Close

Black & White ιδέες για το μπάνιο

Ο συνδυασμός αυτών των δύο “χρωμάτων” ήταν πάντα και παραμένει ελκυστικός. Οι συνδυαστικές δυνατότητες έχουν αξιοποιηθεί τόσο από οπαδούς του σύγχρονου και μοντέρνου σχεδιασμού όσο και του κλασικού. Γιατί βάλαμε την λέξη “χρώματα” σε εισαγωγικά; Επειδή τόσο το μαύρο όσο και το άσπρο θεωρούνται “Όχι χρώματα”.

Θεωρητικά τουλάχιστον, δεν αποτελούν χρώματα αλλά το μεν μαύρο είναι αποτέλεσμα της απουσίας χρώματος ενώ αντίθετα το άσπρο είναι το αποτέλεσμα της μίξης όλων των χρωμάτων. Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο βέβαια αφού στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να έχουμε ούτε πλήρη αντανάκλαση ούτε πλήρη απορρόφηση του φωτός αλλά καταστάσεις που τείνουν προς αυτές τις απόλυτες άκρες του νήματος.

Το μαύρο

Το μαύρο είναι το χρώμα των αντικειμένων, που δεν αντανακλούν φως σε κανένα σημείο του ορατού φάσματος . Το μαύρο είναι η απουσία χρώματος

Το άσπρο

Το λευκό ή άσπρο είναι ένα χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά μηδενική απόχρωση . Aκριβέστερα, περιέχει όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα αν και μερικές φορές περιγράφεται ως αχρωματικό χρώμα (π.χ. όταν εφαρμόζεται το σύστημα CMYK ) – το μαύρο είναι η απουσία χρώματος.  πηγή: Wikipedia

Το Λευκό δεν θεωρείται χρώμα, αλλά είναι η χρωματική έκφραση – αντιστοιχία του πλήρους φωτός και αποτελεί την μέγιστη εκδήλωση της φωτεινότητας.

Είναι δηλαδή η αντανάκλαση του φωτός και εμπεριέχει όλες τις  χρωματικές ακτινοβολίες (δηλαδή τις τρεις βασικές).

Παρ’ αυτά όμως, επειδή τίποτε δεν μπορεί να εκφραστεί απόλυτα, γιατί βρισκόμαστε σε έναν δημιουργημένο κόσμο ο οποίος είναι σχετικός προς το απόλυτο, έτσι και τα λευκότερα υλικά (όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα μαύρα αντικείμενα) δεν αντανακλούν όλο το φως που πέφτει επάνω τους, αλλά απορροφούν 3-5% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει πως κάθε άσπρο είναι στην πραγματικότητα μια πολύ φωτεινή παραλλαγή κάποιας απόχρωσης.

Το μαύρο στην διακόσμηση

Από πλευράς διακόσμησης εσωτερικών χώρων, άρα και το μπάνιου, σπάνια χρησιμοποιείται σε μεγάλες επιφάνειες. Ωστόσο έχουμε θαυμάσια παραδείγματα σχεδιασμού μπάνιων με επιφάνειες τοίχων από μαύρο μάρμαρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια τα νερά από το μάρμαρο δημιουργούν μια ποικιλία έστω και μικρών χρωματικών διαφοροποιήσεων. Γενικά η χρήση του σε εκτεταμένες επιφάνειες θεωρείται εκκεντρική ως αισθητική επιλογή. Ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας και παρότι είναι σκοτεινό με το σωστό φωτισμό αναδεικνύει ιδανικά ένα χώρο, μια γωνιά, ένα έπιπλο.   Αν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε ακόμα κι ένα τοίχο σε μαύρο χρώμα σκεφτείτε μια εσοχή. Στα είδη υγιεινής υπάρχουν λίγες αλλά εντυπωσιακές προτάσεις σε μαύρο χρώμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα χρώμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στην φθορά του χρόνου αλλά και στην καθαριότητα.

Σε μικρότερες επιφάνειες αλλά και αντικείμενα προσδίδει χαρακτηριστικά πολυτέλειας, ιδιαίτερα αν τοποθετηθούν στο κατάλληλο φόντο. Κλασική επιλογή αποτελεί η αντίθεση με το άσπρο. Ωστόσο εύκολα συνδυάζεται και με άλλα χρώματα κατά κανόνα φωτεινά.

Το λευκό στην διακόσμηση

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Σε μικρή ή σε μεγάλη έκταση. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν επιλέγεται σε καθολική χρήση σε ένα χώρο. Εγκυμονεί ο κίνδυνος  ο χώρος σας να μοιάζει ψυχρός και αποστειρωμένος. Επίσης χρειάζεται προσοχή, διότι δύσκολα κρύβει οποιαδήποτε μικροατέλεια υπάρχει. Αν δεν θέλετε να το συνδυάσετε με άλλα χρώματα (ταιριάζει με όλα), σκεφτείτε το συνδυασμό του καθαρού λευκού με αποχρώσεις off white και εκρού. Θα το ζεστάνουν χωρίς να χάσετε όλα τα καλά χαρακτηριστικά του.

Ο συνδυασμός λευκού και μαύρου

Ως συνδυασμός το λευκό και το μαύρο αποτελούν κλασική συνταγή επιτυχίας. Αποτελεί καλόγουστη, σοφιστικέ επιλογή για τον χώρο του μπάνιου καθώς συνδυάζει στιλ, καθαριότητα και δημιουργεί την αίσθηση της τάξης.

Ένα ασπρόμαυρο μπάνιο δείχνει περιποιημένο, τακτικό και πολλές φορές έχει ένα πολυτελές αποτέλεσμα αν προσθέσετε τα κατάλληλα διακοσμητικά κι ένα ιδιαίτερο φωτιστικό.

Προτιμήστε λευκό για τους τοίχους και μαύρο για τα αντικείμενα ή της λεπτομέρειες. Αν και οι επιλογές του συνδυασμού αυτών των δύο αντίθετων χρωμάτων στο μπάνιο είναι πολλές, εκτός από τα είδη υγιεινής στα οποία ήδη αναφερθήκαμε και στα πλακάκια μπάνιου, σε αυτό το άρθρο θα σας παραθέσουμε ιδέες για το μπάνιο που αφορούν κυρίως σε αξεσουάρ μπάνιου αλλά και σε θερμαντικά σώματα. Θα επανέλθουμε στο θέμα με περισσότερα παραδείγματα και από άλλα στοιχεία του μπάνιου που αξιοποιούν το ενδιαφέροντα αυτό χρωματικό συνδυασμό.