Close

6 οπτικά τρικ που μεγαλώνουν το μπάνιο

Φως και σκιές, αντανακλάσεις, χρώματα και όγκοι, γραμμές και διαφάνειες σωστά χρησιμοποιημένα μπορούν να κάνουν θαύματα σε ένα μικρό μπάνιο. Ένας μικρός χώρος για το μπάνιο κρύβει προβλήματα αλλά και ευκαιρίες για «έξυπνες» οπτικές επεμβάσεις. Τα ακόλουθα 6 βασικά «κόλπα» αποσκοπούν στο να μεγαλώσουν την οπτική αίσθηση του χώρου. Αν είστε διακοσμητής ή αρχιτέκτονας σίγουρα τα γνωρίζετε. Αν όμως αποφασίσατε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας κάνοντας τις σχετικές επιλογές μόνος σας ή θέλετε να έχετε άποψη οι παρακάτω πληροφορίες θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση

πάντως η εμπειρία ενός επαγγελματία δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί.

Χρώματα και όγκοι στο μπάνιο:

Ένας χώρος με ανοιχτόχρωμους τόνους και φωτεινά χρώματα δείχνει μεγαλύτερος σε σχέση με την χρήση πιο σκούρων χρωμάτων. Προσανατολίστε, λοιπόν, τις επιλογές σας σε πλακάκια μπάνιου ανοιχτών χρωμάτων. Επίσης, χρησιμοποιήστε για τις πλαϊνές  επιφάνειες και την οροφή ανοιχτόχρωμους τόνους.

Φροντίστε  τα  είδη υγιεινής και τα βασικά αντικείμενα ή τα έπιπλα του μπάνιου να είναι σε μια χρωματική αρμονία αποφεύγοντάς τις έντονές χρωματικές αντιθέσεις. Ένας σκούρος όγκος στο χώρο, δημιουργεί οπτικά σημεία αναφοράς και τον κάνει να φαίνεται μικρότερος. Αν τα έντονα χρώματα και αντιθέσεις ταιριάζουν στις αισθητικές σας προτιμήσεις αναζητήστε λύσεις για την εφαρμογή τους σε μικρού όγκου αντικείμενα όπως τα μικρά αξεσουάρ μπάνιου.

Γραμμές. Προσοχή στα πλακάκια:

Βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό ενός μικρού χώρου που θέλουμε να φαίνεται μεγαλύτερος είναι η διατήρηση της οπτικής συνέχειας. Οι ευθείες γραμμές βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τοποθετήστε τα πλακάκια του μπάνιου στο πάτωμα σε ευθείες γραμμές. Αυτό θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί η αίσθηση στο μπάνιο σας ότι είναι πιο μακρύ απ’ ότι στη πραγματικότητα.

Επίσης, επιλέξτε πλακίδια με όσο γίνεται μεγαλύτερη διάσταση, για να περιορίσετε τις «οπτικές διακοπές» στο δάπεδο. Στη συλλογή του Bathroomplus μπορείτε να βρείτε πλακάκια μπάνιου στις μεγαλύτερες διαστάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η αρχή της αποφυγής ή/και άμβλυνσης των «οπτικών διακοπών» μπορεί να βρει πεδίο εφαρμογής και στα σημεία που το πάτωμα συναντά τους τοίχους. Μια έντονή οπτική διαφοροποίηση του δαπέδου από τους τοίχους προσδιορίζει με ακρίβεια το περίγραμμα του δωματίου και το μέγεθός του. Εξετάστε την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε τα ίδια πλακάκια στο δάπεδο και στους τοίχους, ώστε να χάνονται τα όρια του χώρου. Φυσικά αυτό αφορά σε περιπτώσεις που βρίσκεστε στο στάδιο της κατασκευής ή σε διαδικασία ευρείας ανακαίνισης του μπάνιου σας.

Φως και σκιές:

Το φως, φυσικό και τεχνητό, αλλά και οι σκιές που δημιουργεί αυτό αποτελούν σημαντικό στοιχείο της γενικότερης αίσθησης και ειδικότερα του μεγέθους ενός μπάνιου. Οι σκιές, κατά κανόνα, δείχνουν τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι. Όσο και όπου μπορείτε λάβετε υπόψη σας αυτή την βασική αρχή και αποφύγετε τις σκιές.  Όπως σε κάθε περίπτωση και στο μπάνιο, αξιοποιήστε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την δυνατότητα ύπαρξης φυσικού φωτισμού. Ο φυσικός φωτισμός θα δώσει μια ζωντάνια στο μπάνιο και παράλληλα θα μειώσει τις σκιές.

Αν έχετε μονό φωτιστικό πάνω από το νιπτήρα, αντικαταστήστε το με μικρά spots.

Καθρέφτες και αντανακλάσεις:

Χρησιμοποιήστε μεγάλους καθρέπτες. Τοποθετήστε τους πάνω από το νιπτήρα αλλά και σε άλλους τοίχους του μπάνιου – όπως για παράδειγμα πίσω από την πόρτα. Έτσι, θα διπλασιαστεί η αίσθηση του μεγέθους του χώρου και ταυτόχρονα να αυξηθεί η φωτεινότητα του αντανακλώντας περισσότερο φως.

Προσοχή. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τον ένα καθρέπτη απέναντι από τον άλλο δημιουργώντας πολλαπλά είδωλα. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως κουραστικό.

Επίσης, εξετάστε την περίπτωση να αξιοποιήσετε το χώρο πίσω από τους καθρέπτες δημιουργώντας κρυφούς εντοιχισμένους χώρους αποθήκευσης.

Διαφάνειες. Τα αόρατα όρια:

Χρησιμοποιείστε όσο και όπου μπορείτε διάφανα υλικά. Περιορίστε τους τοίχους, τις αδιαφανείς κουρτίνες στο ντους ή ό,τι δημιουργεί αδιαπέραστα οπτικά όρια. Μια καμπίνα ντους, ή ένα διάφανο πάνελ μπανιέρας, θα κάνουν το μπάνιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο. Εξ άλλου η χρήση διάφανων πάνελ αποτελεί τελευταία ανερχόμενη τάση στο μπάνιο, το αναβαθμίζουν συνολικά και προσθέτουν μοντέρνο και σοφιστικέ στιλ.

Αξιοποίηση χώρων. Εντοιχίστε το:

Εάν βρίσκεστε στην φάση που σχεδιάζετε τώρα ένα καινούργιο μπάνιο ή μια ριζική ανακαίνιση αναζητήστε τις ευκαιρίες να εντοιχίσετε ότι μπορείτε δημιουργώντας κρυφούς χώρους αποθήκευσης. Ήδη αναφερθήκαμε στην δημιουργία αποθηκευτικού χώρου πίσω από τους καθρέπτες.

Σε ότι αφορά στα είδη υγιεινής, διαλέξτε εντοιχισμένο καζανάκι. Η τοποθέτησή του είναι πολύ απλή. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του είναι σαφώς πιο αθόρυβη.

Καλή επιτυχία στο σχεδιασμό του νέου σας μπάνιου.