Μουσείο προς πώληση το σύγχρονο “Ιερό” των πλακιδίων;
Casa Vicens (1883-1888): Όταν σκεπτόμαστε ή συζητάμε για “πλακάκια” το μυαλό μας πάει σχεδόν πάντα στα φαντασμαγορικά κτήρια του Gaudi που αποτελούν, εκτός από τα άλλα χαρακτηριστικά τους πραγματικούς ύμνους στη χρήση πλακιδίων. Ένα από τα πρώτα κτήρια Art Nouveau και το πρώτο που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Gaudí είναι το Casa Vicens. Πρόκειται για μια κατοικία που σχεδιάστηκε για έναν κατασκευαστή πλακακιών. Ένα μικρό κτίσμα που μοιάζει με κάστρο χάρη στην περίτεχνη διακόσμηση των όψεών του, που συνδυάζει στοιχεία ισπανικά με αραβικά ή και περσικά, ακατέργαστη πέτρα με πολύχρωμα πλακάκια, πολυάριθμες προεξοχές και μικρούς μιναρέδες. Η τολμηρή χρήση του χρώματος, η εναλλαγή των στοιχείων και η γλυπτική τους επεξεργασία, δημιουργεί ένα πρωτότυπο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα.
Οι τεχνικές απαιτήσεις του έργου όπως σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα και η εμμονή του στις περίτεχνες λεπτομέρειες ανέβασαν τόσο το κόστος ώστε παρά λίγο να οδηγήσουν τον ιδιοκτήτη σε χρεοκοπία. Τελικά, το έργο όχι μόνο ολοκληρώθηκε αλλά και αποδείχτηκε μια “απρόσμενα έξυπνη” επένδυση για τον κατασκευαστή πλακιδίων αφού ο Gaudí δημιούργησε μια τεράστια τάση στη χρήση των κεραμικών πλακιδίων.
Σήμερα το κτήριο, με βάση της πληροφορίες της wikipedia, ανήκει, από τον Μάρτιο του 2014, στην ιδιωτική εταιρεία Amura Capital. Η οικογένεια Mora και το επενδυτικό σχήμα Amura έχουν στόχο να ανοίξουν το Casa Vicens στο κοινό για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2016.
Ωστόσο, η Amura Capital προβληματίζεται ως προς το πόσοι άνθρωποι μπορούν να έρθουν μέσα από το σπίτι, πού ακριβώς μπορούν να πάνε στο εσωτερικό του σπιτιού, και πόσο συχνά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκέπτονται. Ο κύριος στόχος για την εταιρεία αυτή είναι να διατηρήσουμε αυτό το υπέροχο κομμάτι της αρχιτεκτονικής, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στους επισκέπτες να είναι σε θέση να βιώσουν και να μάθουν για την προέλευση της αρχιτεκτονικής του Γκαουντί.
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με το κτήριο αποκαλύπτει μια σελίδα που αφορά στην ανεύρεση αγοραστών. Χωρίς να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την αξιοπιστία της “αγγελίας” πώλησης παραθέτουμε το σχετικό link.
Το κτήριο εντάχτηκε πρόσφατα στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.