Close

Επίσκεψη στο μπάνιο. Πλύνατε τα χέρια σας; Το 33% το ξεχνάει!

Το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα ίσως να ακούγεται αυτονόητο αλλά οι έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν είναι. Και δεν αναφερόμαστε σε μέρη του πλανήτη όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι προβληματικές είτε λόγω έλλειψης υποδομών, σαπουνιού ή ακόμα και έλλειψη παιδείας. Αναφερόμαστε στο δικό μας «πολιτισμένο» κόσμο όπου βάση των στοιχείων μια τελευταίας έρευνας μόλις το 67% πλένει τα χέρια του μετά από μια επίσκεψη σε τουαλέτα. Και όμως … Κάθε επίσκεψη στο μπάνιο είναι ένα ταξίδι στη χώρα των μικροβίων.

Ο καθηγητής Don Schaffner, εδώ και χρόνια μελετά την συνήθεια του πλυσίματος των χεριών. Διαπιστώνει ότι παρότι αποτελεί κοινή πεποίθηση συχνά για διάφορους λόγους – πολύ κακώς- αγνοείται «Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν μετά τη χρήση της τουαλέτας. Ωστόσο πολλοί δεν το τηρούν ….»
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν παίζει κανένα ρόλο ο λόγος που επισκέπτεται κάποιος την τουαλέτα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πλένει τα χέρια του. Ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν χρειάζονται περισσότερο πλύσιμο χεριών από άλλες.
Σε σύγκριση με τα κόπρανα, τα ούρα μπορούν να είναι αρκετά καθαρά όταν δεν φιλοξενούν λοιμώξεις, αν και δεν είναι εντελώς στείρα.
Ο Michael Osterholm, διευθυντής του University of Minnesota’s Center for Infectious Disease Research and Policy, δήλωσε στους New York Times ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ουρητήρια πιθανόν πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.
Ωστόσο είναι καλύτερο να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα, επειδή τα κόπρανα φέρουν παθογόνα όπως E. coli, Shigella, στρεπτόκοκκο, ηπατίτιδα A και Ε κλπ.
Μπορεί κάποιος να κολλήσει και νοροϊό ακουμπώντας επιφάνειες στην τουαλέτα που έχουν μολυνθεί με τον εμετό ή τα κόπρανα ενός ασθενούς και στη συνέχεια να βάλει τα χέρια στο στόμα. Η πολύ κολλητική νόσος είναι ο πιο συνήθης διατροφικός ύποπτος και προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι.
Ευρεία ποικιλία άλλων μικροβίων και βακτηρίων μπορεί να βρεθεί στο μπάνιο. Ορισμένα στελέχη σταφυλόκοκκου βρίσκονται σε σχεδόν κάθε χέρι, όπως έδειξε έρευνα του 2004.
Ακόμα και αν τα χέρια σας είναι καθαρά και χωρίς ίχνη από κόπρανα, μπορείτε να πείτε το ίδιο και για τον τελευταίο άνθρωπο που άγγιξε τα πόμολα και χρησιμοποίησε τη λεκάνη;
Από το 1800 επαγγελματίες του κλάδου υγείας συνέδεσαν την καλή υγιεινή χεριών με χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης.
Το τακτικό πλύσιμο χεριών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης κατά 16%.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεται τα χέρια σας; Πλύντε τα χέρια σας όταν πιστεύετε ότι είναι βρώμικα δηλώνει ο Schaffner.
Όλοι έρχονται σε επαφή με βρώμικες ουσίες τακτικά, ιδιαίτερα μετά το άγγιγμα πόμολων, κινητών τηλεφώνων η πετσετών κουζίνας.
Τα παραπάνω, πιθανόν είναι πιο βρώμικα από ένα καθαρό κάθισμα λεκάνης που συνήθως έχει 50 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα.
Το πλύσιμο χεριών μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση πολλών ειδών βακτηρίων, ιών και μυκήτων.
Ακόμα και πλύσιμο μόνο με νερό μπορεί να βοηθήσει να καταπολεμηθούν ορισμένα βακτήρια.
Ωστόσο, αυτό δεν συνιστάται αν έχετε ωμό κρέας ή ίχνη κοπράνων στα χέρια σας και το πλύσιμο με σαπούνι είναι πιο αποτελεσματικό.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένεται τα χέρια σας

Η σωστή πλύση στα χέρια απαιτεί σαπούνι και νερό. Με το τρίψιμο, το σαπούνι διαλύει το λίπος και τη βρωμιά και καταπολεμά τα περισσότερα μικρόβια. Το πλύσιμο των χεριών σας για τουλάχιστον 15 έως 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό δεν κάνει μόνο τα χέρια σας να μυρίζουν φρέσκαδα, αλλά επίσης μειώνει τον αριθμό των μικροβίων μέχρι και 99%.

Ακολουθήστε αυτά τα 8 απλά βήματα για να διατηρήσετε τα χέρια σας καθαρά:

1: Τρίψτε παλάμη με παλάμη
2: Τρίψτε τις περιοχές των χεριών μεταξύ των δακτύλων
3: Τρίψτε τις πίσω επιφάνειες από τα χέρια σας
4: Δώστε έμφαση στις βάσεις από τους αντίχειρες
5: Τρίψτε την πίσω πλευρά από τα δάχτυλα
6: Σαπουνίστε τα νύχια σας τρίβοντάς τα κυκλικά στις παλάμες σας
7: Μην ξεχάσετε και τους καρπούς
8: Αυτό ήταν! Ξεπλύνετε, σκουπίστε τελειώσατε.

Πηγές: https://www.iatronet.gr, https://www.healthhub.sg,