Close

Το έξυπνο μπάνιο στα top θέματα της ISH 2019

Η διεθνής εμπορική έκθεση για το νερό, το μπάνιο και τον κλιματισμό “ISH” που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη 11-15 Μαρτίου ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή. Πάνω από 2.500 εκθέτες θα παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα και τις καινοτομίες τους. Το bathroomplus, όπως κάθε χρόνο παρακολουθεί από κοντά τις σχετικές εξελίξεις και θα σας ενημερώνει για αυτές.

Top Θέματα στο ISH 2019

Η λειτουργικότητα και ο σχεδιασμός πηγαίνουν χέρι-χέρι στην ενότητα ISH Water. Τα κορυφαία θέματα του φετινού έτους περιλαμβάνουν τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης του νερού, τη βιωσιμότητα, τις τάσεις των χρωμάτων του μπάνιου και το θεραπευτικό μπάνιο.

Στην ενότητα ISH Energy, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από καινοτόμες, μελλοντικά προσανατολισμένες τεχνολογίες για έξυπνη τεχνολογία κτιριακών υπηρεσιών, π.χ. ψηφιακή τεχνολογία θέρμανσης, θέρμανση με ξύλο, ποιότητα εσωτερικού αέρα και IoT για αυτοματισμό κτιρίων.

Top Θέματα ISH Νερό

Το μπάνιο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο σε μια όαση που προωθεί την υγεία, η οποία είναι προσανατολισμένη στις επιθυμίες και τις ανάγκες του χρήστη. Ταυτόχρονα, το καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό και η έξυπνη διαχείριση των υδάτων καθίστανται όλο και πιο σημαντικές λόγω των σημερινών περιβαλλοντικών προβληματισμών. Ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος στον κόσμο για σύγχρονες ιδέες μπάνιου καλύπτει και τα δύο αυτά θέματα.
Έξυπνα συστήματα διαχείρισης νερού για την υγιεινή και την ασφάλεια
Ένα έξυπνο σπίτι όπου όλες οι συσκευές αποχέτευσης μπορούν να ελεγχθούν μέσω ενός smartphone ή ενός υπολογιστή δεν είναι πλέον στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Κτίρια επαγγελματικής χρήσης, όπως ξενοδοχεία ή μπλοκ γραφείων, εξοπλισμένα με έξυπνα συστήματα πόσιμου νερού στις μέρες μας είναι επίσης πραγματικότητα. Η αυτόματη διαχείριση του νερού εγγυάται την υγιεινή αλλά και την ασφάλεια στο πόσιμο νερό.

Η ψηφιακή τεχνολογία, μέσω εφαρμογών, IoT κλπ, αποκτά όλο και σημαντικότερη θέση στο σύνολο των χώρων αλλά και των λειτουργιών που αφορούν στο σπίτι. Το νερό και το μπάνιο δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Εδώ ο ρόλος της τεχνολογίας είναι να λειτουργήσει ως βοήθημα για τον έλεγχο του νερού και τη χρήση του πόσιμου νερού αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Με καινοτόμα συστήματα, οι λειτουργικές ακολουθίες μπορούν να ενεργοποιηθούν, να παρακολουθούνται και να ελέγχονται ανεξάρτητα από την τοποθεσία που βρίσκεται μέσω ενός smartphone ή υπολογιστή.

Το καθαρό νερό πρέπει να ρέει

Τα διάφορα παθογόνα μικρόβια και η λεγιονέλλα που επηρεάζουν την υγιεινή του πόσιμου νερού μπορούν να σχηματιστούν μόλις το νερό παραμείνει στάσιμο για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λεγιονέλλα πολλαπλασιάζεται κυρίως στην περιοχή θερμοκρασιών μεταξύ 30 και 45 ° C. Το νερό πρέπει να κινείται για να εξασφαλίσει ότι η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 60 ° C. Για το σκοπό αυτό, οι σταθμοί αυτοματισμού χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία του νερού και να αποκλείσουν τον πολλαπλασιασμό της λεγιονέλλας. Σε δημόσια κτίρια, π.χ. σχολεία και αίθουσες εκδηλώσεων, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις της έντασης και της διάρκειας χρήσης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό παθογόνων παραγόντων. Η υγιεινή έξαψη βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας του νερού στις οικιακές εγκαταστάσεις.
Κατά τον σχεδιασμό ενός κτιρίου, οι υδραυλικέ εγκαταστάσεις θεωρούνται ότι βρίσκονται σε μια στατική κατάσταση λειτουργίας. Ωστόσο, η συμπεριφορά των χρηστών είναι ιδιαίτερα δυναμική. Με τον έλεγχο των παραμέτρων του χρόνου, της θερμοκρασίας και του όγκου του νερού, στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία των παθογόνων οργανισμών και η διαδικασία να μπορεί να ελέγχεται τηλεχειριζόμενη μέσω smartphone, tablet ή φορητού υπολογιστή. Οι βλάβες μπορούν να αναφερθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλο τρόπο, εάν απαιτείται. Με την εξελιγμένη τεχνολογία ελέγχου και ρύθμισης του νερού, οι ρυθμίσεις και ο έλεγχος μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την τοποθεσία που βρίσκεται ο ελεγκτής χρησιμοποιώντας απλά μια εφαρμογή.

