Close

Junya Ishigami: Ο απελευθερωτής της Αρχιτεκτονικής

Εως τις 10 Ιουνίου 2018, το Ίδρυμα Cartier pour l’art στο Παρίσι παρουσιάζει την έκθεση «Freeing Architecture». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Junya Ishigami.
Ο Junya Ishigami είναι μια σημαντική και ιδιόμορφη φιγούρα της νέας σκηνής αρχιτεκτονικής της Ιαπωνίας.Είναι ο δημιουργός ενός εννοιολογικού και ποιητικού έργου στο οποίο το τοπίο καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος και το 2010 κέρδισε το βραβείο Golden Lion στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας .
Στην έκθεση στο Ίδρυμα Cartier στο Παρίσι παρουσιάζονται 20 έργα του Ishigami που σχεδιάζει ονειρικά κτίρια τα οποία επιπλέουν ή είναι σχεδόν αόρατα.

Αν ξεχάσουμε ότι ξέρουμε για την Αρχιτεκτονική


Πως θα ήταν ο κόσμος γύρω μας εάν ξεχνάγαμε ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα για την αρχιτεκτονική και την μορφή των κτηρίων; Εάν ξεκινάγαμε να δημιουργήσουμε χώρους και κτήρια από το μηδέν χωρίς προκαταλήψεις, έτοιμες απαντήσεις και δοκιμασμένες ιδέες και φόρμες; Με αυτά στο μυαλό του ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας σχεδιάζει ένα νέο κόσμο. Ένα κόσμο πρωτότυπο, ποιητικό και σε κάποιες περιπτώσεις υπερβολικά εύθραυστο.
Όπως γράφει στο ενδιαφέρον άρθρο της για τον αρχιτέκτονα στο Protagon.gr η Κική Τριανταφύλλη, αρχικά, τα ποιητικά οράματά του θεωρήθηκαν πολύ ριζοσπαστικά για να υλοποιηθούν, προορίζονταν να περιοριστούν σε σελίδες αρχιτεκτονικών βιβλίων και σε εκθέσεις με installation art. Σε μια γκαλερί του Τόκιο, ο Ισιγκάμι παρουσίασε ένα πενταόροφο μεταλλικό κύβο που αιωρείτο.


Και στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου, εγκατέστησε ένα λευκό πλαίσιο, τόσο λεπτό και εύθραυστο, που οι επισκέπτες μπορούσαν να το δουν μόνο όταν μαυροφορεμένοι υπάλληλοι του κέντρου στέκονταν πίσω από τις κολόνες του. Μια εξίσου λεπτή εγκατάσταση με τίτλο «Architecture as Air: Study for Château la Coste» που σχεδίασε για την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2010 κατέρρευσε λίγο πριν από τα εγκαίνια, οδηγώντας κάποιους να αναρωτηθούν αν ήταν ποτέ εκεί πραγματικά. Παρόλα αυτά ο Ishigami τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα.
Τώρα πια, όμως, ο αφαιρετικός αλχημιστής σχεδιάζει σημαντικές κατασκευές σε όλο τον κόσμο, όπως η ανακαίνιση του Πολυτεχνικού Μουσείου στη Μόσχα και η αέρινη αψίδα του Σίδνεϊ, που θυμίζει σύννεφο.

Για τέσσερα χρόνια, ο Junya Ishigami ήταν μαθητευόμενος της βραβευμένης με Pritzker αρχιτεκτονικής ομάδας SANAA, κάτω από την εποπτεία του 60χρονου Καζούγιο Σέτζιμα, ο οποίος με τη σειρά του είχε μαθητεύσει πλάι στον 76χρονο αρχιτέκτονα Τόγιο Ίτο.
Το 2010, μερικά χρόνια μετά την ίδρυση του δικού του γραφείου, αναγνωρίστηκε διεθνώς χάρη στο πρώτο του κτίριο, ένα εργαστήριο που σχεδίασε για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καναγκάβα. Αντί να φτιάξει ένα συνηθισμένο μεγάλο υπόστεγο, δημιούργησε ένα γυάλινο κτίριο με εκατοντάδες λεπτές χαλύβδινες κολόνες τοποθετημένες τυχαία, σαν ένα δάσος με μικρά ξέφωτα για καρέκλες και τραπέζια.

Αυτό τον καιρό ο κατασκευάζει στο Γιαμαγκούτσι της Ιαπωνίας ένα εστιατόριο-σπηλιά, που θυμίζει τούνελ ανοιγμένα από τεράστια σκουλήκια. «Ανοίγοντας τρύπες στο έδαφος, γεμίζοντας τις κατόπιν με τσιμέντο και στη συνέχεια βγάζοντας το χώμα που υπήρχε γύρω τους» δημιουργήθηκαν καμπύλες κολόνες που ανοίγουν προς τα πάνω. Ο σχεδιασμός τους κράτησε επτά χρόνια πριν αρχίσει η κατασκευή. «Ο πελάτης ήθελε την αίσθηση ενός παλιού χώρου, κάτι σαν κελάρι κρασιού», λέει, «αλλά δεν ήθελα να κάνω μία απομίμηση». Έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ανασκαφή.

Αν οι ιδέες του Junya Ishigami βρουν ευρύτερη αποδοχή στην Αρχιτεκτονική κοινότητα θα αποδειχθεί στο μέλλον στην πράξη. Προς το παρόν ο επισκέπτης της έκθεσης στο Παρίσι μπορεί να πάρει μια καλή εικόνα από το ποιητικό αρχιτεκτονικό όραμα του Ishigami.

Δείτε το σχετικό video για την έκθεση


Έκθεση:
«Junya Ishigami: Freeing Architecture»
ΠΟΥ: Fondation Cartier, Παρίσι
ΠΟΤΕ: 30 Μαρτίου – 10 Ιουνίου 2018

Δείτε ΕΔΩ το επίσημο site της έκθεσης

 

Φωτογραφίες από την έκθεση του Junya Ishigami στο Παρίσι … (photo: Fondation Cartier)