Οι μισοί αρχιτέκτονες του ΑΠΘ φεύγουν στο εξωτερικό
Οι μισοί απόφοιτοι της αρχιτεκτονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκουν εργασία σε χώρες εκτός Ελλάδος. Αυτό δηλώνει, από την μία πλευρά, την δυναμική, το επίπεδο σπουδών και των αποφοίτων της σχολής που είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και συχνά κερδίζουν διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει, στο μικρό διάστημα που λειτουργούμε, από το site του bathroomplus. Από την άλλη πλευρά, η “επιτυχία” αυτή δεν μπορεί παρά να αφήνει και μια πικρή γεύση που αφορά στην αδυναμία απορρόφησης άξιων νέων αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα της κρίσης.
[youtube id=”Bgu6sIRxAbA” width=”600″ height=”350″]
Σε όλα αυτά και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα αναφέρεται στην συνέντευξή του ο πρόεδρος του τμήματος αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου, επ ευκαιρίας των 60 χρόνων λειτουργίας της.
“Το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας που κατέβαλε μια μεγάλη ομάδα διδασκόντων του Τμήματος. Για το σχεδιασμό του αξιοποιήθηκαν οι ακαδημαϊκές γνώσεις και η μακρά εμπειρία των μελών της ομάδας σε θέματα αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι η εκπαίδευση συνθετών αρχιτεκτόνων, ασκώντας την κριτική σκέψη και όχι μόνο η κατάρτιση επαγγελματιών. Δομικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η δυνατότητα και η υποστήριξη που προσφέρει στη συνεύρεση όλων των γνωστικών αντικειμένων στους κατεξοχήν τόπους αρχιτεκτονικής δημιουργίας, που είναι τα νέα διευρυμένα εργαστήρια. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα πραγματεύεται όλο το εύρος των γνωστικών αντικειμένων και των κλιμάκων που συνθέτουν σήμερα την αρχιτεκτονική γνώση και πρακτική, διασφαλίζει στους αποφοίτους όλα τα απαραίτητα εφόδια, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για μία επιτυχή επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία μέσα ή έξω από τη χώρα τους. “ αναφέρει ο Ν. Καλογήρου.
“Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ήταν ο σχεδιασμός και η λειτουργία δύο νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν ως αντικείμενα τον «Περιβαλλοντικό Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό» και το «Σχεδιασμό Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό». Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης εξωστρέφειας εγκαινιάστηκαν ή συνεχίστηκαν διεθνείς συνεργασίες σε θέματα διδασκαλίας, εργαστηρίων και εκθέσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συνεργασίες με την Αρχιτεκτονική Σχολή του πανεπιστημίου Basilicata στη Ματέρα, με το πανεπιστήμιο Lusofona (Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias) της Λισαβώνας, με το δίκτυο AGORA στην Ιερουσαλήμ και τη Μασσαλία που οργανώθηκε από το ESADMM (L’Εcole Supérieure d’Art & de Design Marseille), με το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, τη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με την UIA, το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας (MARKHI), τα πανεπιστήμια ITU, Kocaeli και Bahcesehir της Τουρκίας, το Yale των ΗΠΑ και την Architectural Association (AA) του Λονδίνου.” σημειώνει επίσης ο πρόεδρος του τμήματος αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
Ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων του Τμήματος διακρίνεται για τις επιδόσεις του στην έρευνα, την επαγγελματική του σταδιοδρομία ή τις τέχνες, κατακτώντας διακρίσεις που αποτυπώνουν την αναγνώριση της δυναμικής παρουσίας τους στους χώρους που κινούνται και δημιουργούν. Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος επιθυμεί να τις προβάλλει ως υπόδειγμα στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα η οποία καταγράφει αυτές τις διακρίσεις και προσκαλεί όλες εκείνες που δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί να βρουν σύντομα τη θέση τους σ’ αυτόν τον κατάλογο. Για το σκοπό αυτόν προσκαλούνται οι απόφοιτοι του Τμήματος, κάποιες από τις δραστηριότητες των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν σ’ αυτήν τη σελίδα, να συμπληρώσουν το υπόδειγμα καταγραφής διακρίσεων και να το στείλουν με e-mail στο info@arch.auth.gr