Close

Έξυπνα προϊόντα αλλάζουν το μέλλον του μπάνιου

Πως θα είναι το μπάνιο στο κοντινό μέλλον; Ποιές είναι οι νέες τεχνολογικές λειτουργίες, αυτοματισμοί και προϊόντα που θα μετατρέψουν σε «έξυπνο» αυτό τον χώρο. Ποιές είναι οι νέες τάσεις; Η καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων κτυπά στην έκθεση CES 2020 η οποία πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Εδώ, οι εταιρείες τεχνολογίας παρουσιάζουν τις καινοτομίες της νέας χρονιάς. Προϊόντα τα οποία θα δούμε στην αγορά μετά από λίγο, προϊόντα για λίγους και εκλεκτούς ή ευρείας κατανάλωσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ανάμεσα στα φετινά εκθέματα υπήρχαν ρομπότ με μορφή γάτας που σερβίρουν πιάτα τους πελάτες σε εστιατόρια, ρομπότ που κάνουν στάσεις γιόγκα, «έξυπνα» έπιπλα με ρομποτικά πόδια που τους επιτρέπουν να αλλάζουν θέση στον χώρο απλώς με φωνητική εντολή και πολλά άλλα περισσότερο ή λιγότερο εντυπωσιακά εκθέματα.

Το «έξυπνο» μπάνιο

Πολλές καινοτομίες αφορούσαν φέτος στο μπάνιο. Το ποιές από αυτές θα βρουν το δρόμο τους στην αγορά και ποιές θα εξαφανιστούν μένει να αποδειχτεί. Κάποιες από αυτές απαντούν σε πραγματικές, κατά την άποψή μας, ανάγκες. Κάποιες άλλες ίσως ενέχουν το στοιχείο της καινοτομίας, της πρωτοτυπίας και του εντυπωσιασμού αλλά είναι αμφίβολο αν θα τις δούμε να μπαίνουν σε ευρεία παραγωγή. Επίσης, άλλες δεν προσθέτουν κάποιο ιδιαίτερο βήμα εφευρετικότητας σε σχέση με ό,τι ήδη έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Ένα είναι σίγουρο. Η τεχνολογία ήλθε στο μπάνιο για να μείνει. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού «το έξυπνο σπίτι» είναι πλέον μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πραγματικότητα με ποικίλες εφαρμογές. Αλλά ας δούμε μερικά από τα νέα επιτεύγματα για το μπάνιο.

Το ρομπότ που φέρνει χαρτί τουαλέτας

 

 

Το ρομπότ, που παρουσιάστηκε στην έκθεση, σπεύδει να φέρει χαρτί τουαλέτας σε μπάνια, όπου αυτό έχει τελειώσει. Αν βρεθεί κανείς σε μία τουαλέτα σπιτιού ή άλλου χώρου, που έχει ξεμείνει από χαρτί, μπορεί μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου να καλέσει το ρομπότ για να του φέρει επειγόντως ένα ρολό.

Ένας «έξυπνος» καθρέπτης

Οι έξυπνοι καθρέπτες κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές στην αγορά εδώ και χρόνια. Καταγράφοντας και αναλύοντας την εικόνα του προσώπου του χρήστη και με την χρήση συστημάτων τεχνητής ευφυΐας, μπορεί να καταλήξει σε πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα. Έχουμε δει σε εκθέσεις καθρέπτες που μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε διάγνωση της κατάθλιψης. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, τα συμπεράσματα και οι συμβουλές του καθρέπτη είναι πιο «ανάλαφρα». Η κορεατική start-up Lulu-Lab παρουσίασε το Lumini Home, έναν «έξυπνο» καθρέφτη που κάνει ανάλυση του δέρματος. Ο καθρέφτης τραβά φωτογραφίες του προσώπου και μετά κάνει ανάλυση της κατάστασης του δέρματος, προτείνοντας σχετικά καλλυντικά προϊόντα, που θα μειώσουν τις ρυτίδες, τα σημάδια, τις κοκκινίλες και άλλες ατέλειες.

Η «έξυπνη» τουαλέτα

 

Μια «έξυπνη» τουαλέτα, που παρουσιάστηκε στην έκθεση, επιτρέπει στους χρήστες να την προσαρμόζουν ανάλογα με τα γούστα τους μέσω φωνητικών εντολών με τη βοήθεια του ενσωματωμένου ψηφιακού βοηθού Alexa της Amazon. Μεταξύ άλλων, μπορεί κανείς, καθώς μπαίνει στο μπάνιο, να ζητήσει να ανάψει το φως, να ανοίξει μόνο του και να θερμανθεί το κάθισμα της λεκάνης, να τραβηχτεί στη συνέχεια μόνο του το καζανάκι, να αλλάξει ο φωτισμός με διάφορα χρώματα, να ακούγονται στα ηχεία οι ειδήσεις κ.ά.
Θα πρέπει να πούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν εντυπωσιαστήκαμε. Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε δει αντίστοιχες υπηρεσίες από «έξυπνες» τουαλέτες. Μάλιστα στο παρελθόν έχουμε παρουσιάσει από αυτό το blog μια τέτοια τουαλέτα. Πρόκειται για την GROHE Sensia Arena. Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικότερα στοιχεία για μερικές από τις εντυπωσιακές λειτουργίες της. Φυσικά μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για αυτή από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του bathroomplus στο showroom.
Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει ένα έξυπνο ψηφιακό ηχείο με κόστος 100 έως 230 δολάρια, που προσαρμόζεται στο ντους και επιτρέπει σε κάποιον να ακούει μουσική καθώς πλένεται, ενώ επίσης αλλάζει μέσω φωνητικής εντολής τη ροή και τη θερμοκρασία του νερού.

Το «έξυπνο» πατάκι για μπανιέρες

 

Η εταιρεία Mateo παρουσιάζει ένα «έξυπνο» πατάκι για μπανιέρες ή ντουζιέρες, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ζυγίζονται καθώς κάνουν μπάνιο και τους προειδοποιεί, όταν το βάρος τους έχει ξεπεράσει ένα όριο, που οι ίδιοι έχουν θέσει. Επίσης, το πατάκι αναγνωρίζει τις πατούσες των διαφορετικών ανθρώπων ανάλογα με το διακριτό θερμικό αποτύπωμα κάθε ποδιού και μπορεί να εντοπίσει ακόμη και ιατρικά προβλήματα, όπως το διαβητικό πόδι.
Αυτά ήταν μερικά από τα «νέα» των τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο του μπάνιου που παρουσιάστηκαν στην έκθεση του Λας Βέγκας.

Η τεχνολογία παρεμβαίνει βελτιώνοντας πολλές από τις λειτουργίες του μπάνιου. Πέρα από τα εντυπωσιακά προιόντα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, μια σειρά από τεχνολογικές εφαρμογές προσφέρουν λύσεις σε θέματα που αφορούν σε “πράσινες” ανάγκες όπως η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις σχετικές λύσεις. Οι συνεργάτες μας στο Bathroomplus μπορούν να σας ενηρώσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr, insider.gr/, LIFO.gr

του Σπύρου Ζούγρη