Close

ΕΣΩ 2020: Τεχνητή νοημοσύνη στην αρχιτεκτονική και το design

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες κορυφαίων δημιουργών από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Στοκχόλμη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 9ου ΕΣΩ. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου του 2020 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Ανάμεσα στα «καυτά» θέματα, που άπτονται στην αρχιτεκτονική και το design και θα προσεγγίσουν οι ομιλητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ομιλητής θα είναι ο Πάνος Παρθένιος του γραφείου PARTHENIOS architects+associates. Τίτλος της ομιλίας του «Architects against Virtual Worlds, Artificial Intelligence and Real Reality».


Εκτός από το θέμα του Artificial Intelligence, οι ομιλητές θα καλύψουν ζητήματα όπως η ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία της εμπειρίας, αρχιτεκτονική του κρασιού, Styling, η αρχιτεκτονική και η πόλη, σχεδιασμός κατοικιών και ξενοδοχείων, φιλοξενία, αλλά και έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας.
Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται από τα περιοδικά ARCHISEARCH.gr και +DESIGN.
Σε περασμένες διοργανώσεις της, η ημερίδα ΕΣΩ έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων ονόματα, όπως ο Τοm Lindblom των Gensler Architects, οι PearsonLlyod από το Λονδίνο, ο Michael Anastassiades, η Carlotta de Bevilacqua, Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio, MKV Design, Henning Larsen κ.ά.

Τι θα συζητηθεί στο 9ο ΕΣΩ

«tailor made» αρχιτεκτονική

Από μια μικρή ξύλινη καμπίνα στη Σουηδία και το Patio House στην Κάρπαθο μέχρι τα συγκροτήματα κατοικιών στις Μπαχάμες και στα Νησιά Κέιμαν η «tailor made» αρχιτεκτονική μπορεί να βρει έδαφος εφαρμογής.
Η Μαρία Παπαφίγκου, καθηγήτρια στο Royal Institute of Technology in Stockholm (KTH) και συνιδρύτρια του γραφείου Ooak Architects με έδρα στη Στοκχόλμη και την Αθήνα, θα μιλήσει για «tailor made» αρχιτεκτονική. Σε μια εποχή που οι αρχιτεκτονικές εικόνες ταξιδεύουν και ενθουσιάζουν γρήγορα, αγνοώντας τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου και του προγράμματος, το βραβευμένο γραφείο θα μας παρουσιάσει έργα κάθε κλίμακας με ξεχωριστή ταυτότητα και φυσική θέση.

«Computational Design»

Η Νατάσσα Τσιγκάρη και ο Μάριος Τσιλιάκος, Partner και Associate Partner, αντίστοιχα, του Applied Research + Development (ARD) group στο γραφείο Foster + Partners έχουν προσδιορίσει ως τίτλο στη ομιλία τους το θέμα «Computational Design: Taking the Red Pill: Let’s go down the rabbit hole…». Οι δύο αρχιτέκτονες που εκπροσωπούν το γνωστό βρετανικό γραφείο θα αναφερθούν στις δυνατότητες που ανοίγει η καινοτομία για το σχεδιασμό και το δομημένο περιβάλλον.

«From Interior Experience & Installation Design to Objects with experimental Character»

Ο Λεωνίδας Τραμπούκης θα παρουσιάσει τον πειραματικό χαρακτήρα του γραφείου, που δίνει έμφαση στην υλικότητα, τη διαδικασία και το concept και περιλαμβάνει έργα που μοιράζονται ένα κοινό όραμα να εμπνέουν, θολώνοντας τα όρια μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής. Τα έργα του Λεωνίδα Τραμπούκη, συνιδρυτή του γραφείου LOT OFFICE FOR ARCHITECTURE, με έδρα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, έχουν δημοσιευτεί στην The Wall Street Journal, T magazine, Wallpaper*, Elle Decor, FRAME and PHAIDON και έχει συμμετάσχει στις μεγαλύτερες εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design.

Η αρχιτεκτονική του κρασιού

O Wine Experience Designer, Αρτέμιος Λαϊνάς, με μία ιδιαίτερη ομιλία, μέσω εμπειριών, θα επιχειρήσει να ξεναγήσει το ακροατήριο σε υφές, γεύσεις, χρώματα και την αρχιτεκτονική του κρασιού.
Βασικός στόχος της ομιλίας να εξετάσει το ερώτημα με ποιο τρόπο μέσω των αισθήσεων μιας γευσιγνωστικής εμπειρίας, το terroir, η υλικότητα, η ιστορία, η γεωγραφία, οι άνθρωποι και η αίσθηση ενός τόπου μας αποκαλύπτονται.

Εικόνα του αρχιτέκτονα

Ο γαλλικής καταγωγής νέος αρχιτέκτονας, Νικόλας Μπαρελιέ, θα μιλήσει για την «Εικόνα του αρχιτέκτονα, ως εξωτερίκευση της αισθητικής του υπόστασης». O Νικόλας Μπαρελιέ θα επιχειρήσει μία πρωτότυπη εννοιολογική συσχέτιση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με την ενδυματολογική σύνθεση και τη διαμόρφωση ενός προσωπικού ύφους-στυλ.

Για μία νέα τοπική αρχιτεκτονική ταυτότητα

Ο Αριστείδης Ντάλας έχει κατορθώσει κάτι για το οποίο ελάχιστοι αρχιτέκτονες μπορούν να καυχηθούν: Δημιούργησε μία νέα τοπική αρχιτεκτονική ταυτότητα. Αφού απομόνωσε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της Τήνου, τα μετουσίωσε σε μία νέα γλώσσα. Έχοντας επιπλέον αποσπάσει μία σειρά βραβεύσεων, θα βρεθεί στη σκηνή της ΕΣΩ να παρουσιάσει έργα για πρώτη φορά και να μας μιλήσει για τη συνέχεια της πορείας του στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Μήλο, τη Ρόδο και όχι μόνο.

Το νέο μουσείου σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ι. & Α. ΒΙΚΕΛΑΣ ΑΕ είναι ενα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. Τις τελευταίες επτά δεκαετίες έχει σχεδιάσει και επιβλέψει περισσότερα από 800 έργα.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, ο Αλέξης Βικέλας, θα αποκαλύψει τις προκλήσεις και τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις του πολυαναμενόμενου έργου που έχει στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνούς σημασίας και ακτινοβολίας.

Νέες τάσεις στο design των ξενοδοχείων

Ο Serdar Kutucu, coo των DESIGN HOTELS, που περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης αισθητικής ξενοδοχεία στον κόσμο, έρχεται στην 9η ΕΣΩ για να παρουσιάσει τις νέες τάσεις στο design των ξενοδοχείων και τη φιλοξενία.

Τα ξενοδοχεία στο μέλλον

Ποιες είναι οι σχεδιαστικές προκλήσεις και πώς θα είναι τα ξενοδοχεία στο μέλλον;
Ο Βαγγέλης Στυλιανίδης, 3sk architects, με μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών για ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικιών και πολιτιστικών χώρων θα δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για «Το κτίριο μέσα στο κτίριο».

Keynote Speaker: Roberto Paloba – Palomba Serafini Associati
O Roberto Palomba από το διεθνούς φήμης ιταλικό Design Studio Palomba Serafini Associati θα συμμετέχει ως keynote speaker στο ΕΣΩ 2020.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του ΕΣΩ ΕΔΩ

 

ΕΣΩ 2020

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 στις 17:00, στην μεγάλη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

 

του Σπύρου Ζούγρη