Close

Θησαυρός Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής

Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων. Αρχείο Εργασιών του Ε.Μ.Π.

webcoverΈνα υψηλής ποιότητας και μεγάλου πολιτιστικού, ιστορικού, επιστημονικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος αρχείο έχει δημιουργηθεί από σπουδαστικές εργασίες των φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου (ΕΜΠ) Πολυτεχνείου με θέμα την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Όλες οι εργασίες των φοιτητών βρίσκονται στον ιστότοπο της Σχολής Αρχιτεκτόνων στη διεύθυνση 5a.arch.ntua.gr/

Οι σπουδαστικές αυτές εργασίες έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στο πλαίσιο του διατομεακού μαθήματος “Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων”.

Οικισμός: Τρόπαια Σκούντου, Ν. Αρκαδίας, Πελοπόννησος

2012_13_tropaia_skoyntoy_1026Το αρχείο περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων οικισμών ή/και κτηρίων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το πληροφοριακό υλικό που μπορεί να βρει κανείς δεν αφορά μόνο στην αρχιτεκτονική αλλά σε ιστορικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά, λαογραφικά κλπ στοιχεία που προκύπτουν συχνά από μια ευρύτατη βιβλιογραφία και κάνουν την περιήγηση ενδιαφέρουσα σε ένα ευρύτερο κύκλο διαδικτυακών επισκεπτών.

Το μάθημα χρηματοδοτήθηκε για αρκετά χρόνια ως Πρακτική Άσκηση από το πρόγραμμα των Δημόσιων Επενδύσεων και από το 2011 χρηματοδοτείται ως Πρακτική Άσκηση από το ΕΣΠΑ. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι η καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ελένη Μαΐστρου.

Η «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων», σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, είναι κύριο διατομεακό μάθημα και διδάσκεται, στο 5ο εξάμηνο σπουδών, με τη συνεργασία των διδακτικών περιοχών της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας – Τομέας Ι, Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων – και της Οικοδομικής – Τομέας IV, Συνθέσεις Τεχνολογικής Αιχμής.

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η επιτόπια καταγραφή και ανάλυση ιστορικών (παραδοσιακών) οικισμών του ελληνικού χώρου και η επισήμανση του ιδιαίτερου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού τους χαρακτήρα με τα ιδιαίτερα λειτουργικά, κατασκευαστικά και  μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων τους. 

Το συγκεκριμένο μάθημα έχει ως ευρύτερο πλαίσιο τη θεωρία και πρακτική της διατήρησης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς η οποία είναι από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά του κάθε τόπου και διαμορφώνει ουσιαστικά την ιδιαίτερη ταυτότητά του και τη σημερινή αξία του. Στην εποχή της ολοένα αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης, η προστασία, η ερμηνεία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής της Ελλάδας, αποτελεί πλέον απόλυτη αναγκαιότητα. 

Οικισμός: Καραβάς, Κύθηρα

2008_09_karavas_10083

Η πόλη του Καστελόριζου, Δωδεκάνησα, Νησιά Αιγαίου Πελάγους

1996_97_poli_kastellorizoy_7458_0

 

Bathroomplus #Αρχιτεκτονική #Παραδοσιακή_Αρχιτεκτονική