Οι ταινίες ασχολούνται το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό προφίλ της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και του design.   Ενδιαφέρουσες συζητήσεις με προσωπικότητες και από τους δύο τομείς εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand, δύο σημαντικών φορέων που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια έναν συστηματικό διάλογο με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design.

Το φεστιβάλ είναι ουσιαστικά μια γιορτή, που αναδεικνύει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν τους δύο τομείς. Μια συναρπαστική επιλογή ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει στο κοινό το πώς οι αρχιτέκτονες και οι designers σκέφτονται, δουλεύουν και δημιουργούν. Οι ταινίες αναδεικνύουν οραματιστές δημιουργούς, την εμπνευσμένη διαδικασία του σχεδιασμού, περιβαλλοντικά ζητήματα και τα λαμπρά αντικείμενα design που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ φιλμ για την Αρχιτεκτονική και το Design

1. Big Time / Kaspar Astrup Schroder

[youtube id=”Uy_wsBLKb_U” width=”600″ height=”350″]

Η ταινία παρακολουθεί την ζωή και το έργο του δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ενός από τους πιο καινοτόμους και φιλόδοξους αρχιτέκτονες της εποχής μας.

Έτος  2017
Διάρκεια 90 λεπτά
Χώρα Δανία
Σκηνοθεσία Kaspar Astrup Schröder

2. Getting Frank Gehry

[youtube id=”eCGDmsn7AaY” width=”600″ height=”350″]

Το University of Technology, το νέο επιχειρηματικό σχολείο του Σίδνεϋ, είναι το τολμηρό Treehouse project του Frank Gehry, γνωστό και ως «τσαλακωμένη καφέ χάρτινη σακούλα» από τους κριτικούς του. Εκ πρώτης όψεως, το σχολείο σίγουρα θα ταράξει όποιον δεν είναι ήδη εξοικειωμένος με το παγκόσμιο έργο του Gehry.  Σχεδιασμένο να είναι ριζοσπαστικό μέσα και έξω, το κτίριο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συγκρούσεις για δεκαετίες, παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί ως αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 21ου αιώνα, όπως ακριβώς έχουν ήδη υπάρξει πολλές άλλες δημιουργίες του. Η ταινία ακολουθεί το δράμα, καθώς το όραμα του Gehry ξετυλίγεται!

Έτος  2015
Διάρκεια  52 λεπτά
Χώρα  Αυστραλία
Σκηνοθεσία  Sally Aitken

3. Workplace / Gery Hustwit

Ο δημιουργός Gary Hustwit (Helvetica, Objectified, Urbanized) ακολουθεί το σχεδιασμό και την κατασκευή της έδρας της R / GA στη Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία και οι αρχιτέκτονες Foster + Partners, διερευνούν τη διασταύρωση του ψηφιακού και του φυσικού χώρου.

Έτος  2017
Διάρκεια  77 λεπτά
Χώρα  Ιταλία
Σκηνοθεσία Gary Hustwit

4. Aires Mateus: Matter in Reverse

[youtube id=”KS4_KjVpBjQ” width=”600″ height=”350″]

Το έργο των αρχιτεκτόνων του Aires Mateus καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή – από την πολυπλοκότητα μέχρι και την αντίφασή της- μια δύσκολη κατάσταση να εκφραστεί στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το μέγεθος του έργου που για πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει, το επιβεβαιώνει!

Έτος 2017
Διάρκεια 65 λεπτά
Χώρα  Πορτογαλία
Σκηνοθεσία  Henrique Câmara Pina

5. Building Hope: The Maggie’s Centres

[youtube id=”PZsbf-nwZRE” width=”600″ height=”350″]

Το Building Hope: The Maggie’s Centres  είναι μια όμορφα γυρισμένη ταινία, οποία σκηνοθετείται από τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα Sarah Howitt. Διηγείται την ιστορία της Maggie, την προσέγγισή στην φροντίδα του καρκίνου που προσφέρουμε και τον ρόλο που παίζει ο εξαιρετικός σχεδιασμός και το design στην υποστήριξη παθόντων από καρκίνο.

Έτος 2016
Διάρκεια  59 λεπτά
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Σκηνοθεσία Sarah Howitt

6. How to Steal a Chair

[vimeo id=”206148822″ width=”600″ height=”350″]

Ο 73χρονος designer, συλλέκτης και δάσκαλος Στέργιος Δελιαλής ζει σα φάντασμα ανάμεσα στα συντρίμια του ονείρου του: του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, που έκανε διεθνή πάταγο και μετά πέθανε με θάνατο αργό τη δεκαετία του ’90. Γύρω του απομεινάρια μιας τεράστιας συλλογής έργων βιομηχανικού σχεδιασμού: η άλλοτε καρδιά του Μουσείου, που τώρα είναι παροπλισμένη και κοστοβόρα.

