Close

Room18: Μπάνια στη μέση του δωματίου

3 δωμάτια αστικού ξενοδοχείου σε φυσικό μέγεθος δημιουργήθηκαν και φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη από αύριο μέχρι και τις 4/12. Πως θα ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία; Ένα δωμάτιο – διάδρομος προσαρμοσμένο στις διαθέσεις του ταξιδιώτη; Ένας χώρος ύπνου μέσα σε ένα αιωρούμενο κουτί ονείρων;

 

Η πρωτότυπη έκθεση Room18, είναι το αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού με θέμα το δωμάτιο αστικού ξενοδοχείου. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι  εφόσον δεν υπάρχει θέα το ίδιο το δωμάτιο καλείται να παίξει το ρόλο του αξιοθέατου. Και μάλιστα ένα δωμάτιο περιορισμένου χώρου στα 18 τ.μ.. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και μπορείτε να τα δείτε στην σχετική έκθεση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του μπάνιου στο χώρο. Σε καμία από τις βραβευμένες και κατασκευασμένες προτάσεις δεν “κρύβεται”. Ακλουθώντας μια ανερχόμενη τάση το μπάνιο

βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον υπόλοιπο χώρο.

Room18_2nd Award 3

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού σχεδιασμού, αποτελούν οι καταξιωμένοι καθηγητές και αρχιτέκτονες, Γεώργιος Πανέτσος, Γιάννης Αίσωπος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης και Μέμος Φιλιππίδης, Τα βραβεία  κέρδισαν οι αρχιτέκτονες, Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (1ο Βραβείο _ Ελλάδα), Joao Prates Ruivo (2ο Βραβείο – Πορτογαλία) και οι Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο – Ισπανία). Συνεπιμελητής της έκθεσης, ο Νικόλας Σούλης.

Room18_3rd Award 4Το bathroomplus παραβρέθηκε στην παρουσίαση των έργων και της έκθεσης. Εξάλλου ο διαγωνισμός μας έχει φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρων και έχουμε ξαναφερθεί σε αυτόν παλαιότερα ΕΔΩ.

Η Ναταλία Μπούρα, Υπεύθυνη του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έδωσε το λόγο στον Γ. Πανέτσο, συνεπιμελητή και μέλος της κριτικής επιτροπής.

Ο κ. Πανέτσος στο λόγο του τόνισε πως, σε αντίθεση με τους προηγούμενους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς που έχουν διοργανώσει οι ΔΟΜΕΣ τα τελευταία 10 χρόνια, το Room18 έχει κυρίως έναν διερευνητικό χαρακτήρα για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού. Εξήγησε πως η επιλογή για το σχεδιασμό ενός δωματίου αστικού ξενοδοχείου έγινε με κύριο άξονα τον εσωτερικό χώρο, χωρίς αυτός να επισκιάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως θα ήταν μια εξοχική θέα. Ανέφερε επίσης πως υπήρξε πολλή μεγάλη συμμετοχή και κυρίως υψηλής ποιότητας, με ιδέες που προσφέρουν πραγματικές λύσεις και μπορούν να επηρεάσουν και να κινητοποιήσουν τον αρχιτεκτονικό και ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τον ίδιο τον ταξιδιώτη προς μία νέα θεώρηση της έννοιας της διαμονής.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής, με τον κ. Αίσωπο να αναφέρει πως η αρχιτεκτονική είναι ιδέα και εμπειρία στο χώρο και είναι αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση παραδεκτούς και αναμενόμενους κανόνες, επανερμηνεύει και επανακαθορίζει τα ίδια τα δεδομένα της τουριστικής κατοίκησης.

Ο κ. Τζιρτζιλάκης τόνισε πως αυτή η έκθεση ανοίγει ένα διάλογο για την ίδια την αρχιτεκτονική, αντικρίζοντας πια τον τουρίστα ως ταξιδιώτη και εκφράζοντας την αξία της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου. Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως το πρόγραμμα Room18 είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο πρόγραμμα ακριβώς γιατί ασχολείται με το εσωτερικό, ενώ ανέφερε πως πια – στον αρχιτεκτονικό κλάδο – το ξενοδοχείο είναι το κύριο αντικείμενο, γεγονός που κάνει το Room18 πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες, στη συνέχεια, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που βλέπουν τις ιδέες τους υλοποιημένες. Τέλος, το λόγο πήρε ο συνεπιμελητής της έκθεσης, κ. Σούλης, ο οποίος έδωσε μία ενδεικτική τάξη μεγέθους των υλικών που χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση Room18, όπως 150τ.μ. καθρέπτης (1ο Βραβείο), τέσσερις τόνους χάλυβα (2ο Βραβείο) και 2 τόνους ξυλεία (3ο Βραβείο), ενώ πάνω από 40 άτομα δούλεψαν για την κατασκευή των δωματίων, τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

 

Έκθεση: Το νέο αστικό ξενοδοχείο
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 18.11.2016, ώρα 20:00
Διάρκεια: 19.11 – 4.12.2016

*Όλες οι φωτογραφίες είναι του Αλέξη Ευσταθόπουλου (Photo Credit: Αλέξης Ευσταθόπουλος)

 

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ

Room18_1st award_architect

Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (1ο Βραβείο _ Ελλάδα)

 

Room18_2nd_archit

Joao Prates Ruivo (2ο Βραβείο – Πορτογαλία)

 

Room18_3rd Award

Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο – Ισπανία)