Close

7o OPEN HOUSE: Η αρχιτεκτονική ανοίγει πόρτες στην Αθήνα

Τι θα λέγατε να επισκευτείτε ένα τραίνο που έχει μετατραπεί σε θέατρο, το τεκτονικό μέγαρο, μερικά από τα ποιο ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής πλευράς ξενοδοχεία, γραφεία, δημόσια κτήρια αλλά και ιδιοτικές κατοικίες, βίλες και γραφεία με ειξιδικευμένους ξεναγούς; Αν η ιδέα σας φαίνετε καλή ετοιμαστείτε για το 7ο Open House.

Με δωρεάν ξεναγήσεις σε περίπου 100 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον το OPEN HOUSE επιστρέφει στη πόλη της Αθήνας για 7η χρονιά, το σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου. Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, οι οποίες υλοποιούνται χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των 500+ εθελοντών μας. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, στο κέντρο και στα προάστια, αλλά και πλήθος παράλληλων δράσεων πέραν του βασικού σαββατοκύριακου: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς, εκθέσεις και πάρτι!

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΗΑ 2020 επιστρέφουν το MADE in Athens, με ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, το OPEN SCHOOL, που ξεναγεί εκπαιδευτικά γκρουπ σε ορισμένα από τα κτίρια και χώρους παραγωγής του προγράμματος και το OPEN BIKE, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στα κτίρια ακολουθώντας ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές. Μια νέα δράση, το OPEN OFFICE, συστήνεται στο κοινό του ΟΗΑ, η οποία αφορά επισκέψεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία όπου στεγάζονται και δραστηριοποιούνται οι αρχιτέκτονες της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο τα γραφεία συγκροτούνται και παράγουν το έργο τους.

Για άλλη μια χρονιά, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς φωτογραφίας OPEN PHOTO, PHOTO MADE και OPEN your Map στο instagram, αλλά και στον διαγωνισμό για το βραβείο κοινού OPEN VOTE και να κερδίσουν διακρίσεις και υπέροχα δώρα.Το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με τις δράσεις μας, στο infopoint που θα λειτουργήσει στο κατάστημα IANOS, Σταδίου 24,από όπου θα μπορεί και να προμηθεύεται το έντυπο πρόγραμμα και αναμνηστικά της εκδήλωσης.

Η Σχολή Βακαλό Art & Design προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά, μέσω του διαγωνισμού OPEN your Portfolio, μια υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και διοργανώνει στις 09/04 το ΟPEN DESIGN LECTURE by Vakalo με θέμα “Η «βιωματική αντίληψη» στο Bauhaus και η συμβολή της στην ελληνική εκπαίδευση”.
Τέλος, το Σαββατοκύριακο 16 & 17/05 ένα pop-up event έρχεται φέτος για να μας ταξιδέψει έξω από τα όρια της Αθήνας, στη μαγευτική αρχιτεκτονική μιας ακόμα ελληνικής πόλης! Η αρχή γίνεται φέτος με τα Χανιά, όπου μέσα από 20 περίπου, δημόσια και ιδιωτικά, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους, θα ξεναγηθούμε στον αρχιτεκτονικό πλούτο της ιστορικής αυτής πόλης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τα κτήρια, το τρόπο και τις ώρες επίσκεψής μπορείτε να δείτε ΕΔΩ στο επίσημο site της διοργάνωσης.

OPEN TOURS

Το Open Tours αποτελεί κύρια δράση της διοργάνωσης. Η δράση αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και χώρους, που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους.
Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις γίνεται με την εξής διαδικασία:
1. Μελετάτε το πρόγραμμα.
2. Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός.
3. Περιμένετε τη σειρά σας για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Δεν απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν και τουλάχιστον 15-30′ νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.
Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)

*Σημ. Συντάκτη: Επειδή τα πράγματα με τις δημόσιες εκδηλώσεις είναι σχετικά ρευστά και αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα, σας συστήνουμε, πριν ξεκινήσετε για κάποια επίσκεψη ή 1-2 ημέρες πριν, να έχετε επισκεφτεί το επίσημο site ΕΔΩ για να δείτε αν έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές, περιορισμοί, ειδικές οδηγίες ή οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία. Το Bathroomplus σας εύχετε καλή επίσκεψη/εις.

Πηγές: Το επίσημο site της διοργάνωσης