Roberto Palomba: Η αρχιτεκτονική στην εποχή του covid-19
Ο διεθνούς κύρους αρχιτέκτονας και designer Roberto Palomba ζει και εργάζεται στο Μιλάνο. Μια πόλη που έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα από την πανδημία. Το γνωστό περιοδικό και site “Lifo” φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του Roberto Palomba στον Θανάση Διαμαντόπουλο, στην οποία αναφέρεται στην πόλη του, τον covid-19, την συνεισφορά και ρόλο της αρχιτεκτονικής στην «νέα» εποχή. Τμήμα της ενδιαφέρουσας αυτής συνέντευξης φιλοξενούμε στο blog του bathroomplus.
Οι αρχιτέκτονες Roberto Palomba και Ludovica Palomba ιδρυσαν την Palomba Serafini Associati το 1994. Έχουν λάβει πολλά διεθνή βραβεία και αναγνωρίσεις όπως το Compasso D’Oro, το Elle Decoration International Design Award, το Red Dot, το Design Plus, το Good Design Award, το German Design Award. Στο χώρο του μπάνιου εχουν «υπογράψει» τον σχεδιασμό προιόντων εταιρειών όπως η Laufen, Tubes κ.ά. Στην συλλογή του Bathroomplus, αλλά και από το blog και τα Social Media μας, έχουμε επιλέξει και παρουσιάσει κατά καιρούς έργα τους που χαρακτηρίζονται για το λεπτό γούστο και το λιτό αλλά ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμμετοχή του Roberto Palomba στη λίστα της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού ιδεών «Αρχιτεκτονική της πανδημίας» (Pandemic Architecture).
ΕΡ.: Μπορεί το design και η αρχιτεκτονική να συνεισφέρουν σε ένα ασφαλέστερο, στο πλαίσιο της πανδημίας, μέλλον για την ανθρωπότητα, τις πόλεις, την οικονομία και τις κοινότητες;
RP: Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Από τους παραπάνω δεν εξαιρούνται οι αρχιτέκτονες και οι designers. Αυτοί πρέπει να σκεφτούν πως το wellness, το ευ ζην, η υγεία είναι παράμετροι που πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ακόμα σημασία στη δουλειά τους. Αυτό που συμβαίνει τώρα ανοίγει τις πόρτες σε αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται ως “smart working”. Σήμερα δεν υπάρχει μόλυνση στο Μιλάνο γιατί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Αυτό πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε πάνω στο πως πρέπει να επανασχεδιάσουμε τους χώρους εργασίας και την ίδια την εργασία, προκειμένου να έχουμε λιγότερη μόλυνση; Πρέπει να κρατήσουμε τη σημερινή εμπειρία για αργότερα, όταν θα έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα και να αναθεωρήσουμε το σχεδιασμό της εργασίας και των πόλεων μας. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε, επινοώντας ξανά τη σχέση δουλειάς και πόλης, άρα και των σπιτιών.
ΕΡ.: Ως αρχιτέκτονας έχεις κάποιες προτάσεις να κάνεις; Μπορείς να αναφέρεις μερικές από αυτές;
RP: Πρώτον να επινοήσουμε ξανά τη σχέση εργασίας και καθημερινής ζωής. Πρέπει να κοιτάξουμε το ρεύμα της καθημερινής ζωής και τη μόλυνση που συνδέεται με αυτό και να αλλάξουμε την τοποθεσία ή τον ρυθμό της εργασίας. Είμαστε τυχεροί όμως, που δοκιμάζουμε διαφορετικούς τύπους κοινωνικής ζωής μέσα από το facebook, το instagram κ.λπ. Αν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας χωρίς αυτά, η ζωή θα ήταν δυσκολότερη.
ΕΡ.: Σε ένα μελλοντικό σενάριο, θα έπρεπε να δουλεύουν οι αρχιτέκτονες για την περίπτωση μιας πόλης χωρίς πανδημίες;
R.P.: Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια φούσκα. Πρέπει να αλλάξουμε τη ρίζα του τρόπου ζωής μας. Αυτός ο ιός δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στο ζωικό βασίλειο, στις νυχτερίδες. Αυτό δείχνει ότι το πιο βασικό από όλα είναι να αρχίσουμε να σεβόμαστε τη φύση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Άρα, αντί για καινούργιες πόλεις, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από νέους κανόνες. Και εμείς οι αρχιτέκτονες πρέπει να αλλάξουμε την κατασκευή των σπιτιών. Να τους δώσουμε περισσότερο χώρο, ζωή και να περιορίσουμε τη μόλυνση. Πρέπει να επινοηθούν όλα από την αρχή. Ειδάλλως, ένας άλλος ιός θα εμφανιστεί. Φαντάσου να εμφανιζόταν κάποιος άλλος με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό που δεν μας συνέβησαν τα χειρότερα!
Όλη την συνέντευξη του Roberto Palomba στον Θανάση Διαμαντόπουλο στο LIFO μπορείτε να διαβάσεται ΕΔΩ.