Το μεγαλύτερο πρόστιμο στον κόσμο της αρχιτεκτονικής
Ο Jean Nouvel είναι ένας από τους γνωστότερους και πλέον επιτυχημένους, εν ζωή, αρχιτέκτονες στο κόσμο. Ο Γάλλος αρχιτέκτονας σπούδασε στο Εκόλ ντε μπό-´αρτ στο Παρίσι. Έχει βραβευτεί με σειρά διεθνών βραβείων για την δουλειά του. Μεταξύ άλλων με το Βραβείο Βολφ στις Τέχνες το 2005 και το Βραβείο Πρίτσκερ (ένα από τα μεγαλύτερα και ποιό έγκυρα βραβεία αρχιτεκτονικής παγκοσμίως) το 2008. Αυτή την φορά η πρωτιά που κινδυνεύει να πάρει δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ευχάριστη. Πρόκειται για το τεράστιο ποσό των 170 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί να λάβει υπό μορφή αποζημίωσης η Φιλαρμονική του Παρισιού.
Οι δικηγόροι του αρχιτέκτονα υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερο πρόστιμο στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.
Το πρόστιμο αυτό αφορά στο γεγονός ότι καθυστέρησε η παράδοση του έργου και συγκεκριμένα η αίθουσα των συναυλιών, ενώ ταυτόχρονα το κόστος για την κατασκευή της ξεπέρασε κατά πολύ τα συμφωνηθέντα.
Οι δικηγόροι που χειρίζονται την συγκεκριμένη υπόθεση του αρχιτέκτονα, William Bourdon και Vincent Brengarth, χαρακτήρισαν αυτό το πρόστιμο ως «απόλυτα δυσανάλογο« και «χωρίς προηγούμενο στον κόσμο της αρχιτεκτονικής». Το ύψος του προστίμου των 170,6 εκατομμυρίων ευρώ είναι τόσο μεγάλο που οι δικηγόροι του Nouvel υποστηρίζουν ότι εάν τελικά αναγκαστεί να το πληρώσει αυτό θα σήμαινε τον οριστικό «οικονομικό θάνατο» για το στούντιο αρχιτεκτονικής που διατηρεί ο μεγάλος Γάλλος αρχιτέκτονας.
Ποιοί είναι οι λόγοι που το γαλλικό δημόσιο διεκδικεί αυτού του ύψους την αποζημίωση από τον αρχιτέκτονα; Βασικά δύο. Καθυστέρηση και υπέρβαση προυπολογισμού. Η Φιλαρμονική του Παρισιού άνοιξε δύο χρόνια αργότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν τελικά τριπλάσιος από τον αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, οι πόρτες της Φιλαρμονικής άνοιξαν το 2015 και το κόστος του άγγιξε τα 386 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να φτάσει τα 118.
Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου είναι επενδυμένο με αλουμίνιο και οι σχηματισμοί πάνω σε αυτό θυμίζουν πουλιά που πετάνε. Η κύρια αίθουσα των συναυλιών έχει χωρητικότητα 2.400 ατόμων, ενώ στην ταράτσα υπάρχει ένα πάρκο για πικνίκ. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλαρμονική του Παρισιού βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Γάλλο αρχιτέκτονα. Το 2015, ο Nouvel επέμεινε στο να αφαιρεθεί το όνομά του από το πρότζεκτ, εφόσον δε γίνουν 26 συγκεκριμένες τροποποιήσεις που ο ίδιος είχε προτείνει για την κατασκευή του κτιρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το αυξημένο τελικό κόστος ούτε και για τη χρονική καθυστέρηση που υπήρξε. Παράλληλα κατηγορεί τη Γαλλική κυβέρνηση για «ψεύδη και σαμποτάζ» στον Γαλλικό τύπο. Στο παρελθόν, ο Nouvel έχει βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα και σε άλλα πρότζεκτ που έχει υλοποιήσει, όπως για παράδειγμα το 2003 με το Μουσείο Carnegie του Πίτσμπουργκ.
Πηγές: Wikipedia, Dezeen, Lifo