Close

Διαγωνισμός από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  και η εταιρία ALUMIL προκηρύσσουν στον δήμο Διονύσου διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με την ονομασία ARXELLENCE για τον σχεδιασμό δημοτικής βρεφονηπιακής μονάδας και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, με αρχές αειφόρου σχεδιασμού και την βέλτιστη εφαρμογή και ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων της ALUMIL.

 

Πρόκειται για τον σχεδιασμό κτηρίου που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και θα περιλαμβάνει στο ισόγειο Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, δυναμικότητας 6 βρεφών και 15 νηπίων, και στον 1ο όροφο Αίθουσα Συγκεντρώσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην εύρυθμη λειτουργία του συνολικού συγκροτήματος, στη σχέση δομημένου και αδόμητου χώρου και στο αποτύπωμα του στο περιβάλλον.

Έτσι στα οπωσδήποτε πιο περιοριστικά δεδομένα του οικοπέδου, επιχειρείται να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κτηρίου, ο καλύτερος προσανατολισμός του για την κατά το δυνατόν ενεργειακή του αυτονομία και η μελέτη διαμόρφωσης του ακάλυπτου χώρου συνδυάζοντας το σχεδιασμό της φύτευσής τους, με διάθεση οργανωμένου υπαίθριου χώρου.

arxellence-1

Περιγραφή του έργου

Η Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων θα τοποθετηθεί στο ισόγειο του κτηρίου ώστε η πρόσβαση να γίνεται ανεμπόδιστα από την οδό Κωστή Παλαμά, χωρίς την ανάγκη κλιμάκων παρά μόνο κεκλιμένων επιπέδων ήπιας κλίσης και θα περιλαμβάνει τους εξής χώρους, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1157, τεύχος δεύτερο, της 4/04/2017, άρθρο 4, πίνακας IV.

Τα τετραγωνικά μέτρα αναφέρονται σε καθαρή επιφάνεια

  • Υποδοχή, Διοίκηση

Είσοδος, Αναμονή 12,00

Γραφείο Διεύθυνσης 7,00

Χώρος προσωπικού 7,00

Χώροι υγιεινής προσωπικού και κοινού 6,00 

  • Χώροι βρεφών

Αίθουσα ύπνου βρεφών 15,00

Αίθουσα απασχόλησης βρεφών 15,00

Χώρος αλλαγών, λουτρού βρεφών 15,00

Χώρος παρασκευής γάλακτος 4,00 

  • Χώροι νηπίων

Αίθουσα απασχόλησης νηπίων 27,00

Χώροι υγιεινής, λουτρού νηπίων 12,00 

  • Βοηθητικές υπηρεσίες

Κουζίνα αποθήκη τροφίμων 6,00

Πλυντήριο 6,00

Ακάθαρτα και είδη καθαριότητας 3,00

Γενική αποθήκη 5,00

Λεβητοστάσιο ανάλογα με το σύστημα θέρμανσης

Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων θα βρίσκεται στον 1 ο όροφο του κτηρίου και η πρόσβαση θα γίνεται από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, μέσω κλιμακοστασίου, ή κεκλιμένων επιπέδων και ανελκυστήρα, ώστε να εξυπηρετούνται και ΑΜΕΑ.

Η αίθουσα θα περιλαμβάνει είσοδο, χώρους υγιεινής, μικρό κυλικείο και αποθηκευτικό χώρο. Η χωρητικότητα της σε άτομα, η διαμόρφωση της, η δυνατότητα ή μη διαχωρισμού της και το σύνολο της επιφανείας της, είναι ευθύνη των διαγωνιζόμενων που θα διαχειριστούν την συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης και την μορφή της ανάλογα με την πρότασή τους.

Κριτήρια αξιολόγησης

  • Η Αρχιτεκτονική ποιότητα της πρότασης και η Λειτουργικότητα του κτηρίου 
  • Η κοινωνική διάσταση του σχεδιασμού και η ένταξη αρχών αειφόρου σχεδιασμού 
  • Το πνεύμα καινοτομίας, η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής και η χρήση των νέας γενιάς αρχιτεκτονικών συστημάτων της εταιρίας ALUMIL.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός και δικαίωμα συμμετοχής έχουν διπλωματούχοι Αρχιτέκτονες, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή εταιρίας, είτε σε ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχουν δικαίωμα ασκήσεως επαγγέλματος.

Όσοι σχετίζονται με τη διοργάνωση του διαγωνισμού και όσοι έχουν αναμειχθεί στη διαμόρφωση ή την προετοιμασία του προγράμματός του δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής αμέσως ή εμμέσως.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να λάβουν άμεση ή έμμεση υποστήριξη σε σχέση με το Διαγωνισμό από τα παραπάνω πρόσωπα.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στον διαγωνισμό, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής.

Τα Βραβεία

Η κριτική επιτροπή θα κληθεί να επιλέξει τρία (3) βραβεία και (2) επαίνους, οι αμοιβές των οποίων θα φτάνουν το ποσό των 14.000,00 €, το οποίο κατανέμεται ως εξής:

Α’ Βραβείο 5.000,00 €,

Β’ Βραβείο 4.000,00 €,

Γ’ Βραβείο 3.000,00 € και

οι έπαινοι από 1.000,00 € έκαστος.

Διευκρινήσεις –Απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα

Με αφορμή νέα ερωτήματα που διατυπώθηκαν σχετικά με τον διαγωνισμό Arxellence, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διευκρινίζεται ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό ιδεών. Ο Δήμος Διονύσου υπέδειξε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο, ώστε ο διαγωνισμός να μην είναι άσκηση επί χάρτου, αλλά να αντιμετωπίζει πραγματικές ανάγκες. Είναι προφανές ότι εφόσον ο Δήμος ενδιαφερθεί για την υλοποίηση του έργου, θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία διαδικασίες. 

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού είναι το εξής:

10 Ιανουαρίου 2018 | Έναρξη διαγωνισμού

12 Φεβρουαρίου 2018 | Λήξη προθεσμίας εγγραφής

05 Μαρτίου 2018 | Λήξη προθεσμίας αποστολής ερωτημάτων

19 Μαρτίου 2018 | Δημοσιοποίηση όλων των απαντήσεων στον ιστότοπο του Ε.Ι.Α. (www.heliarch.gr)

04 Μαΐου 2018 | Λήξη προθεσμίας αποστολής και παραλαβής μελετών στα γραφεία του E.I.A.

31 Μαΐου 2018 | Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην προκήρυξη που επισυνάπτεται και στο site του διαγωνισμού: www.arxellence.alumil.co

Δείτε εδώ την προκήρυξη του διαγωνισμού