Αρχιτεκτονικές τάσεις και ιδέες το 2017
Κτηριακά συγκροτήματα που καλύπτονται από φυτά, πύργοι από ξύλο, ροζ προσόψεις, ο θάνατος της μπρουτάλ αρχιτεκτονικής, η Ιαπωνική αισθητική στους εσωτερικούς χώρους, αξιοποίηση των container, φανταστικοί ουρανοξύστες και μερικά ακόμα αποτελούν τα σημεία που αξίζει να σημειωθούν ως τάσεις της αρχιτεκτονικής και του design την χρονιά που έφυγε. Η ανασκόπηση και επιλογή ανήκει στην αρχιτέκτονα Jessica Mairs που αρθρογραφεί στο έγκυρο αρχιτεκτονικό περιοδικό και site “Dezeen” εξετάζει τα θέματα που κυριάρχησαν από πλευράς ενδιαφέροντος το 2017. Πολλά από αυτά τα project έχουν παρουσιαστεί και από το bathroomplus κατά την χρονιά που πέρασε. Αν και το άρθρο παρουσιάζει τα αποτελέσματα περισσότερο από μια δημοσιογραφική σκοπιά και λιγότερο από την οπτική μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης έρευνας δεν πάει να διατηρεί το ενδιαφέρον της.
Κτίρια που καλύπτονται από φυτά
Τα κτίρια που καλύπτονται από φυτά φέτος, περισσότερο από ποτέ, (με βάση τα στοιχεία του περιοδικού και ιστότοπου που ασχολείται με την αρχιτεκτονική dezeen) είδαν το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα στα 15 σχέδια – που παρουσίασε το περιοδικό, μερικά υπό κατασκευή και άλλα απλά έννοιες – ξεχωρίζει αυτό που αφορά σε συγκρότημα στην Σαγκάη με την ονομασία “1000 δέντρα” του Thomas Heatherwick. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κτίριο τελικά θα καλυφθεί από τα φυλλώματα των 1.000 δένδρων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του. Δείτε την σχετική σελίδα με το φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.
Πέρα από το εντυπωσιακό προαναφερόμενο έργο η κάλυψη κτηρίων με φυτά (τόσο σε ότι αφορά τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους) αναπτύσσεται ως τάση. Στην χώρα μας είδαμε σχετικές λύσεις να παρουσιάζονται σε εκθέσεις κατασκευών και εκθέσεις για ξενοδοχειακό εξοπλισμού και design. οι προαναφερόμενες ιδέες φλερτάρουν όχι μόνο αισθητικά αλλά και πρακτικά με την επίσης ταχύτατα ανερχόμενη τάση για μια αρχιτεκτονική – και όχι μόνο- περισσότερο φιλική στο περιβάλλον.
Προτάσεις αξιοποίησης container
Ενώ η επανατοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίων (containers) δεν είναι τελείως νέα ιδέα, οι προτάσεις το 2017 και φιλόδοξες και ενδιαφέρουσες είναι. Φέτος τα κοντέινερ επεκτάθηκαν και σε άλλα αρχιτεκτονικά projects πέραν των οικιστικών, όπως σε ποδοσφαιρικά στάδια και πισίνες. Τις εντυπώσεις κέρδισε αυτό το κτίσμα από λευκά κοντέινερ στη μέση της ερήμου της Καλιφόρνιας. Επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στους αναγνώστες του Dezeen ήταν ένα σπίτι του Μπρούκλιν που κατασκευάστηκε από στοιβαγμένα κοντέινερ, σαν να ανατράπηκαν στο πεζοδρόμιο. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο.
Τα κτίρια διασταυρωμένης ξυλείας έγιναν πραγματικότητα
Η συζήτηση για τα κτίρια που κατασκευάζονται αποκλειστικά από ξύλο και το μέγεθος που μπορούν να φτάσουν, είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται ότι ωριμάζει προσελκύοντας το ενδιαφέρον αλλά και δημιουργώντας κτήρια αναφοράς. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι τα νέα κεντρικά γραφεία της βρετανικής φίρμας επίπλων Vitsoe, τα οποία είναι «επίτηδες μισοτελειωμένα» ως μέρος του concept.
Ένα από τα ψηλότερα ξύλινα κτίρια στον κόσμο ολοκληρώθηκε το 2017 στο Λονδίνο, μετά από χρόνια αναμονής σχετικά με τα ύψη των κτηρίων που μπορούν να κατασκευαστούν αποκλειστικά από ξύλο και κόλλα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο του Dezeen, ΕΔΩ. Δύο χρόνια πριν, πάλι στο Λονδίνο, είχε ολοκληρωθεί ένα συγκρότημα διαμερισμάτων όπου το ξύλο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του κτηρίου. Από αυτό είναι και η μία φωτογραφία που δημοσιεύουμε ενώ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες της κατασκευής.
Ίσως όμως το μεγαλύτερο βήμα για την κατασκευή πολυώροφων κτηρίων με βασικό υλικό το ξύλο να έγινε στις ΗΠΑ. Το κτήριο που βλέπεται στην παρακάτω φωτογραφία ανήκει σε αυτή την κατηγορία και έχει 12 ορόφους.
