτήσεις εγκατάστασης και κόστος.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα εξωτερικά από τα εντοιχισμένα ντους είναι οι απαιτήσεις σε εργασίες εγκατάστασης. Σας φαίνετε αυτονόητο; Και όμως συχνά το σχετικό με το κατασκευαστικό / τεχνικό κομμάτι των επιλογών δεν είναι ξεκάθαρο σε κάποιο μη έμπειρο άτομο.

Στην περίπτωση των εντοιχισμένων ντους απαιτείται τα εσωτερικά μέρη του ντους να τοποθετηθούν πίσω από τον τοίχο. Αυτό είναι σχετικά απλό και δεν δημιουργεί ιδιαίτερες “φασαρίες” και επιπλέον έξοδα, όταν το ντους πρόκειται να τοποθετηθεί σε ένα μπάνιο που βρίσκεται στην φάση κατασκευής του ή σε διαδικασία ριζικής ανακαίνισης. Στην περίπτωση, όμως, που η επιλογή μας αφορά σε μερική ή επιλεκτική αντικατάσταση των μπαταριών στο μπάνιο, του ντους και γενικότερα σε εργασίες όπου δεν είναι απαραίτητο ή θέλουμε να αποφύγουμε τις επεμβάσεις στους τοίχους, τότε τα εντοιχισμένα ντους μάλλον αποκλείονται. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψη μας αυτή την παράμετρο, εάν στους τοίχους υπάρχουν παλιά πλακάκια τα οποία θέλουμε να κρατήσουμε και δεν υπάρχει δυνατότητα (ή είναι δύσκολο ή δαπανηρό) να βρεθούν συμπληρώματα στο ίδιο σχέδιο. Εάν, ωστόσο, αποφασίσετε να μπείτε στην διαδικασία αυτή, συμβουλευτείτε το διακοσμητή ή τον αρχιτέκτονα σας για να σας προτείνει λύσεις.

Αντιθέτως, τα εξωτερικά ντους είναι σαφώς λιγότερα απαιτητικά σε ό,τι αφορά τις εργασίες εγκατάστασης. Μπορούν να τοποθετηθούν με απλό και γρήγορο τρόπο. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους έναντι των εντοιχισμένων. Όπως είναι κατανοητό, τα προαναφερόμενα μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά το απαιτούμενο κόστος και χρόνο εργασιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εάν δεν έχουν συνυπολογιστεί κατά την διαδικασία της επιλογής, μπορούν να δημιουργήσουν κάθε άλλο παρά ευχάριστες συνέπειες.


Εντοιχισμένα VS εξωτερικά ντους στο μπάνιο. Αισθητικές και λειτουργικές διαφορές.

Σε ό,τι αφορά στο λειτουργικό σκέλος, τα εντοιχισμένα ντους απαιτούν λιγότερο χώρο και ως εκ τούτου είναι τα πλέον κατάλληλα για μικρά και πολύ μικρά μπάνια, όπου ακόμα και διαφορές μερικών εκατοστών μπορεί να παίζουν ρόλο.

Σε ό,τι αφορά στο αισθητικό μέρος, τα εντοιχισμένα ντους δημιουργούν μια σαφώς πιο μινιμαλιστική αίσθηση στο μπάνιο. Αντιθέτως, τα εξωτερικής τοποθέτησης ντους δηλώνουν με εντονότερο τρόπο την παρουσία τους και συμβάλλουν στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας του μπάνιου.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ντους εσωτερικής και εξωτερικής τοποθέτησης από τις σειρές συστημάτων ντους Grohe του bathroomplus. Περισσότερες επιλογές μπορείτε να δείτε ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ.