Close

ISH 2019: Το life style κλείνει το μάτι στο μπάνιο

Ένα από τα βασικότερα μηνύματα που αποκομίσαμε από την φετινή διεθνή έκθεση ISH ήταν η είσοδος της χρήσης χρωμάτων στο μπάνιο. Μέχρι σήμερα το λευκό ήταν ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος παίκτης στα είδη υγιεινής, τις μπανιέρες κ.λπ. και οι χρωματικές επιλογές στις μπαταρίες μπάνιου περιορισμένες. Αυτό φαίνεται να αλλάζει. Οι κατασκευαστές φαίνεται ότι επενδύουν όλο και περισσότερο στην εισαγωγή του χρώματος στο μπάνιο. Η εισαγωγή του χρώματος αυξάνει κατά πολύ τις επιλογές στο σχεδιασμό ενός μπάνιου. Ταυτόχρονα η σχέση του life style με το μπάνιο ισχυροποιείται.

Ενώ, τις τελευταίες δεκαετίες, η μινιμαλιστική προσέγγιση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο σήμανε την κομψότητα του σχεδιασμού, σήμερα είναι η θαρραλέα χρήση του χρώματος που κερδίζει έδαφος. Βέβαια, το χρώμα στο μπάνιο δεν σημαίνει απαραίτητα την υπερβολική χρήση του.

Η μετατόπιση από την κυριαρχία του λευκού σε ένα ουδέτερο φάσμα καφέ και πράσινων, μικτών αποχρώσεων ή έντονων χρωματικών διαφορών του τόνου ενός χρώματος ή της κλίμακας του γκρι αντιπροσωπεύουν επίσης ένα εξελικτικό βήμα προς την κατεύθυνση του επερχόμενου “life style στο μπάνιο”.


Πόσο και πως μπορεί να αντέξει στο χρόνο το μοντέρνο μπάνιο

Με δεδομένο ότι ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη οι αλλαγές στο μπάνιο είναι κάτι που κανένας αποφασίζει εύκολα, η αντοχή στο χρόνο αποτελεί μια σημαντικότατη παράμετρο επιλογής σχεδίων και χρωμάτων. Έτσι τα έντονα χαρακτηριστικά χρώματα μπορεί να δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο διακόσμησης αλλά ενέχουν το κίνδυνο να βρεθούν εκτός μόδας. Φυσικά ένα αξεσουάρ μπάνιου που είναι εκτός μόδας απλά το αλλάζεις. Το κόστος είναι σχετικά μικρό. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα είδη υγιεινής ή την μπανιέρα. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι επαγγελματίες του κλάδου και φυσικά δεν θα μπορούσαν να το αγνοήσουν οι κατασκευαστές.

Αναζητώντας την χρυσή τομή ανάμεσα στο να ξεφύγουν από το κλασικό άσπρο και να προσφέρουν νέες ιδέες σε επίπεδο χρωματικών αποχρώσεων πολλοί κατασκευαστές επέλεξαν να κάνουν συντηρητικά βήματα ή να δημιουργήσουν λύσεις εξ ίσου κλασικές και διαχρονικές με το λευκό.


Ποια χρώματα μπαίνουν την παλέτα του μπάνιου

Το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα του μπάνιου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την καθαριότητα και έχει κυριαρχήσει εδώ και δεκαετίες, συχνά ως αφετηρία για μια ολόκληρη σειρά σχεδιαστικών προσεγγίσεων. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το σκεπτικό πίσω από αυτό: το λευκό προσδίδει στα προϊόντα για το μπάνιο την αίσθηση της καθαριότητας. Πάνω από το 80% των κεραμικών προϊόντων που πωλούνται στη Γερμανία είναι λευκά. Τελευταία, οι κατασκευαστές ειδών υγιεινής έχουν προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές αποχρώσεις λευκού χρώματος.

Το γκρι μπορεί να δημιουργήσει αντιθέσεις μεταξύ των ανοικτών και ποιο σκούρων χρωματικών τόνων του. Η τάση για ένα μοντέρνο μπάνιο με ανθεκτικότητα στο χρόνο από πλευράς αισθητικής ενθαρρύνει τη χρήση αυτής της απαλής σκιάς. Το γκρι είναι, τελικά, ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για ένα ουδέτερο εσωτερικό ντεκόρ. Αυτή η διαφόρων διαβαθμίσεων φωτεινότητας σκιά δεν είναι νεοφερμένη στο μπάνιο αλλά, στην προσεχή σεζόν, φαίνεται ότι το γκρι, που μπορεί να συμπληρώσει σχεδόν κάθε οικογένεια χρωμάτων, θα βρει τη θέση του στο διαχρονικό μοντέρνο μπάνιο.

