Close

Νέες τάσεις στα μπάνια των ξενοδοχείων

Λευκά κρεμαστά είδη υγιεινής, αντοχή στο χρόνο, χαμηλή κατανάλωση νερού και ενέργειας, καμπίνες ντους αντί για μπανιέρες είναι μερικά από τις βασικότερες τάσεις στο ξενοδοχειακό μπάνιο. Σε άρθρο της ημερήσιας έκδοσης που κυκλοφόρησε στην έκθεση επαγγελματικού εξοπλισμού για ξενοδοχεία xenia εξετάζονται οι σημαντικότερες νέες τάσεις που δείχνουν να επικρατούν στα ξενοδοχεία. Εμείς θα σταθούμε σε αυτές που αφορούν στο μπάνιο.
Καταρχάς είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στο ότι το μπάνιο αποκτά τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό ρόλο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Σε αυτή την τάση που διαπιστώνουν διεθνείς έρευνες και σχετική αρθρογραφία σε διεθνή εξειδικευμένα περιοδικά έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί αναλυτικότερα στο bathroomplus. Το μπάνιο, από χώρος απομονωμένος και μικρότερης σημασίας έρχεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος από πλευράς συνολικού σχεδιασμού του ξενοδοχειακού δωματίου. Μεγαλύτεροι χώροι, έμφαση στο εξοπλισμό και την διακόσμηση του αλλά και ανάδειξη του χώρου του μπάνιου στο σύνολο του δωματίου είναι μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του «νέου» ξενοδοχειακού δωματίου. Ας δούμε κάποιες από τις επιμέρους τάσεις.


Λευκά κρεμαστά είδη υγιεινής.

Τα κρεμαστά είδη υγιεινής κερδίζουν έδαφος στα ξενοδοχεία για μια σειρά από πρακτικούς λόγους. Η ευκολία που προσφέρουν στις εργασίες καθαρισμού του χώρου του μπάνιου, όπου η απόλυτη καθαριότητα είναι σημαντικότερη από κάθε άλλο χώρο, αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο επιλογής τους. Ταυτόχρονα, καταλαμβάνοντας μικρότερο χώρο από τα επιδαπέδια είδη υγιεινής (π.χ. μια κρεμαστή λεκάνη με εντοιχισμένο καζανάκι καταλαμβάνει σαφώς μικρότερο χώρο από μια δαπέδου με εμφανές καζανάκι).


Προϊόντα πράσινου σχεδιασμού.

Η μείωση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, της κατανάλωσης νερού και ενέργειας στο μπάνιο αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τα ξενοδοχεία. Οι λόγοι είναι τόσο οικολογικοί όσο και οικονομικοί ενώ οι πελάτες δείχνουν να εκτιμούν όλο και περισσότερο κάθε είδους πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το σκεπτικό υπακούν μια σειρά από επιλογές που βρίσκονται σε σαφή ανοδική πορεία. Ανάμεσά τους είναι η επιλογή μοντέλων σε καζανάκια τουαλέτας που διαθέτουν διπλή επιλογή ποσότητας εκροής νερού, συστήματα και τεχνολογίες ενσωματωμένες στις μπαταρίες μπάνιου και νιπτήρα που μειώνουν την κατανάλωση νερού, θερμοστατικές μπαταρίες που μειώνουν την άσκοπη χρήση ζεστού νερού κ.λπ.


Ντουσιέρα με καμπίνα VS μπανιέρα

Οι ντουσιέρες με καμπίνα κερδίζουν έδαφος στο μπάνιο του ξενοδοχείου. Και σε αυτή την περίπτωση ο μικρότερος χώρος που απαιτούν παίζει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, στα υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία η μπανιέρα συνεχίζει να αποτελεί ένα «must» ταυτιζόμενο με την αίσθηση της πολυτέλειας και της χαλάρωσης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις ντουσίερες καταγράφεται αυξημένη προτίμηση στις τύπου walk-in, με διαφανή τοιχώματα που αφήνουν το βλέμμα ελεύθερο στο χώρο δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερου μπάνιου. Συχνά συνδυάζονται με ντουσιέρες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο αξιοποιώντας μια σειρά πλεονεκτήματα όπως αυτό της εύκολης πρόσβασης ακόμα και από άτομα με κινητικές δυσκολίες.


Νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης

Οι νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης πάνω σε πάγκους από διάφορα υλικά αφήνουν ελεύθερο χώρο για την τοποθέτηση χρηστικών αντικειμένων φροντίδας και υγιεινής. Στο προαναφερόμενο άρθρο αναφέρεται ό,τι ανοδική τάση παρατηρούμε και επιτοίχιους νιπτήρες με διακοσμητικό σιφόνι. Αντιθέτως, τα έπιπλα μπάνιου φαίνεται να «χάνουν» έδαφος στις προτιμήσεις εξοπλισμού μπάνιων ξενοδοχείων.

Άλλες τάσεις στο μπάνιο του ξενοδοχείου

  • Οι εντοιχιζόμενες αναμικτικές μπαταρίες νιπτήρα κερδίζουν έδαφος έναντι των κλασικών επικαθήμενων.
  • Αυξημένη ζήτηση για μηχανισμούς ελέγχου θερμοκρασίας που εξοικονομούν ενέργεια και ταυτόχρονα προστατεύουν τους χρήστες από πιθανά εγκαύματα λόγω της ανεξέλεγκτης ροής καυτού νερού.
  • Πρίζες στο μπάνιο που καλύπτουν την αυξημένη ανάγκη ηλεκτοδότησης μιας σειράς ηλεκτρικών μικροσυσκευών που χρησιμοποιούνται κυρίως για λόγους καλοπισμού και απαιτούν παροχή ρεύματος.
  • Έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων amenities.
  • Παράλληλα, μια σαφώς οικονομικότερη επιλογή στην οποία παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον αφορά στα αξεσουάρ μπάνιου, όπως οι επιτοίχιοι διανεμητές/ δοσομετρητές σαπουνιού, που ξαναγεμίζουν με σαμπουάν, αφρόλουτρο ή σαπούνι χεριών. Με αυτό τον τρόπο ο ξενοδόχος επιτυγχάνει τόσο οικονομία στο προϊόν καθαρισμού όσο και στα απορρίμματα που προέρχονται από τις άδειες συσκευασίες και τα μισο-χρησιμοποιημένα μπουκαλάκια.