Έτος  2017
Διάρκεια 90 λεπτά
Χώρα Ελλάδα/ ΗΠΑ
Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Καμπούρογλου

7.  Madein Ilima

[youtube id=”wO3E7sUzm4k)” width=”600″ height=”350″]

Στο κέντρο της επαρχίας του Ισημερινού, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η κοινότητα Ilima παραμένει μια από τις πιο απομονωμένες στον κόσμο. Έχουν συνυπάρξει με την απειλούμενη υπό εξαφάνιση άγρια ζωή για γενιές, αλλά καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αυξηθεί, αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα έχει υποφέρει. Το MASS Design Group συνεργάστηκε με το Αφρικανικό Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή και την αρχιτεκτονική μας εταιρεία, το 2012, για να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένα κοινοτικό κέντρο.

Έτος  2017
Διάρκεια  65 λεπτά
Χώρα  Αμερική
Σκηνοθεσία Thatcher Bean

8.  Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island

[youtube id=”XKwIo-JbkN8″ width=”600″ height=”350″]

Το ντοκιμαντέρ Strange and Familiar καταγράφει ένα τολμηρό αρχιτεκτονικό έργο στο νησί Fogo, Newafoundland περιγράφοντας τον ακραίο ενθουσιασμό της ζωής, τόσο σε σχέση με τη φύση όσο και με το σύγχρονο design.

Έτος 2014
Διάρκεια 54 λεπτά
Χώρα Καναδάς
Σκηνοθεσία Katherine Knight & Marcia Connolly

9.  The Human Scale

[vimeo id=”157701607″ width=”600″ height=”350″]

Το Human Scale αμφισβητεί τις υποθέσεις μας για νεωτερισμούς, διερευνώντας τι συμβαίνει όταν βάζουμε τους ανθρώπους στο κέντρο των εξισώσεων μας. Για 40 χρόνια ο Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl έχει μελετήσει συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά στις πόλεις. Το σημείο εκκίνησης του ήταν το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, περισσότερο από το ενδιαφέρον του για τα κτίρια – σε αυτό που ονομάζεται Life Between Buildings.

Έτος  2012
Διάρκεια  83 λεπτά
Χώρα Δανία
Σκηνοθεσία Andreas Dalsgaard

10. Glenn Murcutt: Spirit of Place

[youtube id=”NCFcSDbv8S4″ width=”600″ height=”350″]

H ταινία Glenn Murcutt – Spirit of Place διερευνά τη ζωή και την τέχνη του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Αυστραλίας. Η διεθνής φήμη του Murcutt βασίζεται στην ομορφιά και την ακεραιότητα του έργου του.

Έτος  2017
Διάρκεια  59 λεπτά
Χώρα Αυστραλία
Σκηνοθεσία Catherine Hunter

Τέλος, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους όπως:

Pioneer,
η ταινία Pioneer εξετάζει το ταξίδι του γλυπτού -που κατασκευάστηκε στο Κέντρο Τέχνης Tippet Rise στο Fishtail της Μοντάνα, από τον καλλιτέχνη Stephen Talasnik- από την έμπνευση του μέχρι το σχεδιασμό του.

This Was Not My Dream,
«Η Σουζάνα σκέφτεται μόνο το σπίτι, είναι ερωτευμένη  με αυτό». Ο πρώην σύζυγος της Σούζανα δεν μπορεί να  βγάλει από το μυαλό του ότι το νέο σπίτι – την ιδέα του οποίου συνέλαβαν και οι δύο – σήμαινε το τέλος του γάμου τους.

Snøhetta Viewpoint,
ένα χρονικό της κατασκευής του Snøhetta Viewpoint, που βρίσκεται στο Dovrefjell της Νορβηγίας.

Ghost Story,
η ταινία ακολουθεί τέσσερις χορευτές που αναζητούν μια αφήγηση, καθώς διαπερνούν το εσωτερικό και το εξωτερικό του VIA 57 West στην Νέα Υόρκη του Bjarke Ingels.

Pisces,
οι Ιχθύς και ο μύθος τους, έγιναν το πλαίσιο για ένα έργο κατασκευής του 2017: μια γέφυρα που συνδέει τις δύο πλευρές μιας κατασκήνωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Out of Office: Studio O+A,
ο Primo Orpilla και η Verda Alexander μας ξεναγούν σε πρωτοποριακούς χώρους εργασίας – από το Uber μέχρι το Yelp.

Six Pound Chair,
μια ταινία του Eames Demetrios που εξετάζει την καρέκλα Superlight των Emeco & Frank Gehry.