Και η παλέτα χρωμάτων του σύγχρονου αρχιτεκτονικού και εσωτερικού σχεδιασμού θα ήταν ατελής χωρίς να συμπεριλάβουμε το νέο χρώμα του greige. Μας θυμίζει το φυσικό περιβάλλον, την εξοχική κατοικία και επίσης θυμίζει λίγο το δάπεδο σε σοφίτα της Νέας Υόρκης. Δένει εξίσου καλά με μια ελαφριά vintage αισθητική, όπως συμβαίνει με ένα μινιμαλιστικό βιομηχανικό ύφος. Η λέξη greige είναι ένας νεολογισμός που προέρχεται από τα δύο συστατικά του: γκρι και μπεζ. Ένα μείγμα χρωμάτων που παρέχει μια σύγχρονη, ουδέτερη χρωματική βάση. Το Greige είναι ένα καλό παράδειγμα μιας ολόκληρης κατηγορίας χρωμάτων μπάνιου, που έχουν σχεδιαστεί με στόχο τον συνδυασμό με ένα δεύτερο χρώμα και την δημιουργία μια σειράς νέων αλλά και ταυτόχρονα ανθεκτικών στο χρόνο λύσεων.

 

Ταυτόχρονα, βλέπουμε την επιστροφή των διαφόρων αποχρώσεων καφέ. Όλο και περισσότερο, οι designers επιλέγουν ουδέτερα και ζεστά φυσικά χρώματα, προκειμένου να κάνουν το μπάνιο πιο ζεστό. Ωστόσο δεν μιλάμε για ένα βαρετά απλό χρώμα. Το μυστικό βρίσκεται στους τόνους – είτε πρόκειται για λάσπη, πηλό ή τερακότα, χαλκό ή σκουριά, ελιά, πευκοδάσος ή κέδρος. Το καφέ μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εμπνευσμένο χρωματικά φάσμα, το οποίο συνδυάζεται με φυσικά υλικά για να δημιουργήσει μια αρμονική παλέτα χρωμάτων.

Το χρυσό χρώμα στις διάφορες αποχρώσεις του, μπαίνει και πάλι στο μπάνιο. Μαζί με την πλατίνα και τον χαλκό, αυτό το πολύτιμο μέταλλο έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς για το σχεδιασμό του μπάνιου. Πέρα από την ευκολονόητη χρήση του σε μεταλλικά αντικείμενα όπως οι μπαταρίες μπάνιου θα το δούμε, για παράδειγμα, σε νιπτήρες αλλά και τοίχους, βαμμένους σε χρυσές αποχρώσεις.

Το μαύρο κρατάει την θέση του στη χρωματική παλέτα του μπάνιου. Αυτή η τάση, η οποία προέρχεται από έπιπλα, βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς στο μπάνιο. Το μαύρο είναι μια επιλογή κομψή και ταυτόχρονα μοντέρνα. Σε ένα σχεδιασμό χρήσης μικτών υλικών που περιλαμβάνει μάρμαρο – μαύρο και άσπρο, ή πράσινη πέτρα, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αυτή τη στιγμή – και δέρμα, το μαύρο δημιουργεί ένα κλασικό αισθητικό αποτέλεσμα. Σε έναν πιο ρουστίκ συνδυασμό με λακαρισμένα έπιπλα, μέταλλο, ξύλο και σκυρόδεμα, το μαύρο είναι μια κατάλληλη επιλογή για την δημιουργία ενός industrial design ύφους. Ακόμα και οι κατασκευαστές βρυσών λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την τάση. Οι νέες τεχνικές κατασκευής καθιστούν δυνατή την προσφορά αποχρώσεων μέχρι βαθύ μαύρο.

Μια παράλληλη τάση είναι το μπάνιο λουσμένο στο πράσινο. Αυτή η τάση αντανακλά την ανάγκη για αναφορές σε ένα φυσικό περιβάλλον. Η αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος στο μπάνιο επιτυγχάνεται ακόμα περισσότερο όταν το πράσινο χρώμα συνδυάζεται με φυτά.

Το μπλε γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα χρώμα που έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα, θυμίζοντας τον ουρανό και το νερό. Οι κατασκευαστές χρωμάτων έχουν εκσυγχρονίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την παλέτα των αποχρώσεων του μπλε. Αυτό που προέκυψε δεν είναι μόνο τα καινοτόμα χρώματα για τους τοίχους. Υπάρχουν νέα είδη χρωμάτων για κεραμικά που ενθαρρύνουν τη χρήση του μπλε στα είδη υγιεινής.

του Σπύρου Ζούγρη