Close

Βιώσιμη αρχιτεκτονική και εξοικονόμηση νερού στις τάσεις του μέλλοντος για τα ξενοδοχεία

Η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η βιώσιμη αρχιτεκτονική, η εξάλειψη χαρτιού και πλαστικού και η μείωση σπατάλης τροφίμων αποτελούν μερικές από τις βασικότερες κινήσεις που οφείλει να υιοθετήσει ένα ξενοδοχείο με «οικολογική» συνείδηση.

Στο Bathroomplus έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν με το καυτό αυτό θέμα, κυρίως από την πλευρά της αρχιτεκτονικής, της εξοικονόμησης νερού και ενέργειας. Στους δύο τελευταίους τομείς, το ειδικό τμήμα του Bathroomplus μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να βρουν λύσεις ανάμεσα σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Bιώσιμος τουρισμός: ανάγκη για στροφή

Ο βιώσιμος τουρισμός είναι μια αυξανόμενη με ταχείς ρυθμούς τάση που αφορά και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκτός των μεταφορών και των άλλων παραμέτρων της τουριστικής βιομηχανίας. Μιας βιομηχανίας η οποία ευθύνεται για το 5% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί κατά 130% έως το 2035 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ηγεσίας του Κέμπριτζ.
Η σημασία του να «πρασινίσει» ο ξενοδοχειακός κλάδος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσει κανείς τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξής της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός κλάδος αναπτύχθηκε κατά 2,3% (IBISWorld, 2018). Με αυτούς τους ρυθμούς έως το 2050 θα έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 80.000 νέα ξενοδοχεία.

Με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο κλάδος αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για κάθε δωμάτιο ετησίως κατά 90% έως το 2050 (σε σύγκριση με την αρχική τιμή από το 2010).
Ο Δρ. Willy Legrand, είναι ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην τεχνογνωσία του στηρίχτηκαν οι πληροφορίες σχετικού άρθρου που δημοσιεύεται στο επιχειρηματικό blog της trivago (μιας από τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης τιμών και πληροφοριών για ξενοδοχεία η οποία συγκρίνει τιμές 700.000 ξενοδοχείων). Αναφέρουμε μερικούς τρόπους για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι.

Τάσεις στα βιώσιμα ξενοδοχεία και βιώσιμη φιλοξενία

Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού πέραν του δωματίου του ξενοδοχείου.

Εκτός από το να ενθαρρύνουν τους πελάτες να είναι φειδωλοί με την κατανάλωση νερού και τη χρήση πετσετών, ορισμένα καταλύματα στρέφονται σε καινοτομίες, όπως οι ντουζιέρες που φιλτράρουν το νερό τους (Inge Huijbrechts, HYB2018).

Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου.

Στην κατασκευή νέων καταλυμάτων υπάρχει μια προσέγγιση «τριών μηδενικών»: χρήση τοπικών υλικών κατασκευής και δεξιοτήτων (μηδενικά χιλιόμετρα), προτεραιότητα στην ενεργειακή διαχείριση και τις χαμηλότερες εκπομπές (μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα) και εισαγωγή της διαχείρισης του κύκλου ζωής στη διαδικασία κατασκευής (μηδενικά απόβλητα) (Matteo Thun, HYB2020).

Εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτή η «οικονομικά βιώσιμη μέθοδος» είναι αποτελεσματική και εφαρμόζεται εύκολα, για παράδειγμα ανασχεδιάζοντας την εμπειρία των πελατών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πελάτες να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Ένας τρόπος είναι η αντικατάσταση του μικρού ψυγείου και της καφετιέρας σε κάθε δωμάτιο με έναν κοινόχρηστο χώρο παροχών σε έναν ανοιχτό χώρο για τους πελάτες (Christopher Warren, HYB2020).

Μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Για παράδειγμα, καλλιεργώντας τρόφιμα επιτόπου, επιλέγοντας τρόφιμα τοπικής προέλευσης και μεταβάλλοντας τις κοινωνικές νόρμες, ώστε να διασφαλίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων δεν θα θεωρείται πλέον αποδεκτή (Benjamin Lephilibert, HYB2018).

Εξάλειψη του πλαστικού.

Ένα βήμα πιο πάνω από την ανακύκλωση, η κατάργηση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της τεράστιας ποσότητας αποβλήτων που προέρχονται από τη δημιουργία και την απόρριψη τέτοιων αντικειμένων. Μια καλή αφετηρία είναι η κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και των πλαστικών σακουλών (Jeanne Varney, HYB2020).

Δημιουργία ενός ξενοδοχείου χωρίς χαρτί.

Είναι ένας στόχος που διευκολύνεται από τη χρήση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης καταλυμάτων, το οποίο θα απλοποιήσει τις λειτουργίες και θα εξορθολογήσει την εμπειρία των πελατών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές άνθρακα (Terence Ronson, HYB2018).

 

Η «ζήτηση» στηρίζει τις πράσινές επενδύσεις στον τουρισμό

Με βάση τις προβλέψεις του ΠΟΤ (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού), έως το έτος 2020 θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ταξίδια, στα οποία η οικολογία θα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Οι τουρίστες, ιδιαίτερα η νέα γενιά ταξιδιωτών, σταδιακά αντιμετωπίζουν το θέμα της φιλο-περιβαλλοντικής πολιτικής στα ξενοδοχεία από ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό σε σημαντικό κριτήριο επιλογής.
Το 66% των ερωτηθέντων, σε έρευνα της Nielsen το 2015, δηλώνει ότι θα «πλήρωναν περισσότερα χρήματα για προϊόντα και υπηρεσίες “φιλικά” στην κοινωνία και στο περιβάλλον». Οι απαντήσεις αυτές είναι αυξημένες κατά 11% από το περασμένο έτος.

Τι χρειάζεται για να αναγνωριστεί ένα κατάλυμα ως οικολογικό;
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια ενιαία, καθολική σειρά κριτηρίων για την επίσημη αναγνώριση των καταλυμάτων ως οικολογικών.

Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού (GSTC), ο φορέας που διαχειρίζεται τα παγκόσμια πρότυπα για τον βιώσιμο ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, δημιούργησε τα Κριτήρια και τους Προτεινόμενους Δείκτες του GSTC για Ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια «να υπάρξει κοινή συμφωνία για τον βιώσιμο τουρισμό». Η ιδέα είναι να εναρμονιστούν όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στα πολυάριθμα συστήματα πιστοποίησης οικολογικών ξενοδοχείων, όπως το Πράσινο Κλειδί, η Πιστοποίηση Green Star Hotel κ.λπ.
Τα ξενοδοχεία, που θέλουν να αναγνωριστούν επίσημα ως οικολογικά καταλύματα, μπορούν να στραφούν σε έναν από τους πολλούς φορείς πιστοποίησης που είναι διαπιστευμένοι από το GSTC ανά τον κόσμο.

Εάν αποφασίσετε να υιοθετήσετε τις αρχές της βιώσιμης φιλοξενίας στο ξενοδοχείο σας, φροντίστε να αξιοποιήσετε όλα τα οφέλη της πιστοποίησης και της προώθησης του «οικολογικού profile” σας. Για παράδειγμα η trivago έχει ειδικό τομέα για αυτά τα καταλύματα.

Photo: – Grecotel Cape Sounio. Ξενοδοχείο με πιστοποίηση Green key
-Park Royal Hotel Pickering στη Σιγκαπούρη.,Eχει ενσωματωμένους «κρεμαστούς κήπους», πισίνες, καταρράκτες και πράσινους τοίχους.

Του Σπύρου Ζούγρη