Η άδεια να κατασκευαστεί αυτό το κτήριο δημιούργησε νέα δεδομένα στην σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ όπου δεν επιτρεπόταν η κατασκευή τέτοιων κτηρίων το ύψος των οποίων θα υπερέβαινε τα 30 μέτρα. Οι αρχιτέκτονες και ο υπεύθυνος του έργου υποστηρίζουν ότι το ξύλο κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του μπετόν και του χάλυβα και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο.
Το ποιό τρελό σχέδιο ουρανοξύστη
Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε να υλοποιείται η τρελή αυτή ιδέα εντός αυτής της χιλιετίας. Το εξωπραγματικό για τα σημερινά δεδομένα σχέδιο αφορά σε έναν… ουρανοξύστη, ο οποίος κρέμεται από τον ουρανό -για την ακρίβεια, από έναν αστεροειδή που βρίσκεται σε τροχιά, έχοντας τοποθετηθεί εκεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Όπως γράφουν οι σχεδιαστές στην ιστοσελίδα τους, ένας μεγάλος αστεροειδής θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τροχιά ειδικά γι” αυτή τη δουλειά, και να ακολουθήσει η κάθοδος ενός εξαιρετικά μεγάλης αντοχής καλωδίου, από το οποίο θα κρεμόταν ο ουρανοξύστης, ώστε να αιωρείται στον αέρα της Γης!
Πάντως η πρόταση τράβηξε το φως της δημοσιότητας το 2017. Στo bathroomplus είχαμε αναφερθεί σε αυτό το σχέδιο παρουσιάζοντας video αλλά και αναλυτικότερες πληροφορίες αυτού καθώς και μια άλλης πρότασης εξίσου εντυπωσιακής. Του υψηλότερου ουρανοξύστη που κάμπτεται στα δύο. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό μας άρθρο με τίτλο “όταν η αρχιτεκτονική έχει κέφια”.
Το τέλος του μπρουταλισμού
Η “μπρουταλιστικής αισθητικής” αρχιτεκτονική όχι απλά δεν συγκινεί πλέον, παρά τον σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό της χαρακτήρα, αλλά φαίνεται ότι περνάει πλέον σε φάση “διωγμού”. Τα κτίσματα του μπρουταλιστικού κινήματος τείνουν προς πλήρη εξαφάνιση αφού γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο . Μέσα στο 2017, από το Λονδίνο έως το Σίδνεϋ, τέτοια συγκροτήματα κτιρίων είδαν το τέλος να πλησιάζει με τη μορφή μπουλντόζας.
Το παστέλ ροζ στις προσόψεις κτηρίων
Την ίδια στιγμή που οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις “γκρεμίζουν” τα μπρουτάλ κτήρια βάφουν τις προσόψεις των κτηρίων σε ροζ παστέλ. Το παστέλ ροζ χρώμα που έχει τα τελευταία χρόνια κατακτήσει τους σχεδιαστές εσωτερικής διακόσμησης –και όχι μόνο- κατακτά τώρα και την αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο του Duggan Morris στην περιοχή του King’s Cross του Λονδίνου, η πρόσοψη του οποίου βάφτηκε σε δύο ονειρικές αποχρώσεις του εν λόγω ροζ.
Εσωτερικοί χώροι εμπνευσμένοι από την Ιαπωνία
Η συγκεκριμένη τάση παρατηρήθηκε σε πολλά νέα οικιστικά projects, με πιο χαρακτηριστική την προέκταση που έγινε σε μια κατοικία του Λονδίνου στην οποία συμπεριλήφθηκε ένα μπάνιο βυθισμένο στο πάτωμα, σε ιαπωνικό στυλ. Η κατασκευή κέρδισε το βραβείο Don’t Move Improve! 2017 για τη βελτίωση εσωτερικών χώρων.
Τα μετακινούμενα “κτήρια”
Τα εν κινήσει αρχιτεκτονικά projects αποτελούν τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Τάση που είναι εδώ για να μείνει. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης θα αναφερθούμε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του πολύ καλού και ενημερωμένου site για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία tornosnews.gr στο οποίο υπάρχει εκτενής παράθεση πληροφοριών σχετικά με την τάση αυτή στο χώρο των ξενοδοχείων. Τα φορητά ξενοδοχεία φέρνουν την επανάσταση στη σύγχρονη πολυτέλεια και τοποθετούν σε πρώτο πλάνο την απόκτηση νέων, αυθεντικών εμπειριών. Είναι «φορητά» και μπορούν να τοποθετηθούν στην πλαγιά ενός βουνού, μέσα σε έναν αμπελώνα ή ακόμα και σε ειδικούς χώρους εκδηλώσεων, όπως μουσεία, προσφέροντας μια πραγματική αίσθηση του χώρου που τόσο πολύ επιζητούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες. Ακόμα, μπορούν εύκολα να αποσυντεθούν ή να μετακινηθούν σε περιόδους χαμηλής σεζόν. Ήδη σοβαροί “παίκτες” έχουν δείξει ενδιαφέρον για την τάση αυτή και έχουν προγραμματίσει επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ.