Close

Cersaie 2017: Οι νέες τάσεις στα πλακάκια είναι …

Αν και για να πάρουμε την απάντηση στο ερώτημα: ποιές είναι οι νέες τάσεις στα πλακάκια που θα παρουσιαστούν στην διεθνούς ενδιαφέροντος εξειδικευμένη στα κεραμικά πλακάκια έκθεση Cersaie 2017, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ήδη έχουμε κάποια στοιχεία. Η αφίσα και ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης μας δίνουν το στίγμα των τάσεων που θα παρουσιαστούν. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης, ο τίτλος της Cersaie 2017 είναι “ceramics as metamorphosis” .

Νέες τάσεις στα κεραμικά πλακάκια

Οι νέες τάσεις αφορούν τόσο στις τεχνολογίες όσο και στο σχέδιο.

Τα κεραμικά πλακάκια προσπαθούν να ξεπεράσουν την “εικόνα” που έχουμε για αυτά. Σχέδια και σχήματα, μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις προσπαθούν να μεταμορφωθούν σε κάτι νέο ή να δώσουν την ψευδαίσθηση κάποιου στοιχείου που εκπλήσσει. Είδαμε πλακάκια να μιμούνται το ύφασμα. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε μίμηση νέων υλικών. Η τεχνολογία και τα νέα υλικά βοηθούν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Ζωντανές εκτυπώσεις, χρώματα και σχέδια, ανάγλυφα, βοηθούν σημαντικά στην δημιουργία πολύ πιστικών “μεταμορφώσεων”.

Αλλά και σε επίπεδο σχημάτων, φαίνεται ότι προτείνεται από τις νέες τάσεις να ξεπεραστεί η γνωστή και αναμενόμενη φόρμα των ορθογωνίων, τετράγωνων και παραλληλόγραμμων πλακιδίων. Νέα σχήματα όπως το τρίγωνο ή ακόμα και το στρογγυλό ή ημικυκλικό πλακάκι αναμένεται να τοποθετηθούν ως νέες προτάσεις στην αγορά. Φυσικά, οι συνδυασμοί σχημάτων και χρωμάτων ήταν και από ότι φαίνεται παραμένουν στο παιγνίδι. Το αν θα γίνουν αποδεκτά, αν θα κατακτήσουν ένα ευρύτερο κοινό ή αν θα παραμείνουν επιλογή λίγων και μεμονωμένων έργων  μένει να αποδειχθεί.

Δυο αφίσες για την Cersaie 2017

Σύμφωνα με μια οκτώ ετών παράδοση, η αφίσα επιλέχθηκε μέσα από διαδικασίες διαγωνισμού ανάμεσα σε 105 έργα μαθητών σχετικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων του Μιλάνο και της Νάπολης.

Από τις πολλές εντυπωσιακές πρωτότυπες ιδέες που παρουσιάζονται από τους φοιτητές, η κριτική επιτροπή που αποτελείται από Anna Steiner, Gigi Colin και Aldo Colonetti επέλεξε το έργο των Fabrizio Mariani και Enrico Montecchi, φοιτητών στο Nuova Accademia di Belle Arti στο Μιλάνο. Ο τίτλος του έργου τους είναι Polimorfo, αντανακλώντας το γεγονός ότι «η κεραμική προχωράει μακριά από την παραδοσιακή μορφή της για να γίνει κάτι νέο. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και το σχεδιασμό δημιουργούν τις συνθήκες ώστε το υλικό αυτό στο μέλλον να συμμετέχει σε μια διαδικασία συνεχούς μεταμόρφωσης. Το σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό ήταν οι καθαρές μορφές του τετραγώνου, του κύκλου και του τρίγωνου, οι οποίες συγχωνεύθηκαν μαζί για να δημιουργήσουν μια ζωντανή, εξελισσόμενη γεωμετρία. Οι ψευδείς προοπτικές επιτρέπουν έναν ανοικτό διάλογο με κάθε χρήστη καθώς προσφέρουν περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.

Αυτό αφορά στην αφίσα για τα κεραμικά πλακάκια. Γιατί φέτος, υπάρχει και δεύτερη αφίσα για της έκθεση. Ενώ οι διεθνείς εκθέσεις έχουν συνήθως μόνο μία αφίσα ετησίως, στη φετινή Cersaie – την 35η στην ιστορία της – έχουν επιλεχθεί δύο διαφορετικές αφίσες για να επιστήσουνε την προσοχή σε δύο τομείς προϊόντων : τα κεραμικά πλακάκια και τα έπιπλα μπάνιου.

Η αφίσα για τα έπιπλα μπάνιου έχει  τίτλο “water is fashion” “το νερό είναι της μόδας”. Στο τομέα των επίπλων μπάνιου και τις νέες τάσεις θα αναφερθούμε σύντομα σε επόμενη δημοσίευση μας. Προς το παρόν παραθέτουμε την σχετική αφίσα.

big_Cersaie-Bagno-230x300-2017-GB - BASSA