Διεθνές συνέδριο «Το Bauhaus και η Ελλάδα»
Έναν Αιώνα σχεδόν μετά την δημιουργία του το Bauhaus είναι σχεδόν συνώνυμο της έννοιας του μοντέρνου. Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης οργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο «Το Bauhaus και η Ελλάδα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου / 1η Ιουνίου 2019.
Δύο λόγια για το Bauhaus
To Bauhaus έλαβε την ονομασία του από την ομώνυμη σχολή σχεδίου, που ιδρύθηκε στις 12 Απριλίου 1919 στην Βαϊμάρη της Γερμανίας, υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους. Η Σχολή είχε στόχο την δημιουργία ενός νέου είδους καλλιτεχνών, με σφαιρική παιδεία και αντίληψη στο χώρο των τεχνών και οι οποίοι θα σχεδίαζαν προϊόντα εξατομικευμένα μεν αλλά κατάλληλα για τη μαζική παραγωγή, στο χώρο του ντιζάιν και της αρχιτεκτονικής. Στη Σχολή Bauhaus δίδασκαν και διδάσκονταν αρχιτέκτονες, εικαστικοί καλλιτέχνες, χειροτέχνες, επιστήμονες, παιδαγωγοί και χορευτές από όλο τον κόσμο. Οι απόψεις τους για την τέχνη ήταν ποικίλες και διαφορετικές. Σημαντικοί καλλιτέχνες δίδαξαν στην σχολή όπως οι ζωγράφοι Πάουλ Κλέε , Βασίλι Καντίνσκι, Λάιονελ Φάινιγκερ, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Όσκαρ Σλέμερ και ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων Μαρσέλ Μπρόιερ.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο της Wikipedia ΕΔΩ.
Το Bauhaus στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν μια σειρά από κτήρια που μπορούν να χαρακτηριστούν Bauhaus. Καταρχάς από τον ίδιο τον ιδρυτή του Μπαουχάους, τον Αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους, έχουν δημιουργηθεί τα σχέδια του κτίριου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και η πρόσοψη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική.
‘Άλλα γνωστά κτήρια με σαφείς επιρροές του κινήματος είναι το Πολεμικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα , το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό έργο του είδους αυτού είναι επίσης οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, έργο των αρχιτεκτόνων Λάσκαρι και Κυριακού.
Το συνέδριο
Το συνέδριο θα κινηθεί γύρω από δύο γενικές θεματικές περιοχές:
1. Σημασία και επιρροή του Μπάουχαους στις τέχνες και την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα
2. Συγκριτική αποτίμηση της επιρροής του Μπάουχαους σε άλλες χώρες και η διδακτική των τεχνών
Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με:
τις επιδράσεις της κουλτούρας του Μπάουχαους στον ελληνικό μεσοπόλεμο,
τις σχέσεις των τοπικών δημιουργών με την εμπειρία του της εν λόγω σχολής στο πεδίο των τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του design
τη κατανόηση των αυτόχθονων δημουργικών εκφράσεων υπό το πρίσμα της «επιρροής του Μπάουχαους» και
τη σημασία της διεθνούς ανταλλαγής και προβολής των Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων της εποχής.
Θα εξεταστεί επίσης η «ελληνική συμβολή» καθώς και η σημασία του Μπάουχαους στην ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα.
65 περίπου Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές θα παρουσιάσουν επιλεγμένες ανακοινώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, μαζί με προσκεκλημένους ξένους ιστορικούς που θα αναδείξουν ειδικότερα τον χαρακτήρα και τη σημασία άγνωστων όψεων της ευρύτερης συμβολής του Μπάουχαους.
Ο ήχος του Bauhaus
Η ιδιαίτερη ωστόσο διεθνής σημασία του Bauhaus project στην Αθήνα του 2019 οφείλεται και σε άλλες δράσεις. Δύο συναυλίες νέας «κλασικής» μουσικής με έργα των πρωτοποριακών συνθετών της εποχής Ernst Krenek, Paul Hindemith, Ferruccio Busoni και Igor Stravinsky θα πραγματοποιηθούν μετά από κάθε ημέρα εργασιών του συνεδρίου, τα βράδια στο Μουσείο Μπενάκη. Τα έργα αυτά θεωρήθηκαν το 1923 αντίστοιχα της ιδέας του Μπάουχαους στη μουσική και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης έκθεσης της σχολής στη Βαϊμάρη
Το τελευταίο βράδυ θα είναι αφιερωμένο στη μουσική τζαζ της εποχής, μια μουσική που στο περιβάλλον του Μπάουχαους ήταν ιδιαίτερα αγαπητή. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του αθηναϊκού Μπάουχαους 2019 είναι ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και του Schwarz Foundation.
Αξίζει να σημειωθεί, για όσους έχουν ενδιαφέρον για την Αρχιτεκτονική, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου για το Μπάουχαους και την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί επανέκδοση του σπουδαιότερου βιβλίου του Μεσοπολέμου για τη μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική της εποχής. Πρόκειται για τον σπάνιο τόμο Τα Νέα Σχολικά Κτίρια, γνωστότερα ως «σχολεία Παπανδρέου» της δεύτερης κυβέρνησης Βενιζέλου (1928-1932) που εκδόθηκε το 1938 με την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
• Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να δείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης ΕΔΩ: bauhaus2019.asfa.gr
του Σπύρου Ζούγρη