Τουαλέτα: Δεν είναι αυτονόητη η ύπαρξή της ούτε στην Ελλάδα.
Σήμερα, 19 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας στην οποία έχουμε αναφερθεί και προηγούμενες χρονιές. Το πρόβλημα της έλλειψης τουαλέτας είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορεί να φανταστεί ο μέσος άνθρωπος της πόλης τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και δίπλα μας, στην χώρα μας όπου χιλιάδες σπίτια δεν έχουν τουαλέτα.
Παραθέτουμε μερικά στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας εκπλήξουν.
Και στην Ελλάδα…
Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το πρόβλημα με την ανεπαρκή ή προβληματική χρήση της τουαλέτας δεν αφορά μόνο σε χώρες του 3ου κόσμου αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Ιδού μερικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ούτε σε ένα, ούτε σε εκατό, ούτε σε χίλια, αλλά σε 6.119 νοικοκυριά, η φυσική ανάγκη του ανθρώπου γίνεται σε εξωτερικό χώρο ή στη… φύση!
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα 55.178 σπίτια στην Ξάνθη, τα 49.059 έχουν εντός οικίας την τουαλέτα ενώ τα 6.119 έχουν WC είτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο (αυλή) είτε ακόμη και καθόλου!
Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό γνώρισμα των σπιτιών μιας άλλης εποχής, όταν πριν από αρκετά χρόνια τα σπίτια διατηρούσαν τουαλέτα σε εξωτερικό χώρο!
Η περιοχή με τα περισσότερα σπίτια χωρίς εσωτερική τουαλέτα είναι ο δήμος Μύκης όπου συναντά κανείς 2.223 σπίτια με εξωτερική ή καθόλου τουαλέτα. Ακολουθεί ο δήμος Ξάνθης, με 1.803 κατοικίες που στερούνται WC και μετά ο δήμος Αβδήρων με 1.147 αντίστοιχα σπίτια.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως τα ηνία διατηρεί με αισθητή διαφορά η Κομοτηνή, όπου 15.800 σπίτια παραμένουν χωρίς εσωτερική τουαλέτα.
Αρκετές χιλιάδες παρόμοια σπίτια συναντάει κανείς στην Καβάλα (3.167 σπίτια), στον Έβρο (4.109) αλλά και στην Δράμα (3.047).
Το πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο
Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο επίσημο site για την παγκόσμια ημέρα τουαλέτας (http://www.worldtoiletday.info), ο κόσμος δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης 6(*): να εξασφαλίσει, δηλαδή, τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση των εγκαταστάσεων υγιεινής (τουαλέτες) και του νερού για όλους μέχρι το 2030.
Σήμερα, 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλή διαχείριση αποχέτευσης και 892 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αφοδεύουν σε ανοικτούς χώρους.
Ο αντίκτυπος της έκθεσης στα ανθρώπινα κόπρανα σε αυτή την κλίμακα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης, τη διατροφή, την εκπαίδευση και την οικονομική παραγωγικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ένα πέμπτο των σχολείων παγκοσμίως δεν παρέχει καμία εγκατάσταση τουαλέτας – ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της Εμμηνόρροιας.
• 900 εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο δεν έχουν εγκαταστάσεις πλύσης των χεριών
– ένα κρίσιμο εμπόδιο στην εξάπλωση των θανατηφόρων ασθενειών.
• Συνολικά, σε ποσοστό πάνω από το 80% τα απόβλητα που παράγονται επιστρέφουν
πίσω στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση.
*Ο SDG 6 (στόχος βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το νερό και την υγιεινή – http://www.unwater.org/un-reports-that-world-is-off-track-on-water-and-sanitation-goal/ ) αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι όλοι θα έχουν μια ασφαλή τουαλέτα και ότι κανείς δεν θα ασκήσει ανοιχτή αφόδευση μέχρι το 2030. Η αδυναμία επίτευξης αυτού του στόχου θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το θεματολόγιο για την αειφόρο ανάπτυξη.