Close

Biennale Βενετίας 2019: Η Ελληνική συμμετοχή

Στις 11 Μαΐου 2019 ανοίγει τις πύλες της στην Βενετία η 58η Διεθνής Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia. Η έκθεση που προσελκύει κοινό από όλο τον κόσμο, θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Την χώρα μας θα εκπροσωπήσουν με τα έργα τους και in situ εγκαταστάσεις οι καλλιτέχνες Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεφανή και Πάνος Χαραλάμπους.
Οι καλλιτέχνες θα επενδύσουν το εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ελληνικού περιπτέρου στη Βενετία με εγκαταστάσεις, εικόνες και ήχους με στόχο να αναδείξουν πλευρές του πολιτικού, ιδιωτικού και κοινωνικού μας βίου.

Ο Ζάϕος Ξαγοράρης αλλοιώνει την αρχιτεκτονική του ελληνικού περιπτέρου τοποθετώντας στην είσοδο την ανακατασκευή της πύλης του στρατοπέδου της Μακρονήσου. Η εγκατάσταση «Παραχώρηση» μας μεταφέρει στο 1948, συνδέοντας την ιστορία της Ελλάδας –πιο συγκεκριμένα τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου και τους τόπους εξορίας– με το κίνημα του μοντερνισμού και την Peggy Guggenheim. Εκείνη τη χρονιά το ελληνικό περίπτερο παραχωρήθηκε στην Αμερικανίδα συλλέκτρια ώστε να δείξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη συλλογή των έργων της, αλλάζοντας ουσιαστικά την ιστορία της Μπιενάλε. Την ίδια στιγμή που η έκθεση εγκαινιαζόταν στη Βενετία, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου εκτοπισμένοι στρατιώτες και πολίτες υποχρεώνονταν να κατασκευάσουν αντίγραφα αρχαιοελληνικών ναών, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής και πολιτισμικής «αναμόρφωσης».

Η Εύα Στεϕανή παραθέτει μικρές αφηγήσεις που συνήθως θεωρούνται ασήμαντες. Το έργο «Μόνο άνδρες», αποτελείται από μικρά εικαστικά διηγήματα, μεταξύ ρεαλισμού και παράδοξου και σκιαγραφούν έναν κόσμο ανδρών διαφορετικό, αντιηρωικό που θα μπορούσε να είναι ο καθένας ανεξάρτητα από μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο και επάγγελμα.

Οι ϕωνές των ηρώων του Πάνου Χαραλάμπους ϕτάνουν στον ακροατή μέσα από μια παράδοξη συλλογή δίσκων βινυλίου, την οποία χτίζει με συνέπεια από τη δεκαετία του ’80. Συνδέοντας τις εγκαταστάσεις με ηχητικές επιτελέσεις, ο Χαραλάμπους επαναφέρει ξεχασμένες ή άγνωστες φωνές, συχνά αλλοιώνοντας και ανασυνθέτοντάς τες μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό παίξιμο των βινυλίων του, χρησιμοποιώντας νύχια αετού, αγκάθια ρόδου, αιχμές φύλλων του φυτού αθάνατος.

Το έργο αποτελείται από μια μεγάλη γυάλινη εγκατάσταση με 20.000 ποτήρια τα οποία καλύπτουν το πάτωμα του ελληνικού περιπτέρου. Ο επισκέπτης περπατάει στη διάφανη σκηνή δημιουργεί τους δικούς του ήχους, τη δική του ηχώ, το δικό του ηχητικό ίχνος.

Ως εθνική επίτροπος για την Ελληνική παρουσία έχει οριστεί η Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.

ΠΟΤΕ: Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 11 Μαΐου έως τις 24 Νοεμβρίου 2019. Παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα (εκτός από τις 13 Μαΐου, 2 Σεπτεμβρίου, 18 Νοεμβρίου 2019).
* Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 6 μ.μ.
ΠΟΥ: Εκθεσιακός χώρος: Giardini, Βενετία
* Εγκαίνια ελληνικού περιπτέρου: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 2 μ.μ. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί ηχητική περφόρμανς από τον Πάνο Χαραλάμπους (διάρκειας 10’).

Πηγή:CNN

Επιμέλεια Σπύρου Ζούγρη