Close

SAPHIRKERAMIK: επανάσταση στα κεραμικά του μπάνιου

Το SaphirKeramik είναι ένα κεραμικό υλικό που χρησιμοποιεί η Laufen στην κατασκευή ειδών υγιεινής με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν και είναι σχετικά καινούργιο (δεν έχει συμπληρώσει δεκαετία από όταν πρωτοπαρουσιάστηκε) έχει περάσει από μια σειρά εξελικτικά στάδια μέχρι σήμερα. Χάρη σε αυτό και τις ιδιότητές του η Laufen κατασκευάζει κεραμικά είδη υγιεινής που συνδυάζουν το λεπτό σχεδιασμό με την ανθεκτικότητα.

Η Patricia Urquiola συνεργάζεται με τη Laufen για να δημιουργήσει την τρίτη γενιά προϊόντων που ενισχύουν το κεραμικό υλικό SaphirKeramik. Η παρουσίαση των πρωτοτύπων εφαρμογών του στο ISH 2017 ακολουθεί την έναρξη της πρώτης γενιάς σειράς προϊόντων μπάνιου σχεδιασμένων από τους Ludovica και Roberto Palomba και τη δεύτερη έκδοση από τους Konstantin Grcic και Toan Nguyen. Η νέα συλλογή ονομάστηκε «σόναρ» και αξιοποιεί τις δυνατότητες για τις περίφημες λεπτές γραμμές του υλικού.

Το SaphirKeramik εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2013

Εκεί που πριν από χρόνια υπήρχε η καμπύλη στο σχεδιασμό των κεραμικών ειδών υγιεινής, τώρα υπάρχει η λεπτή γραμμή-ακτίνα. Οι μορφές με καμπύλες γραμμές έδωσαν τη θέση τους στους λεπτούς αλλά ισχυρούς «τοίχους» των κεραμικών κατασκευών. Το SaphirKeramik, είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό κεραμικό υλικό που επιτρέπει στους σχεδιαστές να δημιουργούν είδη υγιεινής με ελάχιστες σε πάχος  αρχιτεκτονικές/ σχεδιαστικές γραμμές.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της σχεδιαστικής γλώσσας της κεραμικής με την χρήση αυτού του υλικού έχει πολλαπλό νόημα, καθώς είναι το πιο υγιεινό, ανθεκτικό και ανακυκλώσιμο υλικό στο μπάνιο. Το ίδιο το όνομα «Laufen» είναι γνωστό για τη μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητας των κεραμικών υλικών.

Ελευθερία στη κεραμική

Το SaphirKeramik μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια επανάσταση στην γλώσσα της κεραμικής. Ισχυρό και εύπλαστο επιτρέπει τη δημιουργία λεπτών τοιχωμάτων και ακτίνων στενής ακμής πάχους μόλις 2 έως 3mm διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία.

Το λεπτό προφίλ του καθιστά τα παραγόμενα είδη υγιεινής ιδιαίτερα λεπτά συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χώρου, και δημιουργώντας αντικείμενα ιδιαίτερα ελαφριά και φιλικά προς το περιβάλλον. Το SaphirKeramik οφείλει την εξαιρετική του σκληρότητα και αντοχή σε ένα συστατικό του, ένα άχρωμο μεταλλικό άλας που βρίσκεται στα ζαφείρια. Από εκεί προέρχεται και το όνομά του. Αυστηρές δοκιμές αποκάλυψαν ότι η αντοχή του σε κάμψη είναι ίση με εκείνη του χάλυβα.

Προϊόντα για το μπάνιου που μιλάνε

Η Laufen με την χρήση αυτού του υλικού μπορεί να δημιουργήσει ένα λεπτότερο κεραμικό σώμα και μια απλούστερη δομή για να μειώσει το βάρος σε σύγκριση με το συμβατικό κεραμικό.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά: χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή και τη μεταφορά.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι κεραμικά με εντυπωσιακά λεπτές άκρες: ζωντανά «τετράγωνα κύπελλα» σχεδιασμένα από τον Ανδρέα Δημητριάδη, τις εντυπωσιακά λεπτές γραμμές των νιπτήρων στη συλλογή Kartell by Laufen που σχεδίασαν οι Ludovica και Roberto Palomba, εκπληκτικές υφές σε νιπτήρες στη σειρά σχεδιασμού του VAL από τον Konstantin Grcic και λεπτές γραμμές σαν  λεπίδα ξυραφιού στους νιπτήρες INO που σχεδίασε ο Toan Nguyen. Συνολικά, οι συλλογές SaphirKeramik περιλαμβάνουν 37 μοναδικά και εξαιρετικά καινοτόμα σχέδια.

Η Επανάσταση συνεχίζεται

Το 2015 η Laufen επεκτείνει τα όρια του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, αξιοποιώντας τις εξαιρετικά λεπτές μορφές όχι μόνο για να δημιουργήσει εξαιρετικά λεπτομερή σχέδια, αλλά και να αυξήσει το μέγιστο μέγεθος. Ένας νιπτήρας μήκους 120 cm στο SaphirKeramik είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σχετικό σχέδιο. Η Laufen έχει επίσης εφαρμόσει την εντυπωσιακή τεχνολογία χύτευσης υψηλής πίεσης σε άλλα τεμάχια μεγάλου όγκου στο SaphirKeramik, όπως οι λεκάνες έξω από το Collection Val.

Το «Sonar», η συλλογή που δημιουργήθηκε από την Patricia Urquiola, παίρνει τη σχεδιαστική της ιδέα, της ενέργειας και του δυναμισμού, από το φυσικό φαινόμενο των ηχητικών κυμάτων και είναι διαθέσιμη από τα τέλη του 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το νέο showroom του Bathroomplus.