Διεθνές βραβείο Αρχιτεκτονικής στο Καρπενήσι
Διεθνή διάκριση απέσπασε το Καρπενήσι σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το έργο ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 76 πόλεις από 28 χώρες.
Ο Διεθνής Aρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους» διοργανώνεται από την «International Union of Architects – Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων» κάθε τρία χρόνια. Ο Δήμος Καρπενησίου απέσπασε διάκριση στον τομέα «Public Space – Δημόσιος Χώρος». Η κατηγορία δίνει ένα βραβείο και δύο επαίνους. Το βραβείο απέσπασε μεγάλη ανάπλαση κόστους 32 εκατ. δολαρίων στο Πουέρτο Ρίκο.
Γιατί βραβεύτηκε
Όπως αναφέρει η επιτροπή, αιτιολογώντας την απόφαση βράβευσής του Καρπενησίου, οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι:
«Προσεκτικά σχεδιασμένοι δρόμοι και πεζοδρόμια που μεταμορφώνουν την εικόνα των κεντρικών δρόμων μίας ορεινής πόλης, ενθαρρύνοντας τους πεζούς και ελαχιστοποιώντας την κυριαρχία του αυτοκινήτου. Η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης βελτιώθηκε σημαντικά, ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια διασφαλίζουν την πρόσβαση ακόμη και σε συνθήκες χιονιού και πάγου. Η εγκατάσταση γραμμών τυφλών βελτιώνει ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης».
Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου ξεκίνησε το 2011 επί δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ενώ συνεχίστηκε από τον σημερινό Δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη. Την μελέτη του έργου υπογράφουν ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος και της ομάδας του.
ΠΡΙΝ
… και ΜΕΤΑ
Ποιός είναι ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος
Αρχιτέκτων Διδάκτορας Ε.Μ.Π. 2011
Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ε.Μ.Π. (μέλος ΤΕΕ 1988)
Γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών (1990 – 2005)
Εργαστήριο Αστικού Τοπίου (ομάδα μελετητών για τον αστικό σχεδιασμό, από το 2001 μέχρι σήμερα)
Υποτροφία ΙΚΥ 1988-1991 και υποτροφία Ε.Λ.Ε. του ΕΜΠ 1994-1997 για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (θέμα «Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί»)
Κατά την περίοδο (1995-1996) εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ (1995 -1996) και εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών στη διοίκηση του ΕΜΠ. Συμμετοχή σε 25 Πανελλήνιους και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμού (8 βραβεία)
Μέλος του καταλόγου ΥΠΕΚΑ κριτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (2012-2014)
Επικουρικό διδακτικό έργο στο Ε.Μ.Π., σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέας ΙΙΙ,(1994 – 1995)
Συμμετοχή σε 6 ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. (1996–2003)
Μέλος της Επιτροπής Habitat για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Αμαρουσίου (2007-2008)
Έχει μελετήσει και επιβλέψει ιδιωτικά έργα, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και κτίρια δημοσίων χρήσεων. Το 2001 συγκρότησε με τον γλύπτη Θόδωρο και τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κρητικό τη μελετητική/ερευνητική ομάδα «Εργαστήριο Αστικού Τοπίου», με αντικείμενο μελέτες και έρευνες σε ζητήματα δημόσιου χώρου και αστικού σχεδιασμού, που ανατέθηκαν κυρίως από δημοσίους φορείς . Έχει διοργανώσει εκθέσεις των μελετών του Εργαστηρίου σε Δήμους και συμμετείχε σε διαβουλεύσεις με τους πολίτες για την εφαρμογή προγραμμάτων αναπλάσεων του αστικού χώρου (Δήμος Αμαρουσίου 2002 και 2006, Δήμος Καρπενησίου 2010).
Τις απόψεις του για τον αστικό χώρο έχει παρουσιάσει σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια, καθώς και σε δημοσιεύσεις για θέματα βιώσιμης πόλης και αρχιτεκτονικής σε βιβλία, συλλογικούς τόμους και περιοδικές εκδόσεις.