Η ποιητική της αρχιτεκτονικής του Όσκαρ Νιεμάγιερ
Η Πρεσβεία της Βραζιλίας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Η ποιητική της αρχιτεκτονικής του Όσκαρ Νιεμάγιερ“, της Ντανίκα Ο. Κους, που θα λάβει χώρα στον εκθεσιακό χώρο Casa do Brasil.
Ο Όσκαρ Νιεμάγιερ γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 15 Δεκεμβρίου 1907 και ως αρχιτέκτονας ανήκει στο Μοντέρνο Κίνημα της Βραζιλίας. Μετά τη γνωριμία του με τον Λε Κορμπυζιέ, το 1936, αλλάζει εντελώς τον τρόπο δουλειάς του και μέχρι τον θάνατό του, το 2012, δεν παύει να εξελίσσεται συνεχώς, δημιουργώντας εμβληματικά κτίρια, αντιπροσωπευτικά του Μοντέρνου Κινήματος της χώρας του.
Πριν τελειώσει τη σχολή μπαίνει ως μαθητευόμενος στο γραφείο του Λούσιο Κόστα (Lucio Costa), ενός από τους ιδρυτές του Μοντέρνου Κινήματος στη Βραζιλία. Η δουλειά του δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει μέχρι το 1936. Τότε συναντάει το Λε Κορμπυζιέ που έρχεται ως σύμβουλος για το κτίριο του υπουργείου παιδείας που είχε αναλάβει το γραφείο του Κόστα. Είναι μια γνωριμία που θα τον επηρεάσει βαθύτατα και θα τον αλλάξει εντελώς. Το 1964 γίνεται πραξικόπημα κι ο Νίεμαϊερ, ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (PCB) φεύγει από τη χώρα. Εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου ανοίγει το γραφείο του και περνάει αρκετό χρόνο στην Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση. Το 1985 η δημοκρατία αποκαθίσταται στη Βραζιλία κι ο Νίεμαϊερ γυρίζει πίσω.
Το 1988 τιμάται με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Πρίτσκερ.
Η έκθεση παρουσιάζει την ποιητική ματιά της φωτογράφου Ντανίκα Ο. Κους πάνω στο έργο του Όσκαρ Νιεμάγιερ, ενός από τους πλέον σημαίνοντες αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα. Η φωτογράφος δηλώνει ότι άντλησε την έμπνευσή της από την “πρωτοτυπία, την καθαρή αισθητική, τις όλο χάρη καμπύλες και τις εκφραστικές λεπτομέρειες” της “διαχρονικής αρχιτεκτονικής του Όσκαρ Νιεμάγιερ”. Οι φωτογραφίες αφορούν έργα του Νιεμάγιερ στην Βραζιλία (στις πόλεις Νιτερόι, Κουριτίμπα, Μπέλο Οριζόντε, Μπραζίλια, Σάο Πάολο), στην Ισπανία (στο Αβιλές) και στη Γαλλία (στο Παρίσι και στη Χάβρη).
Γεννημένη στην Σλοβενία, η Ντανίκα Ο. Κους σπούδασε φωτογραφία στην ακαδημία RHoK στο Βέλγιο. Τα έργα της έχουν ενταχθεί σε μόνιμες συλλογές ιδρυμάτων όπως είναι το Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον, ενώ έχουν επίσης δημοσιευτεί σε πλήθος βιβλίων, περιοδικών και ψηφιακών εκδόσεων.
Αυτό που χαρακτηρίζει το ύφος του Όσκαρ Νιεμάγιερ είναι οι γιγάντιες καμπύλες και τα τόξα που έχουν πάρει την έμπνευσή τους από τα σχήματα της φύσης. Παρ’ ότι τα μεγέθη είναι μνημειακά, δεν υπάρχει τίποτα επιθετικό. Οι καμπύλες αφήνουν πάντα την εντύπωση μιας «θηλυκής» ευμένειας. Σχεδόν όλοι όσοι μιλούν για το έργο του χρησιμοποιούν όχι άδικα την λέξη «αισθησιακό». »Δεν εστίασα στο ρεαλιστικό αρχιτεκτονικό αντικείμενο στο σύνολό του, αλλά αναζήτησα τα χαρακτηριστικά του χώρου, την ατμόσφαιρα και τη μορφή του, όπως τις εμπλουτίζει το φως. Οι ρυθμοί και οι αναλογίες του λευκού σκυροδέματος με ενέπνευσαν όταν περπατούσα στα κτίριά του. Οι κτιστές μορφές μου έμοιαζαν με γλυπτά που αναδείκνυε το φως», αναφέρει η φωτογράφος.
ΠΟΥ & ΠΟΤΕ
Η Ποιητική της Αρχιτεκτονικής του Όσκαρ Νιεμάγιερ
Casa do Brasil, Πρεσβεία της Βραζιλίας (Βασιλίσσης Σοφίας 23, Αθήνα)
Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου 2018 – 25 Ιανουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-17:00, Σάββατο και Κυριακή κλειστά
Πηγές πληροφοριών: facebook της Πρεσβείας της Βραζιλίας, Wikipedia, www.lifo.gr,
Φωτογραφίες: Ασπρόμαυρες φωτό Ντανίκα Ο. Κους.
Άλλες έγχρωμες φωτό: Architectural Digest, Flickr