Close

Open House: Γιορτή Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

 


OPEN TOURS

6 & 7 Απριλίου 2019

Αποτελεί την κύρια δράση της διοργάνωσης.
Η δράση αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και χώρους, που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους, που φέτος θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχή χρονιά στις 6 & 7 Απριλίου.

Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις γίνεται με την εξής διαδικασία:
Μελετάτε το πρόγραμμα.
Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός.
Περιμένετε τη σειρά σας για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Δεν απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.
Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας).

ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το σύνολο των κτιρίων που συμμετέχουν στην διοργάνωση, με πληροφορίες για το κάθε ένα και φωτογραφικό υλικό, καθώς και τους όρους επίσκεψής τους μπορείτε να δείτε στη σχετική επίσημη σελίδα της διοργάνωσης ΕΔΩ.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιούνται σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα αυτές είναι:

OPEN TOURS
6 & 7 Απριλίου 2019
Η κύρια δράση της διοργάνωσης στην οποία προαναφερθήκαμε.

OPEN YOUR PORTFOLIO
έως 8 Απριλίου 2019
Διαγωνισμός υποβολής πορτφόλιο με βραβείο μια υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών (μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού) στη σχολή Βακαλό.

OPEN FOOD&DRINKS
28 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2019
Η νέα αυτή παράλληλη δράση συστήνει στο κοινό ένα δίκτυο take-away μαγαζιών στο κέντρο, κυρίως, της πόλης.

MADE IN ATHENS
30-31 Μαρτίου 2019
Ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνών και τεχνικών: γλυπτική, κεραμική, υφαντική, μεταξοτυπία, βιβλιοδεσία, τυπογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, σχέδιο μόδας, κατασκευή κοσμημάτων κ.ά. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς.

PHOTO MADE
30 Μαρτίου – 10 Απριλίου 2019
Διαγωνισμός φωτογραφίας, που εστιάζει στην παράλληλη δράση MADE in Athens.

OPEN SCHOOL
1 & 5 Απριλίου 2019
Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Open School του Open House Athens.

OPEN BOX
4-7 Απριλίου 2019
Έξω από το βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24, θα μπορείτε να ενημερωθείτε από τους εθελοντές σχετικά με το φετινό πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις.

OPEN EMBASSY
5 Απριλίου 2019
Ξεναγήσεις σε κτίρια Πρεσβειών

OPEN BAUHAUS
6 & 7 Απριλίου 2019
Αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε κτίρια επηρεασμένα από το Bauhaus. Περιλαμβάνονται η Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Ατελιέ Οδού Κυκλάδων και η Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, όπου προγραμματίζεται και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο από τον σκηνοθέτη Martin Scharnhorst την Κυριακή 7 Απριλίου στις 14:00, 14:40, 15:20 και 15:50.

OPEN BIKE
6 & 7 Απριλίου 2019
Γνωρίσετε την πόλη ποδηλατώντας! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 3-4 κτίρια.

OPEN PHOTO
5-14 Απριλίου 2019
Διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο OPEN HOUSE Athens.

OPEN HUNT
6 & 7 Απριλίου 2019
Ένα πρωτότυπο “κυνήγι θησαυρού”.

ISOMAT OPEN VOTE
6-14 Απριλίου 2019
Η δράση αυτή αφορά το βραβείο κοινού: οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ξενάγηση που τους άρεσε περισσότερο, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το αγαπημένο κτίριο του κοινού.

TIME TO CLOSE PARTY
Κυριακή 7 Απριλίου 2019, 21:00

48 Urban Garden, Αρματωλών και Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι
Το καθιερωμένο πάρτι λήξης που “κλείνει” την αυλαία του OPEN HOUSE Athens. Είσοδος ελεύθερη.

WALKING IN ATHENS FOR BAUHAUS – 5 THEATRE INTERVENTIONS
30, 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2019
Ένας πολύ ενδιαφέρων περίπατος στο κέντρο της πόλης σχεδιάζεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σχολής του Bauhaus. Μέσα από στάσεις σε 5 κτίρια με έντονες επιρροές από το Bauhaus, που περιλαμβάνουν αρχιτεκτονική ξενάγηση και σύντομα διαδραστικά θεατρικά δρώμενα, ο περίπατος μας υπόσχεται ένα ξεχωριστό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

H Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide , που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Πηγή των ανωτέρω πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού είναι το επίσημο site της διοργάνωσης. Σας συστήνουμε να προστρέξετε σε αυτό για μια ενδιαφέρουσα περιήγηση καθώς και κάθε πληροφορία που αφορά την διοργάνωση. Δείτε το site του OPEN HOUSE ΕΔΩ.

του Σπύρου Ζούγρη