Όταν η Αρχιτεκτονική έχει κέφια
Ο πιο “τρελός” και ο πιο μακρύς ουρανοξύστης αποτελούν δύο αρχιτεκτονικά σχέδια που αποδεικνύουν ότι όταν η αρχιτεκτονική έχει φαντασία και κέφια μπορεί να κάνει “θαύματα”. Πρόκειται για προτάσεις, που αν και βρίσκονται (για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια) στα όρια του ανεφάρμοστου, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ διεθνώς (ΒΒC, CNN, Fox κ.α.)
Μάλιστα, την μία εκ των ιδεών, αυτή του πιο μακρύ ουρανοξύστη, υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Νέα Υόρκη«Oiio» του Έλληνα αρχιτέκτονα Γιάννη Οικονόμου. Την άλλη, του πιο τρελού, που αφορά σε έναν ουρανοξύστη που κρέμεται από το ουρανό, υπογράφει η αρχιτεκτονική φίρμα Clouds Architecture Office και είναι μια ιδέα που πραγματικά πετάει στα σύννεφα και θυμίζει περισσότερο έργο επιστημονικής φαντασίας παρά έργο προς υλοποίηση.
Τι συνδέει αυτά τα δύο έργα; Τίποτα περισσότερο, ίσως, από το ότι μας έφτιαξαν το κέφι όταν διαβάσαμε για αυτά. Απολαύστε τα.
Το «Big Bend»
Η ιδέα είναι σαφώς ευφυής. Αντί να προσπαθήσει να σχεδιάσει το υψηλότερο κτήριο σχεδίασε το μακρύτερο.
O ουρανοξύστης λυγίζει στη κορυφή, σε μια μεγάλη καμπύλη και έχει σχήμα αψίδας. Το «Big Bend» έχει μήκος 1200 μέτρα. Το Oiiostudio, με γραφεία στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, καταθέτει μία ανατρεπτική πρόταση για περιπτώσεις που είναι αρκετές συχνές στην Νέα Υόρκη, αυτές των σχετικά μικρών οικοπέδων.
Ο Γιάννης Οικονόμου, δημιουργός της Oiiostudio και του σχεδίου του Big Bend αναφέρει στο news247:«το πρωτοποριακό σε αυτό το σχέδιο είναι ότι προσφέρει μία νέα μορφή ένωσης, αυτή στην κορυφή, δύο ιδιοκτησιών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Είναι μία εναλλακτική, απόλυτα εφαρμόσιμη και εφικτή πρόταση, όταν έως τώρα ο πλέον σύνηθες τρόπος ένωσης γίνονταν μέσω γεφυρών».
Γεννημένος στην Αθήνα πριν από 36, με πτυχίο από το Αριστοτέλειο και μεταπτυχιακό στο Μετσόβιο περνάει πλέον τον περισσότερο χρόνο του στην Νέα Υόρκη όπου έχει εγκατασταθεί από το 2011. «Στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να συνεχίσω την πορεία μου καθώς δεν υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Πέρα από κάποιες ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες ανακαινίσεις ξενοδοχείων στην Κρήτη και αλλού ο όγκος εργασιών έχει μειωθεί σημαντικά».
Έχοντας διακριθεί σε έξι διεθνείς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής πριν συμπληρώσει ήδη τα 30 του επέλεξε την Νέα Υόρκη για δεύτερη έδρα του όπου ήταν και ο πιο πρόσφατος και σημαντικός διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκε.
Η ΣΕΛΙΔΑ του αρχιτεκτονικού γραφείου για το έργο “Big Bend”
Ο Analemma Tower
Πρόκειται για έναν… ουρανοξύστη, ο οποίος κρέμεται από τον ουρανό -για την ακρίβεια, από έναν αστεροειδή που βρίσκεται σε τροχιά, έχοντας τοποθετηθεί εκεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Όπως γράφουν οι σχεδιαστές στην ιστοσελίδα τους και αναμεταδίδει το huffingtonpost.gr, ένας μεγάλος αστεροειδής θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τροχιά ειδικά γι” αυτή τη δουλειά, και να ακολουθήσει η κάθοδος ενός εξαιρετικά μεγάλης αντοχής καλωδίου, από το οποίο θα κρεμόταν ο ουρανοξύστης, ώστε να αιωρείται στον αέρα της Γης!
Ακόμη, λόγω της ίδιας της φύσης του, ο ουρανοξύστης αυτός θα μπορούσε να κατασκευαστεί οπουδήποτε και μετά να μεταφερθεί οπουδήποτε -με την πρόταση να «θέλει» το Ντουμπάι, που είναι γνωστό για την «παράδοσή» του στην κατασκευή εξαιρετικά υψηλών κτιρίων.
[vimeo id=”211253244″ width=”600″ height=”350″]
Ο Analemma Tower θα μπορούσε επίσης να τοποθετηθεί σε τέτοια τροχιά, ώστε να ταξιδεύει μεταξύ του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου καθημερινά, ενώ θα αντλούσε ενέργεια από συλλέκτες ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα, που θα «έβλεπαν» συνέχεια τον Ήλιο.
Το πιθανότερο (προφανώς) είναι ότι ένα τόσο εξωτικό σχέδιο δεν θα γίνει πραγματικότητα ποτέ -αλλά αφενός ποτέ δεν ξέρεις και αφετέρου να υπενθυμίσουμε πως σχέδια όπως ο διαστημικός ανελκυστήρας και ο τροχιακός δακτύλιος υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στην επιστημονική φαντασία…
Η ΣΕΛΙΔΑ του αρχιτεκτονικού γραφείου για το έργο “Analemma Tower”