Τα βραβεία στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2018
Το περίπτερο της Ελβετίας. με προβληματισμούς σε θέματα που αφορούν την διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το ενδιαφέρον των κριτών προσέλκυσε επίσης το περίπτερο της Μ. Βρετανίας. Οι επιμελητές της Μπιενάλε της Βενετίας 2018 Yvonne Farrell και Shelley McNamara των Grafton Architects ανακοίνωσαν τους νικητές , όπως κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της 16η Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής. Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του χώρου αυτού σε διεθνές επίπεδο.
Το βραβείο για την καλύτερη εθνική συμμετοχή πήγε στην Ελβετία. Η επιλογή θεωρήθηκε δίκαια καθώς το ελβετικό περίπτερο ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά της διοργάνωσης. Συνολικά στην φετινή διοργάνωση υπήρχαν 63 εθνικές συμμετοχές. Αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από όλες τις εθνικές συμμετοχές μπορείτε να δείτε ΕΔΩ στο επίσημο site της έκθεσης. Η ελβετική πρόταση άγγιξε με χιούμορ και πρωτοτυπία το θέμα της αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων κλίμακας στον οικιακό χώρο.
Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε επίσης και στην εθνική συμμετοχή της Βρετανίας. Το περίπτερο της Μεγάλης Βρετανίας, έφερε το τίτλο “Νησί”. Το γιατί είναι εμφανές ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στην σχετική φωτογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερμηνεύσετε την εμπειρία της επίσκεψης στο «νησί». Ένα νησί μπορεί να είναι τόπος καταφυγίου και εξορίας. Η κατάσταση του κτιρίου αφήνει περιθώρια πολλαπλής ανάγνωσης αγγίζοντας πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος, της εγκατάλειψης, της αποικιοκρατίας, του Brexit, της απομόνωσης, της ανασυγκρότησης και του ιερού.
Σε ατομικό επίπεδο, τον Χρυσό Λέοντα απέσπασε ο Πορτογάλος Εντουάρντο ντε Σόουτο Μόουρα για τη συμμετοχή του στην μεγάλη θεματική έκθεση των δύο επιμελητριών της φετινής Μπιενάλε Υβόν Φάρελ και Σέλεϊ Μακναμάρα, υπό τον τίτλο Freespace,(Ελεύθερος Χώρος), στο Αρσενάλε.
Με τον αργυρό Φοίνικα τιμήθηκαν οι Βέλγοι Γιαν ντε Βίλντερ, Ινγκε Βινκ και Ζο Τεγιό, ενώ ειδικές μνείες απονεμήθηκαν στου Αντρα Μάρτιν από την Ινδονησία και Ραχούλ Μεχρότρα από την Ινδία.
Χρυσούς Λέων για το σύνολο της αρχιτεκτονικής του σταδιοδρομίας είχε προαποφασισθεί από την κριτική επιτροπή να απονεμηθεί στον γνωστό αρχιτέκτονα, συγγραφέα και ιστορικό της Αρχιτεκτονικής Κένεθ Φράπτον, του οποίου τα έργα αποτελούν πάντοτε σημαντικά εργαλεία για την εμβάθυνση στο πνεύμα, την ιστορία και της τεχνικής του δημιουργικού αυτού κλάδου