Close

Αρχιτεκτονική – Design: Ο Gio Ponti στο Παρίσι

Ο Gio Ponti (1891-1979) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του 20ου αιώνα. Τα έργα του είναι ιδιαίτερα γνωστά-και αγαπητά στους συλλέκτες- στην γειτονική Ιταλία αλλά και ανά τον κόσμο.  Για περίπου 2 μήνες ακόμα, θα τιμάται στο Musée des Arts Décoratifs του Παρισιού,με την πρώτη συνολική έκθεση του έργου του στη Γαλλία. Ο Gio Ponti ήταν ένας ιδιαίτερα παραγωγικός και σε πολλά επίπεδα δημιουργός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής. Ενδιαφέρουσες δουλειές του μπορεί να δει κανείς τόσο για τη βιομηχανική παραγωγή όσο και για διάφορες μορφές αντικειμένων. Το στυλ του είχε δημιουργήσει αίσθηση και συζητήσεις στην μεταπολεμική αρχιτεκτονική ανοίγοντας τις πόρτες της αισθητικής στις προοπτικές ενός νέου τρόπου ζωής.

Η έκθεση Tutto Ponti, Gio Ponti Arch-Designer καλύπτει το σύνολο της μακράς καριέρας του, 1921-1978, τονίζοντας τις πολλές πτυχές του έργου του, από την αρχιτεκτονική μέχρι το βιομηχανικό σχεδιασμό, από τα έπιπλα μέχρι τον φωτισμό, από τη δημιουργία περιοδικών έως την σχεδιαστική του συνεισφορά στους τομείς του γυαλιού, της κεραμικής και της χρυσοχοΐας. Περισσότερα από 500 κομμάτια, μερικά από τα οποία μετακινούνται για πρώτη φορά από τον χώρο που βρίσκονται, δημιουργούν ένα διεπιστημονικό μάθημα σχεδιασμού που αφορά στην αρχιτεκτονική, στα έπιπλα για δημόσιους χώρους (πανεπιστήμια, καθεδρικούς ναούς κλπ) επαγγελματικούς ή ιδιωτικούς χώρους και κάθε είδους αντικείμενα και έπιπλα που έχει δώσει παραδείγματα της δουλειάς του.

Εκτός από την βασική αίθουσα της έκθεσης, έξι δωμάτια – σε άλλη διπλανή αίθουσα – συμπληρώνουν την παρουσίαση με πλήρεις αναπαραστάσεις της δουλειάς του. Κάθε ένα από τα δωμάτια είναι αφιερωμένο σε διαφορετική περίοδο της δραστηριότητάς του. Μεταξύ αυτών, το L’ Ange Volant που χτίστηκε το 1926 έξω από το Παρίσι, το κτήριο Montecatini του Μιλάνου μία δεκαετία αργότερα και η Μεγάλη Αίθουσα στο Palazzo Bo που αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου της Πάντοβα. Τις ανακατασκευές συμπληρώνουν η οικία του Πόντι στη Via Dezza στο Μιλάνο, η Villa Planchart στο Καράκας και «το λευκό και μπλε εσωτερικό του ξενοδοχείου Parco Dei Principi στο Σορέντο, τη δεκαετία του ’60.

Στην σχετικά σύντομη αναφορά της Wikipedia για τον Ponti διαβάζει κανείς –μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:

Ο Τζο Πόντι (Giovanni Ponti, 18 Σεπτεμβρίου 1891 – 16 Σεπτεμβρίου 1979) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς μοντέρνους αρχιτέκτονες και όχι μόνο. Στη ζωή του είχε ασχοληθεί εξίσου με τον σχεδιασμό επίπλων, αυτοκινήτων, όπως επίσης και με τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Αξιοσημείωτη και η ενασχόλησή του με την ζωγραφική, με την αγγειοπλαστική, με την ποίηση, την συγγραφή και με την έκδοση του αρχιτεκτονικού περιοδικού “Domus”. Ήταν καταλυτικός παράγοντας στην λεγόμενη μοντέρνα “αναγέννηση” της Ιταλίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι και τις μέρες μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς αρχιτέκτονες, σχεδιαστές επίπλων, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αλλά και διακοσμητές εσωτερικών χώρων. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και το έργο του Ponti στο επίσημο site του. www.gioponti.org Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο site του μουσείου.

Πηγές: www.gioponti.org, Wikipedia, Musée des Arts Décoratifs, sofokleousin.gr