Close

Jun΄ya Ishigami: Ο δημιουργός μιας ονειρικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Jun΄ya Ishigami, δημιουργός μιας ονειρικής αρχιτεκτονικής, θα βρεθεί στην Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου για μια διάλεξη στο θέατρο Παλλάς με θέμα το βραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο του «Κήπος Νερού». Η διάλεξη του Ishigami στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακοίνωσης από το έγκρητο περιοδικό ΔΟΜΕΣ της ίδρυσης του DOMa, ενός ανεξάρτητου φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Ποιός είναι ο Jun΄ ya Ishigami

Ο Jun΄ ya Ishigami είναι μια σημαντική και ιδιόμορφη φιγούρα της νέας σκηνής αρχιτεκτονικής της Ιαπωνίας. Στο Bathroomplus είχαμε αναφερθεί σε αυτόν  πριν δύο περίπου χρόνια επ’ ευκαιρία της πρώτης μεγάλης ατομικής έκθεσης, αφιερωμένης στο έργο του, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Cartier pour l’art στο Παρίσι. Η έκθεση είχε τίτλο «Freeing Architecture». Ο Ishigami φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο να απελευθερώσει με την αρχιτεκτονική του τα κτήρια από το βάρος της υλικής τους υπόστασης. Τα 20 έργα του Ishigami που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι αφορούσαν σε ονειρικά κτίρια, τα οποία επιπλέουν ή είναι σχεδόν αόρατα. Δείτε μερικά από αυτά στο σχετικό άρθρο ΕΔΩ.
Ο Jun’ya Ishigami, ανέκαθεν, ονειρευόταν κατασκευές τόσο ελαφριές όσο ένα σύννεφο, τόσο απέραντες όσο ο ουρανός, και τόσο τυχαίες όπως τα δέντρα σε ένα δάσος ή τα αστέρια στον ουρανό. Τα ποιητικά του οράματα, πολύ ριζοσπαστικά για να υλοποιηθούν, περιορίστηκαν στο πεδίο των εγκαταστάσεων. Στο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Τόκιο κατασκεύασε ένα πενταόροφο μεταλλικό μπαλόνι, το οποίο πέταξε έως την οροφή, και στο Barbican του Λονδίνου εγκατέστησε ένα λευκό πλέγμα τόσο λεπτό που γινόταν αντιληπτό μόνο όταν οι μαυροντυμένοι επιτηρητές στέκονταν από πίσω του. Μια παρόμοια εύθραυστη κατασκευή στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 2010, κατέρρευσε λίγο πριν τα εγκαίνια, κάνοντας τους επισκέπτες να αναρωτηθούν αν ήταν όντως κάποτε εκεί. Η εγκατάσταση, η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα, είχε τἰτλο “Αρχιτεκτονική ως αέρας”.
Σήμερα, ο Jun’ya Ishigami υλοποιεί μερικά από τα σημαντικότερα κτήρια, παγκοσμίως. Μετά την έκθεση του ”Freeing Architecture”, στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Cartier στο Παρίσι, του ανατέθηκε το περίπτερο Serpentine, της ομώνυμης γκαλερί, στο Hyde Park του Λονδίνου. Ακολούθησε, μεταξύ άλλων, το Πολυτεχνικό Μουσείο της Μόσχας, το πολιτιστικό κέντρο της Shandong και ένα μνημειακό τόξο στο Σίδνεϊ.

Το έργο «Κήπος Νερού»

Όπως προαναφέρθηκε στο θέατρο Παλλάς, ο Ishigami, θα παρουσιάσει το έργο του «Κήπος Νερού», που βρίσκεται στο Tochigi της Ιαπωνίας. Ο «Κήπος Νερού» κέρδισε το πρώτο βραβείο Henrik Frode Obel, αξίας 100.000 €, με την κριτική επιτροπή να δηλώνει ότι με το έργο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα διαφαίνεται ότι ”υπάρχουν τρόποι να αφήνουμε το αποτύπωμά μας στη γη χωρίς να την καταστρέφουμε”.
O «Κήπος Νερού» θεωρείται μια από τις πλέον χαρακτηριστικές προτάσεις του για μια αρχιτεκτονική της φύσης και όχι του αντικειμένου, που δίνει έμφαση στην δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος, με χρήση στοιχείων που προϋπήρχαν σε αυτό. Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου μεταφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 300 δέντρα.


Η κατασκευή του «Water Garden» ολοκληρώθηκε το 2018, αφού πέρασε πέντε χρόνια συνεχούς έρευνας, σκέψης και μοντελοποίησης. Σε ένα εργοτάξιο κοντά στην τοποθεσία του έργου, πολλά δέντρα έπρεπε να κοπούν. Ωστόσο, η Ishigami πρότεινε να «μεταμοσχευθούν» από αυτή την περιοχή στην περιοχή του Υδάτινου Κήπου και να τραβήξει νερό από μια κοντινή πηγή νερού για να γεμίσει τις πολυάριθμες μικρές λίμνες. Έτσι, με μια νέα αντίληψη της αλληλεπικάλυψης και του συνδυασμού στοιχείων του τοπίου δημιούργησε ένα μοναδικό και εντυπωσιακό νεο τοπίο.


Ο Οικοδεσπότης DOMa

Ο νέος αρχιτεκτονικός φορέας DOMa, που ιδρύουν οι Δομές, ξεκινά τις δράσεις του, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν από τους πιο επιδραστικούς και πολύπλευρους αρχιτέκτονες της νέας γενιάς, τον Jun’ya Ishigami.
Ο DOMa είναι ένας ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής, με έδρα την Αθήνα. Αφομοιώνοντας και εμπλουτίζοντας τη δράση των Δομών, μέσω μιας διευρυμένης δραστηριότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει εκδόσεις, βραβεία, εκθέσεις και διαγωνισμούς, στοχεύει στην καταγραφή, ενθάρρυνση, προβολή και, τελικά, δημιουργία νέας αρχιτεκτονικής, από την Ελλάδα στον κόσμο.
Η ιστοσελίδα doma.archi θα φιλοξενήσει το σύνολο της δράσης του DOMa και όλη την παρελθούσα δραστηριότητα των Δομών.
To Bathroomplus εύχεται καλή επιτυχία στο νέο αυτό εγχείρημα, όπως και σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην διάδοση και διεύρυνση των οριζόντων της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Αναγνωρίζουμε την σημασία τέτοιων κινήσεων που φέρνουν σε επαφή τους Ελληνες αρχιτέκτονες με συναδέλφους με διεθνή αναγνώριση. Υπένθυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχουμε συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με την πρόσκληση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Γάλλου Jean Nouvel, ενός από τους γνωστότερους και πλέον επιτυχημένους, εν ζωή, αρχιτέκτονες στον κόσμο.

Πηγές: DOMa, Bathroomplus,
https://www.dezeen.com/
https://www.designboom.com/
Διαβάστε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό άρθρο για το έργο«Κήπος Νερού»

[youtube id=”eV1zZ8ytZe0″ width=”600″ height=”350″]

Video: Συνέντευξη του Jun΄ya Ishigami, τον Οκτώβριο του 2019, στον Marc-Christoph Wagner στο The Louisiana Museum of Modern Art που βρίσκεται στην πόλη Humlebæk, της Δανίας.