Είτε πρόκειται για ολόκληρο το σύστημα πόσιμου νερού είτε ως μεμονωμένη λύση για νεροχύτη, WC ή ουρητήριο, οι συσκευές ελέγχου μέσω internet επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες κατοικιών να εξοικονομήσουν έξοδα, επειδή οι τεχνικοί κτιρίων μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες ελέγχου, διάγνωσης και ρύθμισης από το γραφείο τους. Αυτό έχει μεγαλύτερη εφαρμογή στην χώρα μας κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους αλλά και σε μεμονωμένες ιδιόκτητες κατοικίες.

Έξυπνος έλεγχος διαχείρισης νερού

Σήμερα, τα συστήματα διαχείρισης νερού μπορούν να διασυνδέσουν όλα τα εξαρτήματα σε δημόσιους χώρους υγιεινής ασύρματα ή μέσω καλωδίου. Ορισμένα συστήματα μπορούν να συνδέσουν έως και 64 νεροχύτες, ντους, WC και πρίζες με την καρδιά του συστήματος, τον κέντρο διαχείρισης νερού.

Χάρη στην οθόνη γραφικών, την ανάλυση και την καταγραφή, ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμίσει τις παραμέτρους του προγράμματος υγιεινής και των εξαρτημάτων. Μια άλλη έννοια του έξυπνου ελέγχου είναι η «βελτιστοποίηση φορτίου αιχμής». Κατά τη διάρκεια περιόδων μέγιστου φορτίου στα γήπεδα, τα ξενοδοχεία κ.λπ., το σύστημα στα WCs ή τα μπάνια καταγράφει έναν αυξανόμενο αριθμό χρηστών και ρυθμίζει, για παράδειγμα, την ποσότητα/ροή νερού που χρησιμοποιείται στα ουρητήρια. Όταν μειώνεται η συχνότητα χρήσης, το σύστημα ενεργοποιεί μια γενική ρύθμιση.

Έξυπνη έγκαιρη ανίχνευση διαρροών

Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης νερού εξασφαλίζει όχι μόνο τη βέλτιστη υγιεινή στο πόσιμο νερό αλλά και την ασφάλεια. Στη Γερμανία, υπάρχουν περίπου 3.000 διαρροές νερού την ημέρα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα υψηλό κόστος επισκευής. Μια έξυπνη οικιακή εγκατάσταση προστατεύει από διαρροές σωλήνων, υπερχείλιση μπανιέρας και σπασμένους σωλήνες. Τα συστήματα προστασίας από διαρροές παρακολουθούν συνεχώς την κατανάλωση νερού και συγκρίνουν τις τιμές που μετρήθηκαν με τις προκαθορισμένες παραμέτρους. Σε περίπτωση υπέρβασης, ολόκληρο το σύστημα απενεργοποιείται αμέσως και ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται μέσω της εφαρμογής.
Αυτά και άλλα θέματα θα συζητηθούν στις αίθουσες 4.0, 4.2 και 5 στο ISH 2019 από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου. Στο τμήμα ISH Water, οι κατασκευαστές παρουσιάζουν λύσεις τελευταίας τεχνολογίας για την υγιεινή του πόσιμου νερού, τα υλικά, τα μελλοντικά προσανατολισμένα συστήματα, τα εργαλεία και τις συνδέσεις.

Επίσης στην έκθεση καταγράφονται και άλλες σημαντικές τάσεις για το μπάνιο όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις σε υλικά ή τον σχεδιασμό του μπάνιου. Το bathroomplus είναι παρόν στη έκθεση και θα σας μεταφέρει περισσότερα ενδιαφέροντα τις επόμενες μέρες.

 

του Σπύρου Ζούγρη