Close

Κ. Κονδύλης: Ο Έλληνας αρχιτέκτονας των ουρανοξυστών της Νέας Υόρκης

«Σχεδίασε τα περισσότερα υψηλά κτίρια από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία της Νέας Υόρκης», έγραψε η Kathryn Brenzel του εξειδικευμένου στο real estate της ΝΥ therealdeal.com (TRD) αναφερόμενη στον θάνατο του αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη, ο οποίος δήλωνε περήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Όσο για την επιρροή της Ελλάδας στην αρχιτεκτονική του ο ίδιος δηλώνει «… προσπαθώ να μεταφέρω στα κτίριά μου την αίσθηση με το φως που έχει η Ελλάδα…».

Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας Κ. Κονδύλης

Ο Κωνσταντίνος -Κώστας- Κονδύλης, Είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες του Μανχάταν και τακτικός συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Έφυγε από την ζωή την Παρασκευή 17 Αυγούστου.
Κατά την διάρκεια των 50 και πλέον ετών σταδιοδρομίας στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδίασε πάνω από 86 κτίρια μεταξύ των οποίων τα: Trump World Tower, Silverstein Properties’ Silver Towers, Moinian Group’s the Atelier και J.D. Carlisle Development’s One Morton Square. Σε άλλες περιοχές σχεδίασε το W Hotel and Residences στο South Beach.

Η γνωριμία του με τον Τραμπ άλλαξε την καριέρα του Κώστα Κονδύλη, ο οποίος σχεδίασε ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κτίρια του Μανχάταν. Για πολλούς κατοίκους της πόλης τα κτίρια του Τραμπ, συμπεριλαβανομένων αυτών με την υπογραφή Κονδύλη, είναι πολύ ψηλά, πολύ γυαλιστέρα και πολύ κακόγουστα. Το δε Trump World Tower, το οποίο υψώνεται σε 90 ορόφους δίπλα στο κτίριο του ΟΗΕ και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων λόγω του ύψους του, δεν έγινε ολόχρυσο χάρη στον Κ. Κονδύλη.

”Ο Τραμπ ήθελε ένα χρυσό κτίριο” είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. ”Τα ήθελε όλα χρυσά…”  Ο Κ. Κονδύλης, όμως, επέμενε στον χαλκό και η μόνη ”έκπτωση” που έκανε στον Τραμπ, ήταν η ένταξη του λογότυπου της εταιρείας στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου.

Γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική, πήγε σχολείο στην Ελλάδα, πήρε το master του στην αρχιτεκτονική από το University of Geneva στην Ελβετία και έκανε και δεύτερο master στο Columbia University το 1967. Στη Νέα Υόρκη έφτασε στα τέλη του 1960, άγνωστος.
Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για το γραφείο Davis Brody & Associates. Επειτα βρέθηκε στο Philip Birnbaum & Associates για 9 χρόνια πριν φτιάξει τη δική του εταιρεία Costas Kondylis and Partners το 1989. Η εταιρεία αυτή έπαψε να υπάρχει το 2009 μετά την αποχώρηση τριών συνεργατών και ο Κώστας Κονδύλης ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα, το Kondylis Design.

[youtube id=”2Xq4t-o5o1o” width=”600″ height=”350″]

Το Ελληνικό φως στην αρχιτεκτονική του Κ. Κονδύλη

Πόσο «Έλληνας» αισθανόταν και πόσο τον επηρέασε η ελληνική αρχιτεκτονική; Βρήκαμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σε ένα άρθρο του Εθνικού Κήρυκα (ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αξιόπιστα ΜΜΕ της ομογένειας γενικότερα και ειδικότερα στις ΗΠΑ) με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου, 2013. Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα.

Το άρθρο αφορά σε δηλώσεις του αρχιτέκτονα που έκανε στον «Εθνικό Κήρυκα», αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του ως επίσημου προσκεκλημένου των Νέων Επαγγελματιών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο Μανχάταν.
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της Νεολαίας του Επιμελητηρίου να τον καλέσει ως ομιλητή της φετινής τους συγκέντρωσης, ο κ. Κονδύλης τόνισε: «Αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανος που κατάγομαι από την Ελλάδα και με συγκινεί πάρα πολύ, όταν με πλησιάζουν Έλληνες και μπορώ κάτι να κάνω για αυτούς. Με ενθουσιάζει πάντα όταν βρίσκομαι κοντά σε Έλληνες. Η Ελλάδα είναι πάντα στην ψυχή μου και οφείλω πολλά στον ελληνικό πολιτισμό».

Σε ερώτηση του «Ε.Κ.» ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους της Ομογένειας για να επιτύχουν στη ζωή τους, ο κ. Κονδύλης απάντησε: «Να έχουν όνειρα και να βρουν τις δυνατότητες και το ταλέντο που έχουν μέσα τους. Να δουν, πού είναι η δύναμη μέσα τους και να την εκμεταλλευθούν για να προχωρήσουν και να επιτύχουν».

«Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας μου είναι το πώς σχεδίασα κτίρια που έχουν και αρχιτεκτονικό και εμπορικό ενδιαφέρον, πράγμα με το οποίο δεν ασχολήθηκαν άλλοι…» τόνισε σε ομιλία του ο κ. Κονδύλης αναφερόμενος στα κτίρια που έχει σχεδιάσει στη Νέα Υόρκη, όπως και σε πόλεις του εξωτερικού.

Σε άλλη ερώτηση, εάν έχει επηρεαστεί στα έργα του, από την ελληνική τέχνη, ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα των Κυκλάδων. Τόνισε δε, ότι η αρχιτεκτονική αυτή, με το συνδυασμό του λευκού με το μπλε, είναι στοιχείο της έμπνευσής του το οποίο δεν το αντιγράφει, αλλά το έχει στο μυαλό του, προσπαθεί δε την αίσθηση με το φως που έχει η Ελλάδα, να τη φέρνει στα κτίριά του.

Πηγές: Εθνικός Κήρυκας, CNN.gr, huffingtonpost.gr

Φωτό: Youtube, booking